229
Ο Ελ Τσάπο κατά την σύλληψη του, τον Ιανουάριο του 2016 | Reuters

Ο Ελ Τσάπο κρίθηκε ένοχος για τα καρτέλ κοκαΐνης

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 21:01
Ο Ελ Τσάπο κατά την σύλληψη του, τον Ιανουάριο του 2016
|Reuters

Ο Ελ Τσάπο κρίθηκε ένοχος για τα καρτέλ κοκαΐνης

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 21:01

Τέλος στην εγκληματική δράση του σύγχρονου Πάμπλο Εσκομπάρ έθεσε πριν λίγες ώρες αμερικανικό δικαστήριο.

Ένοχος κρίθηκε από δικαστήριο της Νέας Υόρκης ο μεξικανός βαρώνος της κοκαΐνης Ελ Τσάπο και πλέον αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Ο βαρώνος της κοκαΐνης, που είναι γνωστός για τις τακτικές του, τη βιαιότητα με την οποία ασκούσε την εγκληματική του δράση αλλά και τις μεθόδους με τις οποίες ξέφευγε από τις αστυνομικές αρχές, συνελήφθη το 2016 μετά από δεκαετίες ολόκληρες που διέφευγε από την μεξικανική αστυνομία.

Ο Ελ Τσάπο, κατά κόσμο Χοακίν Γκουζμάν Λοέρα, κρίθηκε ένοχος για τα αδικήματα που του αποδίδονται, όπως διακίνηση τόνων κοκαΐνης, ηρωίνης, μαριχουάνας και μεθαμφεταμίνης στις ΗΠΑ, το ξέπλυμα χρήματος και τις ανθρωποκτονίες από πρόθεση.

Πάνω από 50 μάρτυρες κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της δίκης, εκ των οποίων οι 14 ήταν πρώην συνεργάτες του Ελ Τσάπο, που συμφώνησαν να συνεργαστούν με τις αμερικανικές αρχές, ενώ στο παρελθόν έχουν δηλώσει ένοχοι.

Οι συγκεκριμένοι έδωσαν αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο το καρτέλ ναρκωτικών δρούσε και τον ρόλο του Γκουζμάν, ενώ περιέγραψαν τον πλούσιο τρόπο ζωής του αλλά και τον τρόπο με τον οποίο φρόντιζε να εξουδετερώνει τους εχθρούς του.

Ο 61χρονος βαρώνος ναρκωτικών αναμένεται ότι θα οδηγηθεί για το υπόλοιπο της ζωής του σε μία αμερικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν δραπέτευσή του, καθώς στο παρελθόν έχει δύο φορές δραπετεύσει από υψίστης ασφαλείας φυλακές στο Μεξικό.

Η ποινή του θα ανακοινωθεί αργότερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...