871
Ο Τομ Χίντλεστον (αριστερά) ως Τζόναθαν Πάιν και ο Χιου Λόρι στον ρόλο του κακού, στη σειρά «The Night Manager» | Shutterstock/Creative Protagon

Ο Night Manager επιστρέφει – ο Τζον Λε Καρέ θα το ενέκρινε;

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2024, 09:30
Ο Τομ Χίντλεστον (αριστερά) ως Τζόναθαν Πάιν και ο Χιου Λόρι στον ρόλο του κακού, στη σειρά «The Night Manager»
|Shutterstock/Creative Protagon

Ο Night Manager επιστρέφει – ο Τζον Λε Καρέ θα το ενέκρινε;

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2024, 09:30

Από το 1993, όταν ο Τζον Λε Καρέ έγραψε το μυθιστόρημα «The Night Manager», πέρασαν 24 χρόνια ως το «A Legacy of Spies», το τελευταίο του βιβλίο, το 2017. Τρία χρόνια αργότερα πέθανε, σε ηλικία 90 ετών, πλήρης ημερών και… ιστοριών. Θα έδινε, άραγε, συνέχεια στις περιπέτειες του Τζόναθαν Πάιν, του ήρωα που ερμήνευσε στην τηλεοπτική μεταφορά του «The Night Manager» ο Τομ Χίντλεστον, αν ζούσε περισσότερο; Μόνο να υποθέσουμε μπορούμε πλέον…

Ο Λε Καρέ αγαπούσε τους ήρωές του· επανερχόταν συχνά σε αυτούς όταν θεωρούσε ότι έχουν ακόμη κάτι να πουν ή να κάνουν, σε έναν κόσμο που άλλαζε διαρκώς, κάτι που ο ίδιος και αναγνώριζε και παρακολουθούσε. Ή τους άφηνε στην ησυχία τους όταν πίστευε πως είχαν ολοκληρώσει τον κύκλο τους.

Επίσης, ήταν πολύ προσεκτικός με τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων του. Οταν του άρεσε κάποια, το έδειχνε: Στην εξαίσια κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «Tinker Tailor Soldier Spy» (που παίχτηκε στην Ελλάδα με τον πολύ ατυχή τίτλο «Ο Κλήρος Επεσε στον Σμάιλι») έκανε μια cameo εμφάνιση, περνώντας σε μια δεξίωση δίπλα από τον Τζόρτζ Σμάιλι του Γκάρι Ολντμαν.

Η τηλεοπτική μεταφορά του «The Night Manager» βγήκε στον αέρα το 2016 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία –τόσο εμπορικά όσο και καλλιτεχνικά–, κατά κύριο λόγο χάρη στο καστ, που περιλάμβανε τον Χίντλεστον στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον Χιού Λόρι στο ρόλο του «κακού», την Ολίβια Κόλμαν, την Ελίζαμπεθ Ντεμπίτσκι και τον Τομ Χόλαντερ. Η σειρά κέρδισε τότε δύο βραβεία ΕΜΜΥ και τρεις Χρυσές Σφαίρες. Τώρα ετοιμάζεται να επανέλθει για ακόμη δύο σεζόν.

Η ανανέωση του συμβολαίου με την Amazon Prime και το BBC ανακοινώθηκε από τους δυο γιους του Λε Καρέ, που είναι διαχειριστές της κληρονομιάς του και συνιδρυτές της εταιρείας παραγωγής Ink Factory. Ο Σάιμον και ο Στίβεν Κόρνγουελ (όπως ήταν το πραγματικό επίθετο του συγγραφέα) είπαν ότι «δεν πήραν ελαφρά τη καρδία την απόφαση να δώσουν την έγκριση για μια σειρά που πηγαίνει την υπόθεση πέρα από το βιβλίο του πατέρα τους», προσθέτοντας ότι «το όραμα του συγγραφέα Ντέιβιντ Φαρ για το επόμενο κεφάλαιο ήταν ακαταμάχητο». Εξίσου, αν όχι περισσότερο ακαταμάχητη, ήταν πιθανώς και η οικονομική προσφορά που δέχτηκαν για τα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την Telegraph, τα νέα επεισόδια της σειράς θα γυριστούν στο Λονδίνο και στη Νότια Αμερική και θα ξεκινήσουν μέσα στο 2024. Η σειρά –όπως και το βιβλίο– ακολουθεί τον Τζόναθαν Πάιν, έναν βρετανό πρώην στρατιωτικό ο οποίος στρατολογείται από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να διεισδύσει στον στενό κύκλο ενός εμπόρου όπλων. Ο Πάιν, όταν τον πλησιάζουν οι κατάσκοποι εργάζεται στη νυχτερινή βάρδια ενός ξενοδοχείου στο Κάιρο, γεγονός που έδωσε στο βιβλίο τον τίτλο του.

