469
Απόσπασμα από το τρέιλερ της νέας ταινίας που κυκλοφόρησε μία ημέρα πριν τον δίσκο | Youtube

Ο μελοποιημένος θρήνος του Νικ Κέιβ

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 12 Σεπτεμβρίου 2016, 14:05
Απόσπασμα από το τρέιλερ της νέας ταινίας που κυκλοφόρησε μία ημέρα πριν τον δίσκο
|Youtube

Ο μελοποιημένος θρήνος του Νικ Κέιβ

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 12 Σεπτεμβρίου 2016, 14:05

Το «Skeleton Tree», ο νέος δίσκος του Νικ Κέιβ έχει ένα μαύρο εξώφυλλο με μικρά πράσινα γράμματα. Την ίδια απόχρωση έχει και το οπισθόφυλλο. Μόλις ακουμπήσεις τη βελόνα του πικ απ στο αυλάκι του δίσκου η ίδια σκοτεινή αίσθηση παίρνει την μορφή λυρικού θρήνου.

Εντάξει, τα τραγούδια του αυστραλού μουσικού, στιχουργού και συγγραφέα ανέκαθεν είχαν μία τάση προς την δραματουργία και τον βαθύ συναισθηματισμό. Τον Ιούλιο του 2015 όμως η ζωή ήρθε να προσθέσει στις σκοτεινές μελωδίες του Κέιβ, τον ανείπωτο θρήνο. Ο 15χρονος Αρθουρ Κέιβ έπεσε από γκρεμό κοντά στο σπίτι του στο Μπράιτον. Τα γεγονότα θέλουν τον πιτσιρικά να έχει κάνει για πρώτη φορά LSD. Ελάχιστη σημασία έχει. Ο Κέιβ έχασε τον γιο του. Εκείνη την περίοδο, ο ίδιος και η μπάντα του (Bad Seeds) βρίσκονταν στο στούντιο για τις ηχογραφήσεις του νέου τους δίσκου.

Ο «πολυαναμενόμενος νέος δίσκος του μεγάλου μουσικού» μετατράπηκε αυτόματα στον δίσκο που ο Κέιβ θα μελοποιούσε τον δικό του αληθινό πόνο. Οι λάτρεις της μουσικής του Κέιβ περίμεναν άλλη μία σκοτεινή ενδοσκόπηση που θα εκφράζεται μέσα από ποιητικούς στίχους και σπαραχτική μουσική. Ετσι και έγινε. Με την κυκλοφορία του συγκεκριμένου δίσκου (9 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα) και του ντοκιμαντέρ «One More Time With Feeling» ο Κέιβ μοιάζει να προσπαθεί να κάνει ένα βήμα στην επόμενη ημέρα.

nick-cave-skeleton-tree-2016-billboard-1548
Ερμηνεύοντας το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου

O Simon Sweetman έγραψε στο βρετανικό site stuff ότι ο Κέιβ κατάφερε να μετατρέψει την απώλεια σε μαγεία. Ο κριτικός αναρωτιέται επίσης αν αυτός ο δίσκος μπορεί να κριθεί αντικειμενικά. Αλήθεια, μπορείς να πεις ότι ένας δίσκος δεν σου άρεσε όταν αυτός είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένος με την απόλυτη τραγωδία; Για όσους αγαπούν και είναι «μαθημένοι» στην σκοτεινή μουσική του Κέιβ, αυτό το ερώτημα δεν θα μπει ποτέ στο τραπέζι. Οσο για τους υπόλοιπους, θα μπορούσαν να ακούσουν αυτόν τον δίσκο με τον ίδιο τρόπο που θα έβλεπαν μία «βαριά» δραματική ταινία. Αναμένοντας έναν κόμπο στον λαιμό να τους δημιουργηθεί μετά από κάποιον στίχο ή μια μελωδία.

Οσες φορές και να ακούσεις τον δίσκο δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν αυτός θυμίζει περισσότερο προσευχή ή μία χαμηλόφωνη κραυγή αγανάκτησης προς τον ουρανό. Η ομάδα των δημιουργών της ταινίας που συνόδευσε την κυκλοφορία του δίσκου παραδέχεται πως το αποτέλεσμα αυτού του ασπρόμαυρου φιλμ είναι «σκληρό, εύθραυστο και ωμό». Αυτή θα ήταν και μία ορθή περιγραφή για τα σχεδόν 40 λεπτά του «Skeleton Tree».

Πολλοί σχολίασαν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβεις ποια τραγούδια γράφτηκαν πριν και ποια μετά το τραγικό γεγονός του θανάτου του νεαρού Αρθουρ Κέιβ. Ο καλλιτέχνης δεν ήθελε να μιλήσει ευθέως για την δικιά του απόλυτη στιγμή δυστυχίας. Ισως απλώς με αυτόν τον δίσκο έκανε μία από τις δικές του «βουτιές». Μία από τις «βουτιές σε άγνωστα νερά» που σύμφωνα με τον Κέιβ, «πραγματοποιούν οι τραγουδοποιοί προκειμένου να αναζητήσουν τρόπους να κρατηθούν ζωντανοί…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...