1019
Ο Τσάκα κάνει τον γνωστό πανηγυρισμό που «τρέλανε» τους Σέρβους | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ο (αλβανικός) αετός και το… παγώνι

Sportscaster Sportscaster 26 Ιουνίου 2018, 12:37
Ο Τσάκα κάνει τον γνωστό πανηγυρισμό που «τρέλανε» τους Σέρβους
| REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ο (αλβανικός) αετός και το… παγώνι

Sportscaster Sportscaster 26 Ιουνίου 2018, 12:37

Παρασκευή (βράδυ) 22 Ιουνίου. Ο διεθνής με την Ελβετία μεσοεπιθετικός, Σέρνταν Σακίρι, που γεννήθηκε στο Κόσοβο από αλβανούς γονείς, σκοράρει στο 90′ το νικητήριο γκολ της ομάδας του επί της Σερβίας (2-1). Πάνω στην έντονη συγκίνηση της στιγμής -όπως δικαιολογήθηκε αργότερα- σχηματίζει με τα χέρια του τον αλβανικό αετό. Νωρίτερα, στο πρώτο γκολ της Ελβετίας, έχει θυμηθεί τις ρίζες του και ο Γκράνιτ Τσάκα, που γεννήθηκε στη Βασιλεία αλλά κατάγεται -κι αυτός- από το Κοσσυφοπέδιο. Πανηγυρίζει το γκολ του με τον ίδιο, ακριβώς, τρόπο.

Και καλά ο Σακίρι και ο Τσάκα. Του βέρου Ελβετού -γεννημένου στη Λουκέρνη- Στέφαν Λίχσταϊνερ, που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Αλβανία ή το Κόσοβο, πώς του ήρθε να τους μιμηθεί; «Εχουμε πολλούς Αλβανούς στην ομάδα, και η Αλβανία έχει προηγούμενα με τη Σερβία. Ο πόλεμος ήταν δύσκολος γι’ αυτούς. Μίλησα με τον πατέρα ενός συμπαίκτη μου, που είναι Αλβανός, και μου διηγήθηκε την ιστορία τους. Πέρασαν πολλά, τα παιδιά. Γιατί να μην πανηγυρίσουν έτσι;». Επειδή (υποτίθεται οτι) η FIFA απαγορεύει αυστηρά τα πολιτικά μηνύματα στα γήπεδα.

2018-06-22T195355Z_431775605_RC13FE72E000_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-SRB-SWI
O Σακίρι και ο αετός της Αλβανίας

Σάββατο (πρωί) 23 Ιουνίου. Μετά τον σάλο που έχει προκληθεί, η FIFA ανοίγει πειθαρχικό φάκελο για τους τρεις ποδοσφαιριστές. Ολοι περιμένουν τη βαριά «καμπάνα» της διεθνούς συνομοσπονδίας, η οποία σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχει τιμωρήσει τους παραβάτες με αποκλεισμό μερικών αγωνιστικών. Μέχρι και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελβετίας, Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς, που δεν θα ήθελε να χάσει τρεις βασικούς του παίκτες από τη συνέχεια του Μουντιάλ, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη συγκεκριμένη τους κίνηση: «Το ποδόσφαιρο δεν πρέπει, ποτέ, να μπερδεύεται με την πολιτική. Θα πρέπει όλοι μας να επικεντρωθούμε σε αυτό το όμορφο παιχνίδι που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά».

Δευτέρα (απόγευμα) 25 Ιουνίου. Η FIFA, μάλλον, μας κάνει πλάκα. Η ποινή για τον Σακίρι και τον Τσάκα είναι μια επίπληξη και ένα ασήμαντο -για την τσέπη τους- πρόστιμο των 6.500 ευρώ. Ο Λίχτσταϊνερ, που παρασύρθηκε (;), θα πληρώσει λιγότερα: 3.300 ευρώ. Και όλοι τους μπορούν να αγωνιστούν κανονικά στο αυριανό (Τετάρτη) ματς με την Κόστα Ρίκα, όπου η Ελβετία θα επιδιώξει να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά για τους τρεις παίκτες που προκάλεσαν τους αντιπάλους τους, τους Σέρβους, σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση.

Το πράγμα είχε φανεί από την κλήρωση των ομίλων, πριν μερικούς μήνες «Χμμ. Μου αρέσει αυτή η κλήρωση…», είχε «τιτιβίσει» ο 27χρονος Σακίρι, ποστάροντας μια φωτογραφία με τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια που πάνω τους είχαν ραμμένη τη σημαία του Κοσόβου. Ο Αλεξάνταρ Μίτροβιτς, ο φορ της Σερβίας, του είχε απαντήσει αμέσως: «Αφού αγαπά το Κοσσυφοπέδιο τόσο πολύ, γιατί δεν πήγε να παίξει για την πατρίδα του;».

