753
Στιγμιότυπο από την νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Γουέστ Μπρομ | REUTERS/Laurence Griffiths

Μπάλα και Covid-19: Οταν τα γκολ… σκίζουν τα πρωτόκολλα

Sportscaster Sportscaster 27 Ιανουαρίου 2021, 15:38
Στιγμιότυπο από την νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Γουέστ Μπρομ
|REUTERS/Laurence Griffiths

Μπάλα και Covid-19: Οταν τα γκολ… σκίζουν τα πρωτόκολλα

Sportscaster Sportscaster 27 Ιανουαρίου 2021, 15:38

Τα πέντε γκολ της Μάντσεστερ Σίτι επί της Γουέστ Μπρομ στο «Χόθορνς», που την ανέβασαν στην κορυφή της βαθμολογικής κατάταξης της Πρέμιερ Λιγκ, πανηγυρίστηκαν από τους παίκτες της όπως τους έπρεπε: με αγκαλιές, «χάι-φάιβ» και προσωπικές επαφές μύτη με μύτη. Ο προπονητής των «Πολιτών», Πεπ Γκουαρντιόλα, είχε προειδοποιήσει: «Εχουμε όλη την καλή διάθεση να σεβαστούμε τα πρωτόκολλα. Αλλά αυτό που μας ζητούν, να κρατάμε τους ποδοσφαιριστές μακριά, τον έναν από τον άλλον, όταν η ομάδα σκοράρει, θα είναι δύσκολο».

Η αγγλική λίγκα και η Ενωση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών είχε, μόλις, εκδώσει ντιρεκτίβα για την τήρηση των αποστάσεων και την αποφυγή ακόμη και των χειραψιών σε τέτοιες περιπτώσεις (που επιτυγχάνεται ένα γκολ), και το BBC Sport ζήτησε από τον καταλανό τεχνικό να τη σχολιάσει. «Θα είναι πολύ παράξενη και αμήχανη η στιγμή που ο σκόρερ θα περιμένει από τους συμπαίκτες του να τρέξουν κοντά του για να τον συγχαρούν, κι εκείνοι δεν θα τον πλησιάζουν. Αλλωστε, έχουμε υποβληθεί σε τεστ (για Covid-19) έξι φορές μέσα σε ένα δεκαήμερο. Και στους εξωτερικούς χώρους, όπως είναι τα γήπεδα, ο κορονοϊός δεν είναι τόσο μεταδοτικός», τόνισε ο Γκουαρντιόλα.

Δεν είναι ο μόνος που πιστεύει οτι είναι αντιφατικό, να απαιτούμε από τους ποδοσφαιριστές να «τα δίνουν όλα» στο χορτάρι χωρίς να σκέφτονται οτιδήποτε άλλο πέρα από το παιχνίδι και, την ίδια στιγμή, να καταπιέζουμε τα βασικά τους ένστικτα. Γιατί αυτό είναι ο πανηγυρισμός του γκολ για τον παίκτη: μια υποσυνείδητη, σχεδόν μηχανική ενέργεια, την οποία δεν κινεί η λογική, αλλά το συναίσθημα. Το ποδόσφαιρο αγγίζει τον ψυχισμό του, όσο κι εκείνον των οπαδών. Πώς να βάλουν κόφτη στη χαρά τους οι ποδοσφαιριστές της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ για την πρώτη τους νίκη στο εφετινό πρωτάθλημα; Ή εκείνοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την κατάκτηση της βαθμολογικής κορυφής, για πρώτη φορά μετά την εποχή του Αλεξ Φέργκιουσον;

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που προκαλεί πολύ έντονα συναισθήματα», υπογράμμισε ο μάνατζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ, μετά τη νίκη των «Κόκκινων Διαβόλων» επί της Μπέρνλι. «Πρέπει να δείξουμε κατανόηση για τους παίκτες που δεν μπορούν να πνίξουν τον ενθουσιασμό τους». Ο συνάδελφός του στην Κρίσταλ Πάλας, Ρόι Χόντσον, συμφωνεί: «Οποιο κι αν είναι το ρίσκο, η έξαψη της στιγμής θα κάνει τους ποδοσφαιριστές απρόσεκτους. Εμείς οι προπονητές δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο, από το να καρφώσουμε τις οδηγίες στον πίνακα των ανακοινώσεων».

