1210
Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup | REUTERS/Rafael Marchante

Ο Μάριο Σεντένο είναι ο διάδοχος του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2017, 18:05
Αυτός είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup
|REUTERS/Rafael Marchante

Ο Μάριο Σεντένο είναι ο διάδοχος του Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2017, 18:05

O πορτογάλος υπουργός Οικονομικών αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια, έπειτα από τρεις γύρους ψηφοφορίας.

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, ο Μάριο Σεντένο δήλωσε πως η εκλογή του, έπειτα από μια «καθαρή και δημοκρατική διαδικασία», αποτελεί τιμή και εμφανίστηκε έτοιμος να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη των κρατών – μελών και να οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης και συναίνεσης.

Ο Μάριο Σεντένο θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου του 2018.

Είναι 50 χρόνων, απόφοιτος Οικονομικών του Harvard. Η οικονομία της Πορτογαλίας με τον Σεντένο στο τιμόνι έχει μειώσει το έλλειμμά της περαιτέρω, ενώ τα ομόλογα της χώρας έχουν αναβαθμιστεί από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poors.

Μάλιστα, γάλλος αξιωματούχος δήλωνε πως ο κ. Σεντένο είναι «ξεκάθαρα ένας από τους υποψήφιους που ικανοποιεί εξαιρετικά τα τρία κριτήρια που έχουμε θέσει – ικανότητα, εμπειρία και όραμα για μια πιο ολοκληρωμένη Ευρωζώνη».

Ακόμα και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον είχε χαρακτηρίσει  ως τον «Ρονάλντο της πορτογαλικής Οικονομίας», λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων που καταγράφει η χώρα μετά την εποχή των μνημονίων.

Ετσι κι αλλιώς ήταν το φαβορί στην κούρσα διαδοχής του Γερούν Ντάισελμπλουμ τόσο επειδή ανήκει στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία δεν εκροσωπείτο σε κανέναν όργανο της Ε.Ε, καθώς στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρίσκονται πολιτικοί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όσο και από την υποστήριξε που έλαβε από πολλές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά – παραδόξως- και της Γερμανίας.

O Σεντένο έχει τιμηθεί με βραβεία Οικονομίας και είναι απόφοιτος Οικονομικών με μεταπτυχιακό σε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, καθώς και μεταπτυχιακό και διδακτορικό Οικονομικών από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Εντάχθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας του το 2000 όπου εργάστηκε ως οικονομολόγος μέχρι το 2004. Από το 2004 ως το 2013 διετέλεσε βοηθός διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών της Κεντρικής Τράπεζας και από το 2014 είναι σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας. Ο Σεντένο είναι καθηγητής στο ISEG, στο πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Κατά το διάστημα 2004-2013 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Κομισιόν και από το 2001 μέλος του ΔΣ της πορτογαλικής οικονομικής επιθεώρησης. Υπογράφει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία σχετικά με τον τομέα ενδιαφέροντός του.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συνεχάρη τον «διάδοχό» του Μάριο Σεντένο για την εκλογή του «Του εύχομαι επιτυχία στα μελλοντικά του καθήκοντα» ανέφερε.

Συγχαρητήρια έδωσε και ο Πιερ Μοσκοβισί.

Τα συγχαρητήριά του στον Μάριο Σεντένο για την εκλογή του ως νέου προέδρου του Eurogroup, εκφράζει μέσω επιστολής του και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην επιστολή του, την οποία ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Γιούνκερ γράφει για τον Μάριο Σεντένο πως έχει όλα τα προσόντα για το έργο που έχει μπροστά του και σημειώνει: «Έχουμε μια φιλόδοξη ατζέντα για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός και προσβλέπω σε μια ισχυρή συνεργασία για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (EMU)».

Τα συγχαρητήριά του εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει πως «πολλή δουλειά είναι μπροστά μας», αναφέροντας «την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης EMU), την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη δημιουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς, καθώς και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».

«Μαύρος καπνός» βγήκε από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για τον επόμενο πρόεδρο του Eurogroup, καθώς κανείς εκ των τεσσάρων ανθυποψηφίων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 10 από τις 19 ψήφους. Όπως ορίζει το πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης της Ε.Ε. η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει πρόεδρος με απλή πλειοψηφία.

Μετά την πρώτη ψηφοφορία, αποσύρθηκαν από την κούρσα η λετονή υπουργός Οικονομικών καθώς και ο σλοβάκος Π. Κάζιμιρ. Κατόπιν έγινε δεύτερη ψηφοφορία ανάμεσα στους υπόλοιπους δύο υποψηφίους: τον υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας  Μάριο Σεντένο και του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια.

