711
O Φρανκ Λάμπαρντ απογοητευμένος. Πλήρωσε και αυτός τον «νόμο» του Αμπράμοβιτς | Pool via REUTERS/Jon Super

Ο Λάμπαρντ και ο «νόμος» του Αμπράμοβιτς

Sportscaster Sportscaster 28 Ιανουαρίου 2021, 14:23
O Φρανκ Λάμπαρντ απογοητευμένος. Πλήρωσε και αυτός τον «νόμο» του Αμπράμοβιτς
|Pool via REUTERS/Jon Super

Ο Λάμπαρντ και ο «νόμος» του Αμπράμοβιτς

Sportscaster Sportscaster 28 Ιανουαρίου 2021, 14:23

Οταν διαδέχθηκε τον Μαουρίτσιο Σάρι προοριζόταν να γίνει ένας προπονητής «μακράς πνοής» στην Τσέλσι, τον σύλλογο στον οποίο ως ποδοσφαιριστής αγαπήθηκε όσο λίγοι. Είναι… της μόδας, άλλωστε, μετά το επιτυχημένο πείραμα της Μπαρτσελόνα με τον Πεπ Γκουαρντιόλα και της Ρεάλ Μαδρίτης με τον Ζινεντίν Ζιντάν, οι ομάδες να εμπιστεύονται το μέλλον τους σε παλιές τους δόξες. «Πρωτάρης» των πάγκων, ο Φρανκ Λάμπαρντ θα χρειαζόταν χρόνο για να δείξει τι (και αν) αξίζει ως τεχνικός – ήταν αυτονόητο. Αλλά είχε να κάνει με το πιο ανυπόμονο «αφεντικό» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δεκαοκτώ μήνες και 21 ημέρες μετά την πανηγυρική ανακοίνωση της πρόσληψής του, απολύθηκε. Εγινε ο 12ος προπονητής που αποχώρησε στα 18 χρόνια που ο Ρομάν Αμπράμοβιτς κυβερνά την Τσέλσι, και ο τέταρτος την τελευταία εξαετία.

Ο ρώσος μεγιστάνας δεν έχει άδικα τη φήμη του «προπονητοφάγου». Ο Αντόνιο Κόντε εκδιώχθηκε, έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο Αγγλίας. Ο Μαουρίτσιο Σάρι παραιτήθηκε με το τρόπαιο του Γιουρόπα Λιγκ στα χέρια. Τον Ρομπέρτο ντι Ματέο δεν τον έσωσε ο θρίαμβός του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ούτε τον Κάρλο Αντσελότι, το μοναδικό «νταμπλ» της Τσέλσι στην ιστορία της. Ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο άνθρωπος που ανέβασε τους «Μπλε» στην «ελίτ», αν και προσωπικός φίλος του ιδιοκτήτη, απολύθηκε δύο φορές. Οι προπονητές του Αμπράμοβιτς του έχουν κοστίσει σε αποζημιώσεις, περισσότερα από ό,τι σε μισθούς: πάνω από 125 εκατ. ευρώ. Περίπου 30 εκατομμύρια έδωσε για να ξεφορτωθεί τον Κόντε (2018), ενώ στην περίπτωση του Αντρέ Βίλας – Μπόας (2012) είχε καταβάλει 40 εκατ. ευρώ για να τον αποδεσμεύσει από την Πόρτο.

Το συμβόλαιο του Λάμπαρντ έληγε σε ενάμισι χρόνο, όμως μια σειρά από άτυχα αποτελέσματα εξάντλησαν τη λιγοστή υπομονή του Αμπράμοβιτς. Που την έκανε ακόμη λιγότερη το γεγονός οτι το περασμένο καλοκαίρι είχε δανανήσει 200 εκατ. ευρώ -τα περισσότερα από κάθε άλλο σύλλογο στην Αγγλία- για την ενίσχυση της ομάδας. Στις 5 Δεκεμβρίου 2020 η Τσέλσι φιγουράριζε στην κορυφή της βαθμολογικής κατάταξης στην Πρέμιερ Λιγκ. Στις 28 του ίδιου μήνα είχε πέσει στην έκτη θέση. Η αντίστροφη μέτρηση είχε, ήδη, αρχίσει για τον 42χρονο άγγλο προπονητή. «Τα αποτελέσματα και οι εμφανίσεις δεν συνάδουν με τις προσδοκίες του κλαμπ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της απόλυσής του. Ούτε ο ιδιοκτήτης, ούτε το «δεξί του χέρι» στον σύλλογο, η Μαρίνα Γκρανόφσκαγια, που ξέρει μόνον από αριθμούς, ήταν διατεθειμένοι να δώσουν την πίστωση χρόνου που κάθε καινούργια ομάδα χρειάζεται.