Υπάρχει, όμως, και ο αντίλογος. Κυρίως, από εκείνους που ποτέ δεν ένιωσαν την καρδιά τους να χτυπά δυνατά για μια ομάδα. Στη Βρετανία των 100.000 νεκρών από Covid-19, όπου τα λοκ-ντάουν διαδέχονται το ένα το άλλο και οι Αρχές προσπαθούν απεγνωσμένα να πείσουν τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα κατά της διασποράς του ιού, οι εικόνες αθλητών που εξακολουθούν να συμπεριφέρονται όπως τις παλιές, καλές -δίχως κορονοϊό- μέρες δεν δίνουν το καλό παράδειγμα. Για πολλούς, που εδώ και ένα χρόνο δεν μπορούν να αγκαλιάσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε χαρές και λύπες, είναι και προκλητικές. Απορούν, πώς οι Αρχές επιτρέπουν στους παίκτες να αδιαφορούν για τις προφυλάξεις. Και απαιτούν, οι κανόνες να ισχύουν για όλους και να τηρούνται από όλους.

Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, στο 37ο λεπτό της αναμέτρησης της Λέστερ με τη Σαουθάμπτον, ο Τζέιμς Μάντισον άνοιξε το σκορ για τις «Αλεπούδες». Σε μια επίδειξη ωριμότητας και αυτοσυγκράτησης, ο διεθνής μεσοεπιθετικός ζήτησε από τους συμπαίκτες του να μην τον πλησιάσουν, και τους χαιρέτησε από μακριά. Το περιστατικό προκάλεσε τέτοια αίσθηση, ώστε τα αγγλικά κανάλια έδειχναν τη σκηνή ξανά και ξανά. Ηταν η εξαίρεση στον κανόνα. «Και πού να δείτε τι γίνεται στα αποδυτήρια», τονίζει ο ρεπόρτερ του BBC, Σάιμον Στόουν. «Αγκαλιές, φιλιά, τραγούδια και χοροί. Μόνο οι άδειες εξέδρες και οι αποστάσεις μεταξύ των αναπληρωματικών και των μελών του τεχνικού τιμ θυμίζουν οτι βρισκόμαστε στη μέση μιας πανδημίας. Κατά τα άλλα, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Οι παίκτες “κολλάνε” στον ρέφερι για να διαμαρτυρηθούν, οι προπονητές ουρλιάζουν στο πρόσωπο του τέταρτου διαιτητή, και οι σωματικές επαφές των ποδοσφαιριστών δεν έχουν μειωθεί».

Το φαινόμενο δεν είναι μόνον αγγλικό. Στο Βέλγιο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρόο, ζήτησε από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας να γίνει πιο αυστηρή, κι εκείνη απαγόρευσε στους παίκτες της Α’ και της Β’ Κατηγορίας να αγκαλιάζονται μετά την επίτευξη γκολ, στον αγωνιστικό χώρο και στους πάγκους. Πλέον, οι παραβάτες τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα, και στους συλλόγους τους επιβάλλεται πρόστιμο 750 ευρώ.

Ούτε μόνο ποδοσφαιρικό. Το ΝΒΑ ανέθεσε σε άνδρες εταιρείας ιδιωτικής ασφάλειας να παρεμβαίνουν, όποτε χρειάζεται, για να αποτρέπουν τις αγκαλιές και τις χειραψίες μεταξύ των παικτών.

Είναι και ελληνικό. Εδώ, μάλιστα, τηρείται και το έθιμο του «όρκου για τη νίκη», πριν από την έναρξη των αγώνων. Αλλά κανείς δεν φαίνεται να ανησυχεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...