244
Αυτός είναι ο «Γρύπας Πολεμιστής» της Πύλου |

Ο Γρύπας Πολεμιστής θα ταξιδέψει στη Στοκχόλμη

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2017, 08:00
Αυτός είναι ο «Γρύπας Πολεμιστής» της Πύλου
|

Ο Γρύπας Πολεμιστής θα ταξιδέψει στη Στοκχόλμη

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2017, 08:00

Διεθνή ακτινοβολία αρχίζει να αποκτά ο αρχαιολογικός χώρος στον Εγκλιανό, στο ανάκτορο του Νέστορα, όπου έχει βρεθεί ο τάφος του Γρύπα Πολεμιστή: έχει προγραμματιστεί, για τις 11 Οκτωβρίου 2017, η πρώτη εκτός συνόρων παρουσίασή του, στο Μεσογειακό Αρχαιολογικό Μουσείο της Στοκχόλμης.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, όπως μετέδωσε το eleftheriaonline.gr, τον αρχαιολογικό χώρο επισκέφθηκε κλιμάκιο από τη Σουηδία για να τον γνωρίσουν από κοντά. Το κλιμάκιο υποδέχθηκαν οι αρχαιολόγοι Σάρον Στόκερ και Τζακ Ντέιβιντ, που ανακάλυψαν τα σημαντικά ευρήματα.

Την εκδήλωση της Στοκχόλμης, που θα λάβει σημαντική δημοσιότητα στη Σκανδιναβία, τη διοργανώνουν η ελληνική Πρεσβεία στη σουηδική πρωτεύουσα και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία και άλλους φορείς από τη Σουηδία.

Ενας όμορφος άνδρας, με μακριά μαύρα μαλλιά, ήταν πιθανόν ο «Γρύπας πολεμιστής», όπως αποκαλείται ο «ένοικος» του τάφου του 1.500 π. Χ., που αποκαλύφθηκε το 2015 στον Ανω Εγκλιανό της Πύλου, δίπλα από το μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος. Το πρόσωπό του, που ανασυστάθηκε από τα οστά του κρανίου του, όπως και τα νέα ερευνητικά δεδομένα, παρουσίασαν στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών οι αρχαιολόγοι Jack Davis και Sharon Stocker από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, οι οποίοι το καλοκαίρι του 2015 βρήκαν κάτι μοναδικό: έναν ασύλητο λακκοειδή τάφο με τον σκελετό άνδρα, ηλικίας 30 με 35 ετών, καθώς και περισσότερα από 1.400 μοναδικά αντικείμενα ως κτερίσματα για τη μετά θάνατο ζωή του. Η ανασύσταση του προσώπου του έγινε από τους Lynne Schepartz και Tobias Houlton του Πανεπιστημίου του Ουιτγουότερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...