702
| Alexandros Michailidis / SOOC

Τι ελπίζει να καταφέρει με τη «δίκαιη ανάπτυξη» ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2016, 10:25

Τι ελπίζει να καταφέρει με τη «δίκαιη ανάπτυξη» ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2016, 10:25

Τα είχε πει στο Υπουργικό την Πέμπτη, τα επανέλαβε στη φίλα προσκείμενη «Εφημερίδα των Συντακτών» το Σάββατο. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε σε συνέντευξή του την ικανοποίησή του σχετικά με την συμφωνία για το χρέος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ηταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να πετύχουμε δεδομένων των συσχετισμών. (…) Για πρώτη φορά δεν έχουμε υποσχέσεις, αλλά σαφείς δεσμεύσεις. (…) Η συμφωνία προβλέπει “κόφτη χρέους” που θα διασφαλίζει ότι η χώρα δεν θα καταβάλλει για αποπληρωμή του χρέους περισσότερο από το 15% του ετήσιου ΑΕΠ της».

Επόμενο βήμα για τον κ. Τσίπρα; Αυτό που ο ίδιος και η κυβέρνηση βάφτισαν «δίκαιη ανάπτυξη» – είναι ένας εύσχημος όρος και ενδεχομένως ο τρόπος να επανασυσπειρώσει γύρω του ο ΣΥΡΙΖΑ κοινωνικά στρώματα που του έφυγαν μετά τους πρώτους μήνες της δεύτερης εκλογικης νίκης του, όπως σημείωσαν στην ανάλυσή τους «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»: «Το νέο του μότο συνοψίζεται στη φράση “δίκαιη ανάπτυξη”. Τι ακριβώς όμως εννοεί ο Πρωθυπουργός; Ο Τσίπρας εμφανίζεται να έχει συνειδητοποιήσει πως εάν δεν πάρει σχετικά σύντομα κοντά του τούς δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που τον στήριξαν σε τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις δεν έχει πολλές πιθανότητες να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία», έγραψε η Βούλα Κεγχαγιά στα «Νέα».

Σύμφωνα με την ίδια γραμμή ανάλυσης, «ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δεν έχει απεριόριστο χρόνο για να πετύχει τη συσπείρωση γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ των μεσαίων και αδύναμων στρωμάτων. Πιστεύει όμως ότι εάν δεν υπάρξουν αστοχίες και η χώρα πάρει μπροστά στον τομέα της ανάπτυξης πολλά μπορούν να γίνουν. Οι οδηγίες του προς τους υπουργούς είναι σαφείς: στήριξη του κοινωνικού κράτους, περίθαλψη και για τους ανασφάλιστους, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και φυσικά μείωση του δείκτη της ανεργίας».

Στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον Νίκο Σβέρκο, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην «ανάπτυξη, γιατί η χώρα και η οικονομία μπαίνουν σε φάση ανασυγκρότησης. Και δίκαιη, γιατί μια τέτοια ανάπτυξη έχει νόημα μόνον όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία. Μιλάμε για μια ανάπτυξη, η οποία θα συνοδεύεται με ολοένα και ισχυρότερη κοινωνική προστασία, με στήριξη της εργασίας και της μικρής και μεσαίας οικονομίας, αλλά και με αναλογική κατανομή του οφέλους, όπως ακριβώς κατανεμήθηκαν και τα βάρη».

Μέσω της εφημερίδας, ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση «θα υπερασπιστεί την εργασία» όπως έκανε για την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις και σημειώνει ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει «κόκκινες γραμμές» και να τις υπερασπίζεται αποτελεσματικά, κάτι που όπως λέει ο κ. Τσίπρας, δεν έκανε τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Το ζήτημα βέβαια είναι όχι τι λέει ο κ. Τσίπρας, αλλά τι θα καταφέρει να κάνει το φθινόπωρο όταν θα είναι η ώρα για μια δεύτερη αξιολόγηση και με τους δανειστές να απαιτούν αλλαγές στα εργασιακά – ό,τι αντιμετωπίζει τώρα η Γαλλία.

Επίθεση σε Μητσοτάκη για… λαϊκισμό!

Οπως αναμενόταν, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον κατηγόρησε ότι ακολουθεί έναν άκρως διχαστικό λόγο και τον κατηγόρησε για λαϊκισμό.

«Καταγγέλλει τον λαϊκισμό αλλά ο πολιτικός του λόγος είναι αναμάσημα των πρωτοσέλιδων από το Πρώτο Θέμα -ό,τι πιο λαϊκίστικο και κίτρινο έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο των ΜΜΕ. Αυτοπαρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής, αλλά πέραν των απολύσεων και της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, που ήταν δικές τους μεταρρυθμίσεις ως υπουργού, δεν έχει να διατυπώσει ούτε μισή προγραμματική θέση που να τον δεσμεύει σε κάτι- μόνη φορά που προσπάθησε να μιλήσει επί της ουσίας ήταν εκεί που έπρεπε, στην Washington Post. Και υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του ΔΝΤ».

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι πρέπει να είναι αντικείμενο ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου που θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές του 2019. Ενώ για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Θέλουμε οι τάσεις να υπάρχουν και να λειτουργούν ως παράγοντας διαλόγου και εμπλουτισμού της θεωρητικής συζήτησης μέσα στο κόμμα. Δεν θέλουμε να λειτουργούν σαν οχήματα για την υλοποίηση προσωπικών επιδιώξεων και σαν πρόσχημα για τη νομιμοποίηση, αποχαλίνωση και εξάπλωση κάθε είδους παραγοντισμού».

Τέλος, ο. Τσίπρας επέμεινε στη θέση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι παράγοντας ικανός να επηρεάσει τον πολιτικό αναπροσανατολισμό της Ευρώπης: «Επενδύουμε στην ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην αναδιάταξη των συμμαχιών της στην Ευρώπη. (…) Συζητάμε σοβαρά με όλες τις δυνάμεις και μερικές φορές με αρκετές δυσκολίες, γιατί πιστεύουμε ότι μια τέτοια αναδιάταξη συμμαχιών και συσχετισμών είναι ο δρόμος για τον πολιτικό αναπροσανατολισμό της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...