315
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ στις Κάννες το 2021 | Photo by Marc Piasecki/FilmMagic

Ιζαμπέλ Ιπέρ: «Μεγάλη πρόκληση να παίξω ανδρικό ρόλο»

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2023, 13:15
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ στις Κάννες το 2021
|Photo by Marc Piasecki/FilmMagic

Ιζαμπέλ Ιπέρ: «Μεγάλη πρόκληση να παίξω ανδρικό ρόλο»

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2023, 13:15

Για την ταινία «Το έγκλημά μου» («Mon crime») του σκηνοθέτη Φρανσουά Οζόν έγραψε η Corriere della Serra, ρίχνοντας το βάρος στην πρωταγωνίστρια Ιζαμπέλ Ιπέρ, τη «βασίλισσα του γαλλικού σινεμά». Μάλιστα, χαρακτήρισε το φιλμ «κωμωδία», αν και από τους ειδικούς της βιομηχανίας θεάματος θεωρείται μάλλον απομίμηση «νουάρ». Η Ιπέρ υποδύεται έναν από τους κεντρικούς ρόλους, ο οποίος αρχικώς είχε γραφτεί για άνδρα.

Ο σκηνοθέτης κράτησε τον συγκεκριμένο ρόλο στο… επίπεδό του, έτσι η Ιπέρ αναγκάστηκε να συμμετάσχει σε διαλόγους… καραγωγέων. «Αυτή, που είναι το σύμβολο της διανοουμένης, της σικάτης ηθοποιού, δεν φοβήθηκε τίποτε, ούτε καν τη γελοιοποίηση» επιχαίρει εκ των υστέρων ο Οζόν. Η Ιπέρ δήλωσε ότι της άρεσε ο ρόλος που ερμήνευσε, τον εξέλαβε ως «ένα είδος φεμινιστικού μανιφέστου», όπως το θέλησε ο σκηνοθέτης.

Επίσης, είπε ότι θα ήθελε να ανταποκριθεί στην πρόκληση να υποδυθεί έναν άνδρα – «όχι ότι οι γυναικείοι ρόλοι [που έχει ερμηνεύσει] δεν ήταν ενδιαφέροντες». Επεκτάθηκε και στο κίνημα MeToo, δηλώνοντας ότι της φαίνεται πολύ θετικό, καθώς «οδήγησε στη συλλογική συνειδητοποίηση και σε κάποια αντίδραση σχετικά με το τι έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται οι γυναίκες».

Μίλησε και για τους γυναικείους ρόλους στο μοντέρνο σινεμά η Ιπέρ. Εξέφρασε την άποψη ότι οι ρόλοι δυνατών και επιτυχημένων γυναικών τείνουν και αυτοί να γίνουν κοινοτοπία. «Ρισκάρουμε ένα νέο κλισέ. Σημασία έχει οι ρόλοι να αφήνουν το στίγμα τους, όπως αυτός που ερμηνεύω στο ‘‘La syndicaliste’’ του Ζαν-Πολ Σαλομέ. [Δίπλα, η αφισέτα του.] Είναι το πορτρέτο μιας αληθινής συνδικαλίστριας, της ιρλανδικής καταγωγής Μορίν Κίρνεϊ, σε ένα γαλλικό πυρηνικό εργοστάσιο. Αποκάλυψε σκάνδαλο και δέχθηκε επίθεση.

»Ο ρόλος της με γοήτευσε με την ευθραυστότητα και την πολυπλοκότητά του. Είναι μια γυναίκα που προσπαθεί να σώσει πολλές δουλειές, και αυτό το κάνει καταβάλλοντας πολύ υψηλό τίμημα». Η Corriere σχολίασε ότι είναι επίκαιρος ένας τέτοιος ρόλος, αφού ολόκληρη η Γαλλία έχει ξεσηκωθεί με την αύξηση του εργασιακού βίου στα 64 έτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...