695
Τώρα και τότε. Τώρα αστέρας του ΝΒΑ, τότε παιδάκι στον Φιλαθλητικό. Ο Γιάννης μεγάλωσε και έγινε 25 χρόνια | Reuters/INTIMESports/CreativeProtagon

Ο Giannis έγινε 25 και είναι στα καλύτερά του

Sportscaster Sportscaster 6 Δεκεμβρίου 2019, 14:45
Τώρα και τότε. Τώρα αστέρας του ΝΒΑ, τότε παιδάκι στον Φιλαθλητικό. Ο Γιάννης μεγάλωσε και έγινε 25 χρόνια
|Reuters/INTIMESports/CreativeProtagon

Ο Giannis έγινε 25 και είναι στα καλύτερά του

Sportscaster Sportscaster 6 Δεκεμβρίου 2019, 14:45

Γεννήθηκε σαν σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, το 1994. Στα 25 του πρόλαβε να ζήσει δύο ζωές. Μια μέσα στη φτώχεια, την περιφρόνηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Κι άλλη μια, που ούτε, καν, ονειρευόταν: ως σούπερ-σταρ του ΝΒΑ, με ένα συμβόλαιο 100 εκατομμυρίων δολαρίων, παγκόσμια αναγνώριση κι ένα έθνος να τον καμαρώνει. Η υπέροχη ιστορία του θα γίνει, κάποτε, ταινία. Αλλά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έχει γράψει, ακόμη, το φινάλε.

Βρίσκεται, ήδη, στην κορυφή, όμως συνεχίζει να κοιτάει ψηλά. Στην έβδομη σεζόν του στο ΝΒΑ είναι καλύτερος κι από την περσινή, MVP, χρονιά του. Ο επόμενος στόχος του είναι να οδηγήσει τους Μιλγουόκι Μπακς στην κατάκτηση του τίτλου. Οποιος τον έχει παρακολουθήσει στα πρώτα του εφετινά παιχνίδια, αντιλαμβάνεται ότι ο «Greek Freak» έχει αλλάξει. Εχει γίνει πιο επιθετικός, πιο απρόβλεπτος στις κινήσεις του, σουτάρει περισσότερο, έχει βελτιώσει τα ποσοστά του (ακόμη και στα τρίποντα), κι έχει μάθει να διαχειρίζεται σωστά τις δυνάμεις του. Εχει ωριμάσει – δεν είναι, απλώς, το «τέρας της φύσης» που εφορμά στο αντίπαλο καλάθι.

Στα επτά πρώτα ματς της σεζόν σκόραρε 27,7 πόντους σε κάθε αγώνα. Στα 14 επόμενα ανέβασε τον μέσο όρο του στους 32,4 πόντους, σε βάρος των ασίστ που μοιράζει (7,4, έναντι 4,9). Είναι λογικό να δημιουργεί λιγότερο, αφού εκτελεί περισσότερο. Την πιο σημαντική πρόοδο την έχει κάνει στα σουτ από την περιφέρεια, που ήταν η «αχίλλειος πτέρνα» του. Στο ματς με τους Πίστονς στο Ντιτρόιτ, τα ξημερώματα της Πέμπτης, ευστόχησε σε τέσσερα από τα οκτώ τρίποντα που δοκίμασε – επίδοση πρωτοφανής για τον Αντετοκούνμπο. Δύσκολα θα την επαναλάβει, όμως και το 34,2% που είχε πριν από αυτό το παιχνίδι, δεν ήταν καθόλου άσχημο.

Οσο περνάει ο καιρός, το μακρινό του σουτ γίνεται ολοένα και πιο αξιόπιστο. Στα δύο τελευταία ματς έβαλε 7/12 τρίποντα. Η σκληρή δουλειά που έχει κάνει τον τελευταίο καιρό, άρχισε να φαίνεται. Και μόνο το γεγονός ότι δοκιμάζει σχεδόν τα διπλάσια σουτ πίσω από τη γραμμή των 7,25μ. (σε σχέση με την περασμένη σεζόν), δυσκολεύει αφάνταστα τους αντιπάλους του. Δεν τολμούν, πλέον, να του κλείσουν τη ρακέτα και να τον αφήσουν αμαρκάριστο να σουτάρει από μακριά, όπως έκαναν μέχρι σήμερα.