2018-06-22T180113Z_208088808_RC1325F317C0_RTRMADP_3_SOCCER-WORLDCUP-SRB-SWI
Η σημαία του Κοσόβου στο δεξί πόδι του Σακίρι

Η αλήθεια είναι ότι την ίδια απορία έχουν και πολλοί Ελβετοί. Ο Σάσα Ρούφερ, σχολιαστής της δημόσιας ελβετικής ραδιοτηλεόρασης SRF 1, έχει κατηγορήσει τον Τσάκα ότι σκοπίμως δεν σκόραρε σε ένα παιχνίδι εναντίον της Αλβανίας. Πριν από τρία χρόνια, σε γκάλοπ της κορυφαίας ελβετικής εφημερίδας Blick, το 70% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα προτιμούσαν, οι διεθνείς που κατάγονται από άλλες χώρες να μην αγωνίζονται με τα χρώματα της Ελβετίας. Το ακροδεξιό κόμμα της χώρας είχε σηκώσει πολύ το θέμα, όμως η ελβετική ποδοσφαιρική ομοσπονδία το είδε πιο ρεαλιστικά.

Οι 15 από τους 23 ελβετούς διεθνείς που βρίσκονται, σήμερα, στη Ρωσία είναι παιδιά μεταναστών. Ιδίως από το Κοσσυφοπέδιο, από το οποίο έχουν μετακινηθεί στην Ελβετία περίπου 250.000 Αλβανοί τα τελευταία 35 χρόνια. Χωρίς τα προσφυγόπουλα δεύτερης γενιάς στο αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα, οι Ελβετοί δεν θα έφταναν, ποτέ, σε τελική φάση Μουντιάλ. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες χώρες. Το 9% των 736 ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν στο εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είναι διεθνείς με τη χώρα στην οποία γεννήθηκαν.

Οταν ο Τσάκα και ο Σακίρι κλήθηκαν στην εθνική Ελβετίας, η ομοσπονδία του Κοσόβου δεν ήταν, ακόμη, αναγνωρισμένη. Κι όταν αναγνωρίστηκε, η FIFA εξέδωσε οδηγία σύμφωνα με την οποία μόνον ποδοσφαιριστές που δεν έχουν παίξει ούτε ένα επίσημο ματς με άλλη εθνική ομάδα Ανδρών, μπορούν να αγωνιστούν με τα χρώματα του Κοσόβου. Υπήρχε, όμως, η επιλογή της Αλβανίας. Ο Γκράνιτ Τσάκα διάλεξε εθνικότητα ψυχρά επαγγελματικά: την Ελβετία, για αυτονόητους λόγους. Ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του, Τάουλαντ, είναι διεθνής με την Αλβανία. Μάλιστα, στο Euro 2016 τα δύο αδέλφια έπαιξαν αντίπαλοι, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά της διοργάνωσης.

Αλλά, άλλο η δουλειά και άλλο η… διασκέδαση. Εκεί, στα γήπεδα της Ρωσίας, όπου αυτές τις μέρες είναι στραμμένα τα μάτια όλου του κόσμου, ο Γκράνιτ βρήκε ευκαιρία να «βγάλει το άχτι του» για τον πατέρα του, που στη δεκαετία των ’80s βασανίστηκε και φυλακίστηκε επί 44 μήνες από τους Σέρβους, επειδή διαδήλωνε υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Ο Τσάκα και ο Σακίρι έχουν, ασφαλώς, τους λόγους τους να προκαλούν. Το θέμα είναι, τι κάνει η FIFA. Οπως αποδείχθηκε, το… παγώνι. Εξοργίζοντας, σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, και τον Πούτιν, ο οποίος αντιτίθεται στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και έχει συνταχθεί με τη Σερβία σε αυτό το ζήτημα.

Πάλι καλά, που δεν τιμώρησε… τους Σέρβους. Πριν από μερικά χρόνια, σε έναν αλήστου μνήμης αγώνα Σερβίας – Αλβανίας, οι σέρβοι οπαδοί φώναζαν «σκοτώστε τους Αλβανούς» και τους σημάδευαν με πέτρες. Ηταν η μέρα που εμφανίστηκε στο γήπεδο ένα drone με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας». Την κατέβασε ο Στέφαν Μίτροβιτς και τότε όρμησαν πάνω του δύο Αλβανοί. Ο ένας ήταν ο Αντι Λίλα, παίκτης του ΠΑΣ Γιάννενα. Ο άλλος, ο Τάουλαντ Τσάκα. Ακολούθησε σύρραξη, ο άγγλος διαιτητής διέκοψε το ματς, και η FIFA το κατακύρωσε στους Αλβανούς με 3-0. Τιμωρώντας, ταυτοχρόνως, τη Σερβία. Τότε ο Γκράνιτ Τσάκα είχε ανεβάσει στο Διαδίκτυο φωτογραφία του αδελφού του, Τάουλαντ, με υψωμένη γροθιά μπροστά στους σέρβους παίκτες, σχολιάζοντας: «Δείχνοντας την ισχύ των Αλβανών και ενθυμούμενοι τα όπλα του Αντέμ Γιασάρι» (συνιδρυτής του UCK).

Για τη FIFA, για όλα έφταιγαν μόνον οι Σέρβοι. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τον αλβανικό αετό στα γήπεδα. Οπως και στην Eurovision.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...