292
Ιρακινοί παρακολουθούν ρεπορτάζ για τον θάνατο του αλ-Μπαγκντάντι | REUTERS/Alaa al-Marjani/File Photo

Πρόδωσε ένα εσώρουχο τον Αλ Μπαγκντάντι;

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2019, 14:19
Ιρακινοί παρακολουθούν ρεπορτάζ για τον θάνατο του αλ-Μπαγκντάντι
|REUTERS/Alaa al-Marjani/File Photo

Πρόδωσε ένα εσώρουχο τον Αλ Μπαγκντάντι;

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2019, 14:19

Το ήμισυ του παντός στις επιχειρήσεις για την εξόντωση στόχων υψηλής αξίας όπως ο Οσάμα μπιν Λάντεν ή ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάτι είναι να εντοπιστεί το πρόσωπο, χωρίς να υπάρχουν αμφιβολίες ότι όντως είναι αυτό.

Για το πώς μπορούν να φτάσουν σε αυτό οι μέθοδοι είναι πολλές: παρακολούθηση από αέρος και εδάφους, υποκλοπές, ακόμη και οι φλύαροι γείτονες. Ενας κατάσκοπος μέσα στον κύκλο του προσώπου που είναι υπό παρακολούθηση είναι φυσικά μια ριψοκίνδυνη, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική λύση. Αυτήν όμως επέλεξαν οι Κούρδοι.

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να υποβάθμισε τον ρόλο των Κούρδων του SDF (εξάλλου λίγες ημέρες νωρίτερα τους είχε εγκαταλείψει), οι ίδιοι όμως λένε ότι εδώ και μήνες –από τον Μάιο- συνεργάζονταν με τη CIA, γράφει ο Guardian.

Οι Κούρδοι ισχυρίζονται ότι «φύτεψαν» στο περιβάλλον του αρχηγού του ISIS έναν κατάσκοπο που έδωσε εξαιρετικά πολύτιμες πληροφορίες για την δομή του χώρου όπου βρισκόταν ο αλ-Μπαγκντάντι. Καθοριστική φαίνεται ότι ήταν η βοήθεια από ένα αντικείμενο που εντόπισε και ήταν ένα… εσώρουχο του Αλ Μπαγκντάντι.

«Μία από τις πηγές μας κατάφερε να φτάσει στην κατοικία όπου κρυβόταν ο Αλ Μπαγκντάντι. Αλλαζε συχνά κατοικίες και ήταν έτοιμος [ο αλ-Μπαγκντάντι] να μετακομίσει στην Τζεραμπλούς [στα σύνορα με την Τουρκία]», έγραψε στο Twitter ένας από τους ηγέτες του SDF. Η πηγή, λένε οι Κούρδοι, προσέγγισε τον αλ-Μπαγκντάντι για προσωπική εκδίκηση.

Ο κατάσκοπος έδωσε στους διώκτες του επικεφαλής του ISIS ένα εσώρουχο του τζιχαντιστή. Σε αυτό έγινε έλεγχος του DNA και διαπιστώθηκε ότι αναμφίβολα είναι του Αλ Μπαγκντάντι.

Οι Αμερικανοί είχαν δείγμα DNA του τζιχαντιστή από την προηγούμενη δεκαετία όταν είχε φυλακιστεί για ένα διάστημα μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Η τελική απόφαση για την εξόντωση του τζιχαντιστή ελήφθη πριν από περισσότερο ένα μήνα, αλλά η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία και η τουρκική εισβολή επέσπευσαν την ολοκλήρωση της αποστολής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...