Το πρώτο βραβείο για τον «Παίκτη του μήνα» στην Ανατολή κατέληξε στα χέρια του (στη Δύση το κέρδισε ο Λούκα Ντόντσιτς). Οδήγησε τους Μπακς σε 17 νίκες (σε 20 ματς), με 30,9 πόντους, 13,4 ριμπάουντ και 5,9 ασίστ, κατά μέσον όρο. Ο Γιάννης έχει πραγματοποιήσει μια καταπληκτική εκκίνηση σε αυτή τη σεζόν και, μέχρι στιγμής, είναι το φαβορί (και) για τον εφετινό τίτλο του MVP. Το επιβεβαίωσε, τις προάλλες, η έρευνα του ESPN, που ζήτησε από 101 δημοσιογράφους σε 28 πόλεις των ΗΠΑ (με ομάδα στο NBA) να επιλέξουν τους καλύτερους του πρωταθλήματος. Ο Αντετοκούνμπο ήρθε πρώτος στην ψηφοφορία, με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς στη δεύτερη θέση και τον Ντόντσιτς στην τρίτη.

Αλλά, όπως είπαμε, οι φιλοδοξίες του «δικού μας» υπερβαίνουν το repeat. Θέλει να φέρει στο Μιλγουόκι το τρόπαιο του πρωταθλητή. Επειτα από 22 αγώνες, δηλαδή στο 1/4 της κανονικής περιόδου, οι Μπακς εμφανίζουν το καλύτερο (μαζί με τους Λος Αντζελες Λέικερς) ρεκόρ στο ΝΒΑ: 19-3, με ένα εντυπωσιακό σερί 13 νικών. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στα χρονικά του συλλόγου, μετά το 16-0 που είχε συμπληρώσει στις αρχές της αγωνιστικής περιόδου 1973-1974. Είκοσι χρόνια προτού γεννηθεί ο Γιάννης.

Στο ranking δυναμικότητας του Sporting News, τα «Ελάφια» είναι πρώτα. Αλλά, τα δύσκολα μόλις τώρα αρχίζουν. Στις τρεις τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), ανήμερα των 25ων γενεθλίων του Γιάννη στις ΗΠΑ, θα επισκεφθούν το Μιλγουόκι οι Λος Αντζελες Κλίπερς, του Καουάι Λέοναρντ. Εως το τέλος του 2019 θα παρελάσουν από το γήπεδο των Μπακς, ο ΛεΜπρον Τζέιμς, ο Πολ Τζορτζ, ο Αντονι Ντέιβις, ο Λούκα Ντόντσιτς… Μερικοί από τους κορυφαίους «αστέρες» του ΝΒΑ. Ο Δεκέμβριος θα δείξει, εάν ο Αντετοκούνμπο και η «παρέα» του μπορούν να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Ο Γιάννης έγινε 25, και είναι στα καλύτερά του. Πιο αποτελεσματικός από ποτέ, σε μια ομάδα που έχει μάθει να υποστηρίζει το σπάνιο ταλέντο του, με τα αγαπημένα του πρόσωπα δίπλα του, ετήσιες αποδοχές 25 εκατομμυρίων δολαρίων και με επιπλέον έσοδα 19 εκατ. δολαρίων από εμπορικές συμφωνίες (Nike, 2Κ Sports, Hulu, Metro by T-Mobile, JBL Audio, BMO Harris Bank, Aegean Airlines), σύμφωνα με το Forbes. Η πρώτη του ζωή… χρωστούσε στη δεύτερη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...