2017-11-30T133853Z_2067113225_RC175694BBC0_RTRMADP_3_EUROGROUP-CHAIRMAN
Φαβορί θεωρείτο ο πορτογάλος υπουργός, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Ισπανίας και θετικές αξιολογήσεις από Γαλλία και Ιταλία και την Ελλάδα. Εχει επίσης και την υποστήριξη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο σλοβάκος υποψήφιος Πέτερ Κάζιμιρ, ισχυρός υποστηρικτής της Γερμανίας όσον αφορά την αυστηρή λιτότητα, φέρεται αποδυναμωμένος εξαιτίας αμφιλεγόμενων σχολίων του για την Ελλάδα, κατά τις συνομιλίες του 2015. Η λετονή υποψήφια είναι σχετικά άγνωστη στους συναδέλφους της και ο λουξεμβουργιανός βετεράνος διπλωμάτης Πιερ Γκραμένια, θεωρείτο μια ασφαλής επιλογή σε περίπτωση αποτυχίας των υπολοίπων.

Στο μεταξύ, ενώ όλοι περίμεναν την απόφαση για τη διαδοχή του προέδρου, μια απίστευτη γκάφα φαίνεται ότι διέπραξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Προτού ακόμα ολοκληρωθεί η ψηφοφορία των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, που θα αναδείκνυε ποιος θα λάμβανε το χρίσμα του επόμενου προέδρου της Ευρωομάδας, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ως διάδοχό του, μιλώντας σε δημοσιογράφο, τον Μάριο Σεντένο.

Την αμέσως κιόλας στιγμή προσπάθησε να διορθώσει το λάθος του λέγοντας: «Είπα εγώ “Μάριο Σεντένο”; Σε παρακαλώ, μην αναφέρεις τι είπα».

2017-11-06T151753Z_2115652012_RC1E7B3931F0_RTRMADP_3_EUROZONE-EUROGROUP
Την γκάφα τού επικεφαλής του Eurogroup αποκάλυψαν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Twitter οι δημοσιογράφοι José Miguel Sardo και Jim Brunsden (Financial Times).

Το Eurogroup ενέκρινε την τεχνική συμφωνία

Εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το Eurogroup η τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες ανέφεραν ότι η συζήτηση ήταν πολύ σύντομη.

Ικανοποιημένος για την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίασή της των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

«Είναι εξαιρετικό» που επετεύχθη συμφωνία εγκαίρως, σχολίασε και πρόσθεσε ότι αυτό δείχνει πως όλες οι πλευρές εργάστηκαν σκληρά και με αφοσίωση για να συμβεί.

«Σήμερα θα συζητήσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να επιτευχθούν και την τυπική διαδικασία λήψης αποφάσεων που περιλαμβάνει την έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια, τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης» ανέφερε.

Ο Πιερ Μοσκοβισί (REUTERS/Yves Herman)
Ο Πιερ Μοσκοβισί (REUTERS/Yves Herman)

Τόνισε ότι την ίδια ημέρα δεν θα συζητείτο το μέγεθος της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. «Αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στη συνέχεια» συμπλήρωσε, για να τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε αν η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί σε υποδόσεις».

Ενθαρρυντικό μήνυμα για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος χαρακτήρισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

Ανέφερε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από μια σειρά «εποικοδομητικών συνομιλιών» μεταξύ των ελληνικών αρχών και όλων των θεσμών, «συμπεριλαμβανόμενου του ΔΝΤ» και επίσης χαρακτήρισε «πιο χαλαρό και εύκολο» το πνεύμα των διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ σε σχέση με το παρελθόν.

«Υπάρχει σαφής βούληση να προχωρήσει αυτή η αξιολόγηση ομαλά και αποτελεσματικά και να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή να έχουμε συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα, όπως είχαμε πει», υπογράμμισε ο επίτροπος, σημειώνοντας πως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση «σκοπεύει να εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις το συντομότερο δυνατό».

Κατά τον Μοσκοβισί, η τεχνική συμφωνία είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα και πολύ καλά νέα εν όψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος σε λιγότερο από εννέα μήνες, αλλά και των κρίσιμων συζητήσεων για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά και την ελάφρυνση του χρέους, που «πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του καλοκαιριού».

«Η γρήγορη πρόοδος που πετύχαμε σε αυτήν τη φάση είναι καλός προάγγελος για τα επόμενα βήματα και φυσικά στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές. Τα πράγματα κινούνται σε θετική κατεύθυνση στην Ελλάδα, οπότε πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ημέρα για τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ αλλά και για την ίδια την Ελλάδα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...