772
Αλεξάντερ Βίντμαν: ο ουκρανός μετανάστης που πρόκοψε στις ΗΠΑ και έγινε αξιωματικός του στρατού και αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, εκτιμάται ότι με την κατάθεσή του έκαψε τον Ντόναλντ Τραμπ | REUTERS/Siphiwe Sibeko

Ο αμερικανός στρατιωτικός που ξεμπρόστιασε τον Comander in Chief Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2019, 09:35
Αλεξάντερ Βίντμαν: ο ουκρανός μετανάστης που πρόκοψε στις ΗΠΑ και έγινε αξιωματικός του στρατού και αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, εκτιμάται ότι με την κατάθεσή του έκαψε τον Ντόναλντ Τραμπ
|REUTERS/Siphiwe Sibeko

Ο αμερικανός στρατιωτικός που ξεμπρόστιασε τον Comander in Chief Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2019, 09:35

Είναι από τα απίστευτα και όμως αληθινά της (αμερικανικής) ζωής: ένας ουκρανός μετανάστης στις ΗΠΑ φαίνεται «να καθίζει στο σκαμνί» κοτζάμ αμερικανό πρόεδρο με αφορμή μία… ουκρανική ιστορία – έτσι έχουν τα πράγματα, και ο πρώην Ουκρανός, όταν πριν από πολλά χρόνια πατούσε το πόδι του στην Αμερική, σίγουρα τέτοιο πράγμα δεν το είχε δει καν στον ύπνο του.

Η υπόθεση αφορά την τηλεφωνική συνδιάλεξη του Τραμπ με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 25 Ιουλίου. Τότε ο αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει από τον ομόλογό του να διεξαγάγει έρευνες για τον πολιτικό αντίπαλό του πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον γιο του σε σχέση με το όλο πλέγμα συναλλαγών του δεύτερου με την ουκρανική ενεργειακή εταιρεία Burisma Holdings.

Ενας άνθρωπος άκουσε τι διημείφθη σε εκείνο το τηλεφώνημα και την Τρίτη 29 Οκτωβρίου κατέθεσε αρμοδίως τα καθέκαστα. Οι ΝΥΤ γράφουν βάσει του σχεδίου δήλωσής του το οποίο, λένε, έχουν στην κατοχή τους.

Ο Αλεξάντερ Βίντμαν, 44 ετών, αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, είναι ο άνθρωπος που άκουσε τον Τραμπ να μιλάει στο τηλέφωνο με τον ουκρανό ομόλογό του. Ο Βίντμαν άκουσε τη συνδιάλεξη και ανησύχησε: έκρινε ότι οι πιέσεις του Τραμπ προς το Κίεβο και με σκοπό να αποκαλυφθούν «οι βρωμιές των Μπάιντεν» δεν ήταν «κάτι σωστό». Ετσι πήγε στο Καπιτώλιο και κατέθεσε στη σχετική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση ενεργώντας από αίσθημα καθήκοντος και επειδή φοβάται ότι ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

29 Οκτωβρίου: ο αντισυνταγματάρχης Αλεξάντερ Βίντμαν που υπηρετεί στον Λευκό Οίκο (στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας) προσέρχεται να καταθέσει ό,τι άκουσε όσον αφορά τις πιέσεις του Τραμπ στον ουκρανό ομόλογό του για τους Μπάιντεν | REUTERS/Siphiwe Sibeko

Κατά κάποιον τρόπο ο ουκρανοϊουδαϊκής καταγωγής Βίντμαν με αυτήν την ιστορία επιστρέφει στην παιδική ηλικία του, αφού από την Ουκρανία έφυγε μαζί με τον πατέρα του, τον δίδυμο αδελφό του και τη γιαγιά του όταν ο ίδιος ήταν τριών ετών. Είχε μόλις πεθάνει η μάνα τους. Οι ΝΥΤ σε συμπληρωματικό άρθρο τους γράφουν ότι μαζί τους είχαν όλα και όλα 750 δολάρια και την πίστη ότι, ως εβραίοι, θα ζήσουν καλύτερα στην Αμερική.