Επιπλέον, δεν εκτίμησαν τα θετικά στοιχεία της δουλειάς του Λάμπαρντ: τα 17 ματς χωρίς ήττα που μετρούσε η Τσέλσι, τους τόσους νεαρούς των ακαδημιών που ανέβασε στην πρώτη ομάδα, αλλά και το γεγονός οτι οι παίκτες του, ακόμη και στα παιχνίδια που έχαναν, παρήγαγαν περισσότερες «καθαρές» ευκαιρίες από εκείνες των αντιπάλων τους. Δεν «θυμήθηκαν» και τα χάλια που είχε η Τσέλσι όταν την ανέλαβε. Αντιθέτως, του χρέωσαν την αδυναμία δύο πανάκριβων μεταγραφών (Χάβερτς και Βέρνερ) να δικαιολογήσουν τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την απόκτησή τους (αν και αυτό είναι… παράδοση στην Τσέλσι, με τον Σεφτσένκο, τον Τόρες και άλλους), αλλά και την έλλειψη επικοινωνίας με ορισμένους ποδοσφαιριστές. Κι όμως, ο Τόμας Τούχελ, που τον διαδέχτηκε, φημίζεται για τη δυσκολία του να διαχειριστεί παίκτες με μεγάλα «εγώ» – και τέτοιοι υπάρχουν πολλοί στη νέα του ομάδα.

«Οταν γίνεσαι προπονητής ξέρεις οτι, αργά ή γρήγορα, θα σου συμβεί», παρατήρησε κυνικά ο Μουρίνιο, σχολιάζοντας την απόλυση του Λάμπαρντ. Ούτε ο Πεπ Γκουαρντιόλα έπεσε από τα σύννεφα: «Ο κόσμος μιλάει διαρκώς για πρότζεκτ και ιδέες. Δεν υπάρχουν αυτά. Οφείλεις να νικάς, αλλιώς θα αντικατασταθείς». «Η Τσέλσι έχει παρελθόν (στις απολύσεις προπονητών)», τόνισε ο Στίβεν Τζέραρντ. Και ο Γίργκεν Κλοπ συμφώνησε μαζί του: «Είναι γνωστό πως ο κύριος Αμπράμοβιτς σού δίνει ευκαιρίες και χρήματα, όμως δεν είναι ο πιο υπομονετικός άνθρωπος στον κόσμο…». Και συμπλήρωσε οτι ήταν πολύ τυχερός, που οι δικές του ομάδες (Μάιντς, Ντόρτμουντ, Λίβερπουλ) του έδωσαν τη δυνατότητα να δείξει τη δουλειά του.

Δεκατρία χρόνια παίκτης της Τσέλσι -τα 11 από αυτά με ιδιοκτήτη τον Αμπράμοβιτς- ο Λάμπαρντ έγινε το «τοτέμ» της. Οι οπαδοί τον λάτρεψαν. «Το τσίρκο συνεχίζεται», έγραψαν στο πανό που κρέμασαν έξω από το «Στάμφορντ Μπριτζ», διαμαρτυρόμενοι για την απόλυσή του λίγο πριν από το ντεμπούτο του Τούχελ στο ματς με τη Γουλβς (0-0). Ο Αμπράμοβιτς, που ποτέ μέχρι χθες δεν είχε βγάλει προσωπική ανακοίνωση για προπονητή, υποχρεώθηκε να το κάνει για τον «Σούπερ Φράνκι». Εκείνος, βεβαίως, θα προτιμούσε να τον αφήσουν να αποχαιρετήσει τους παίκτες του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...