317
Το βραβείο απονεμήθηκε στη Νέα Υόρκη, σε ειδική τελετή του ΟΗΕ |

Ο ΟΗΕ βραβεύει την Ελλάδα για την πρόληψη χρονίων νοσημάτων και παιδικής παχυσαρκίας

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2025, 14:54
Το βραβείο απονεμήθηκε στη Νέα Υόρκη, σε ειδική τελετή του ΟΗΕ
|

Ο ΟΗΕ βραβεύει την Ελλάδα για την πρόληψη χρονίων νοσημάτων και παιδικής παχυσαρκίας

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2025, 14:54

Το πρώτο παγκόσμιο βραβείο από τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) έλαβε η Ελλάδα, για την επίδοση στην πρόληψη των χρονίων νοσημάτων και της παιδικής παχυσαρκίας. Ηταν μάλιστα από τις λίγες υποψήφιες χώρες παγκοσμίως που διεκδίκησαν τη διάκριση.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη παρέλαβε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη το διεθνές βραβείο, σε ειδική τελετή απονομής που διοργανώθηκε από τον ΟΗΕ.

Η κυρία Αγαπηδάκη εξέφρασε τη συγκίνησή της υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

«Η ισχυρή πολιτική δέσμευση είναι απαραίτητο να μεταφράζεται σε πράξη με βάση τις επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές, αξιολόγηση, λογοδοσία, βιωσιμότητα. Χωρίς αυτά τα στοιχεία, η πολιτική δέσμευση παραμένει κενό γράμμα. Είμαι ευγνώμων στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δε χρειάστηκε καν να τον πείσω για την αξία της Πρόληψης. Εκτός από τη βαθιά γνώση του στα ζητήματα αυτά, είχε το όραμα για ένα υγιέστερο μέλλον για κάθε παιδί, για περισσότερα υγιή χρόνια ζωής για κάθε πολίτη. Ετσι, δημιούργησε το χαρτοφυλάκιο της Πρόληψης στο υψηλό επίπεδο του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας ακριβώς για να τονίσει την πολιτική σημασία αυτού του έργου. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, η Ελλάδα έπρεπε να καλύψει κενό 40 ετών στα ζητήματα αυτά. Ομως με σκληρή ομαδική δουλειά και τη συστηματική υποστήριξη από τον Πρωθυπουργό, καταφέραμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να είμαστε σε θέση να παρέχουμε τεχνογνωσία σε άλλες χώρες».

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη στη βράβευση της χώρας μας από τον ΟΗΕ

Η βράβευση από τον ΟΗΕ αναδεικνύει την πρόοδο της Ελλάδας με εμβληματικές παρεμβάσεις όπως το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», μέσω του οποίου περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη επωφεληθεί από δωρεάν προληπτικούς ελέγχους, καθώς και η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας σε συνεργασία με τη UNICEF.

Τέλος, η Αναπληρώτρια Υπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα συν-προεδρεύει στην Ομάδα Φίλων του ΟΗΕ για την Παχυσαρκία και θα φιλοξενήσει τον Φεβρουάριο του 2026 στην Αθήνα το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Παιδική Παχυσαρκία, επίσης σε συνεργασία με τη UNICEF.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...