Ο Αλεξάντερ που μεγάλωσε στο Μπρούκλιν, στη «μικρή Οδησσό» των μεταναστών από τη Σοβιετική Ενωση, τελικά τα κατάφερε: έγινε παρασημοφορημένος αξιωματικός στον στρατό των ΗΠΑ και αξιωματούχος στον Λευκό Οίκο. (Σημειωτέον ότι και ο δίδυμος αδελφός του –κάτι όχι σπάνιο για διδύμους- ακολούθησε την ίδια ακριβώς πορεία.)  Τώρα ήρθε η ώρα «να ξαναβρεθεί με το παρελθόν του» καταθέτοντας ό,τι γνωρίζει για την υπόθεση του τηλεφωνήματος. Σχεδιάζει να πει στους ανακριτές, έγραψαν οι ΝΥΤ, ότι «δεν θεωρούσε σωστό» για τον πρόεδρο των ΗΠΑ να πιέσει τον ουκρανό ηγέτη ώστε να «βρωμιστούν οι Μπάιντεν».

Το περασμένο καλοκαίρι, μόλις ο Βίντμαν άκουσε τη συνδιάλεξη ειδοποίησε έναν δικηγόρο του Λευκού Οίκου και του εξέφρασε αμέσως την ανησυχία του, αλλά και τον αδελφό του ο οποίος είναι γείτονάς του στον Λευκό Οίκο (έχουν διπλανά γραφεία). Οσοι τους γνωρίζουν λένε ότι είναι πανέξυπνοι και πολύ διακριτικοί αμφότεροι – και ότι δεν αποκαλύπτουν την άποψή τους για τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαι μετανάστης και πατριώτης. Οταν φθάσαμε στη Νέα Υόρκη το 1979, ο πατέρας μου δούλευε πολλές δουλειές για να μας στηρίξει, καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών μας» – αυτό θα πει στους ανακριτές του Κογκρέσου ο Αλεξάντερ υπογραμμίζουν οι ΝΥΤ. «Θα τονίσει την πλήρη ενσωμάτωσή του στην αμερικανική κοινωνία, αλλά και τις δυσκολίες μέχρι την εκπλήρωση του αμερικανικού ονείρου». Ακόμη ο αντισυνταγματάρχης θα αναφερθεί στις εμπειρίες του από τη θητεία του στην Κορέα και στη Γερμανία, τονίζοντας όμως τη συμμετοχή του στον Πόλεμο του Ιράκ, το 2003, όταν τραυματίστηκε και έλαβε το σχετικό παράσημο.

Οσον αφορά τη στρατιωτική θέση του, ο Βίντμαν έχει ειδίκευση στις πολιτικοστρατιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα της Ευρασίας. Διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Χάρβαρντ στις σπουδές της Ρωσίας, της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας. Εχει υπηρετήσει στις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο, στην Ουκρανία και στη Μόσχα πριν από την ένταξή του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το 2018.

Και άλλοι μάρτυρες

Υστερα από τον Βίντμαν άλλοι τέσσερις μάρτυρες θα καταθέσουν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου και την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στην επιτροπή της αμερικανικής Βουλής. Σημαντικότερη όλων κρίνεται η αναμενόμενη κατάθεση του Τίμοθι Μόρισον, μέλους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Ο Μόρισον είναι επιφορτισμένος με την εποπτεία της πολιτικής για τη Ρωσία και την Ευρώπη και θα καταθέσει την Πέμπτη. Σύμφωνα με αυτά που έχουν ήδη λεχθεί και γνωστοποιηθεί, ο άνθρωπος αυτός θα μπορούσε να είναι ο πιο καταστρεπτικός μάρτυρας για τον Τραμπ μέχρι σήμερα. Πρόκειται για καλά πληροφορημένο αξιωματούχο, ίσως για τον πλέον κατάλληλο ώστε να φωτιστούν οι κινήσεις του προέδρου με σκοπό να εξωθήσει την Ουκρανία σε μία έρευνα για τους Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...