377
H πρωθυπουργική κατοικία, πέτρα του σκανδάλου, σημαιοστολισμένη μετά την... πολιτική επιβίωση του ενοίκου της | REUTERS/Toby Melville

Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε τη μάχη της πρότασης μομφής

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2022, 23:21
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/07/2022, 23:59
H πρωθυπουργική κατοικία, πέτρα του σκανδάλου, σημαιοστολισμένη μετά την... πολιτική επιβίωση του ενοίκου της
|REUTERS/Toby Melville

Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε τη μάχη της πρότασης μομφής

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2022, 23:21
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/07/2022, 23:59

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βγήκε νικητής από τη διαδικασία της πρότασης μομφής που είχε υποβληθεί σε βάρος του με αφορμή το σκάνδαλο των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την περίοδο της καραντίνας για την Covid-19, καθώς 211 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραμονής του στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής που ανέλαβε να οργανώσει την ψηφοφορία ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα έχει εμπιστοσύνη» στον πρωθυπουργό.

Κατά του Τζόνσον ψήφισαν 148 βουλευτές.

Παρά τη δυσαρέσκεια που φούντωνε στους κόλπους των Συντηρητικών λόγω του σκανδάλου Partygate, ο Μπόρις Τζόνσον διέσωσε την ηγεσία του στο κόμμα και την πρωθυπουργία, αν και κινδυνεύει να βγει αποδυναμωμένος από τη διαδικασία αυτήν, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο εκτιμήσεις διεθνών ειδησεογραφικών δικτύων. Πολιτικοί αναλυτές του BBC επίσης έσπευσαν να σχολιάσουν πως τόσο ο βρετανός πρωθυπουργός όσο και οι Τόρις βγαίνουν «πληγωμένοι» από τη μάχη αυτή.

Σημειώνεται ότι το 59% των βουλευτών τάχθηκε υπέρ του Τζόνσον ενώ σε αντίστοιχη ψηφοφορία το 2018, όταν είχε υποβληθεί πρόταση μομφής εναντίον της τότε πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, εκείνη συγκέντρωσε ποσοστό υπέρ της 63%, παρ’ όλ’ αυτά παραιτήθηκε επτά μήνες αργότερα. Ο Τζόνσον έχει απορρίψει μέχρι σήμερα κάθε πιθανότητα να παραιτηθεί. Εάν είχε ηττηθεί στην ψηφοφορία της Δευτέρας, το Συντηρητικό κόμμα θα εξέλεγε νέο ηγέτη – και επομένως και πρωθυπουργό.

Μετά τη νίκη του αυτή, πάντως, δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη πρόταση μομφής σε βάρος του για έναν χρόνο.

 

«Αποφασιστική νίκη»

Αφότου έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της κάλπης, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η νίκη του στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, στην οποία το 41% των βουλευτών του κόμματός του τον καταψήφισε, ήταν «πειστική» και «αποφασιστική» και θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει προς τα εμπρός. Επανέλαβε, δε, πως δεν τον ενδιαφέρει η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Νομίζω ότι είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, ένα πειστικό, αποφασιστικό αποτέλεσμα και αυτό που σημαίνει είναι ότι ως κυβέρνηση μπορούμε να προχωρήσουμε και να επικεντρωθούμε σε πράγματα που ενδιαφέρουν πραγματικά τους ανθρώπους», είπε στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους βουλευτές να βάλουν τέλος σε ένα «σάγκα» που δεν ενδιαφέρει, όπως υποστηρίζει, παρά μόνο τα Μέσα Ενημέρωσης και να επικεντρωθούν «αποκλειστικά σε αυτά που κάνουμε για τον λαό αυτής της χώρας». Προανήγγειλε μάλιστα μειώσεις φόρων και περικοπές στον δημόσιο τομέα, εφόσον παρέμενε πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...