Η επιτυχία της σειράς οδήγησε στη δημιουργία της Ink Factory και στην παραγωγή αρκετών σειρών που βασίζονται στα έργα του Λε Καρέ. Ανάμεσά τους και ο «Ινδός Night Manager», καθώς η τηλεοπτική αγορά της Ινδίας είναι τεράστια και θα ήταν κρίμα να αγνοηθεί…

Ο Τζόναθαν Πάιν, που προφανώς θα εξελιχθεί σε κάποιου είδους «εναλλακτικό Τζέιμς Μποντ» (αφού ο Χίντλεστον δεν κατάφερε να πάρει τον ρόλο, παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν για αρκετό καιρό), έρχεται στους νέους κύκλους της σειράς αντιμέτωπος «με πιο θανάσιμες προκλήσεις», καθώς ο Χιου Λόρι ζει και βασιλεύει μεν, αλλά ο χαρακτήρας που ερμήνευσε στον πρώτο κύκλο της σειράς, του εμπόρου  όπλων Ρίτσαρντ Ρόπερ, είναι νεκρός.

Ετσι κι αλλιώς, ο ίδιος ο Λόρι, όταν είχε ρωτηθεί το 2016 αν η σειρά θα είχε συνέχεια, είχε πει το προφανές και αυτονόητο: «Η σειρά βασίστηκε σε βιβλίο. Φτάσαμε στο τέλος του βιβλίου και ο Λε Καρέ δεν έχει γράψει ακόμη άλλο. Συνεπώς, σε πολύ πρακτικό επίπεδο, όχι, τελειώσαμε».

Οι γιοι του Λε Καρέ είπαν ότι ο ίδιος ήταν πολύ θετικός απέναντι στο σενάριο του Φαρ, κάτι που ο συγγραφέας δεν θα έχει ποτέ την ευκαιρία να επιβεβαιώσει. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι δεν είχε ξετρελαθεί με τον πρώτο κύκλο της σειράς, από την οποία είχε πάρει αποστάσεις.

Το BBC, φυσικά, είναι τρισευτυχισμένο. Ανακοινώνοντας τη νέα σειρά, η επικεφαλής της τηλεόρασης του οργανισμού, Σαρλότ Μουρ, είπε: «Μετά από χρόνια εικασιών, είμαι απίστευτα ενθουσιασμένη που επιβεβαιώνω ότι το “The Night Manager” επιστρέφει στο BBC για δύο ακόμη σεζόν». Πρόσθεσε ότι οι νέες σεζόν θα οδηγήσουν τη σειρά «σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη».

Η Σουζάν Μπίερ, η οποία κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ για τη σκηνοθεσία της πρώτης σεζόν, αποκάλυψε ότι τα σενάρια για τους νέους κύκλους «αναπτύσσονται σιγά-σιγά», αλλά σημείωσε ότι οι σεναριογράφοι ήταν επιφυλακτικοί για το αν θα μπορέσουν να έχουν ξανά ανάλογη επιτυχία. Το 2016 ο Φαρ είχε συμφωνήσει, λέγοντας στο περιοδικό Variety ότι «δεν ήθελε» να κάνει μια δεύτερη σεζόν: «Μου άρεσε το γεγονός ότι η ιστορία τελείωσε εκεί που τελείωσε. Αλλά αυτό είναι κάτι εντελώς προσωπικό. Υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάτι περισσότερο και είμαι σίγουρος ότι κάποιος θα μπορούσε να βρει τη σωστή ιδέα. Αλλά για μένα, τελείωσε. Η αίσθησή μου είναι ότι δεν θα μπορούσα να φτιάξω το επόμενο εξίσου καλό».

Ο 43χρονος Χίντλεστον θα επιστρέψει ως εκτελεστικός παραγωγός των νέων σεζόν, αλλά και στον ρόλο του Πάιν. «Η πρώτη σεζόν του “The Night Manager” ήταν ένα από τα πιο δημιουργικά πρότζεκτ στα οποία έχω δουλέψει ποτέ. Το βάθος, το εύρος και η πολυπλοκότητα του Τζόναθαν Πάιν ήταν και παραμένει μια συναρπαστική προοπτική» δήλωσε.

Εχει δίκιο. Μια «συναρπαστική προοπτική», όμως, την οποία δημιούργησε ο Λε Καρέ και ο ίδιος αποφάσισε ότι θα ήταν καλό να κλείσει στην τελευταία σελίδα του βιβλίου του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...