339
|

Ο αγώνας επιβίωσης σε καταυλισμό της Χίου

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2017, 18:11

Ο αγώνας επιβίωσης σε καταυλισμό της Χίου

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2017, 18:11

Ο καταυλισμός της Σούδας στη Χίο βρίσκεται πίσω από το κάστρο του νησιού με την μία είσοδο να φτάνει λίγα μέτρα από τη θάλασσα. Στον συγκεκριμένο καταυλισμό μένουν οι πιο «ευάλωτες» περιπτώσεις όσων φτάνουν στο νησί από τα τουρκικά παράλια: οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι, γυναίκες και άτομα με κινητικά προβλήματα. Μένουν εκεί μέχρι να μάθουν από τις αρμόδιες αρχές τον επόμενο προορισμό τους.

Αρκετές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα, το στρατόπεδο της Σούδας στη Χίο έχει μεταβληθεί σε «πεδίο μάχης». Οι ομάδες των ακροδεξιών, με πέτρες και φλεγόμενα αντικείμενα που ρίχνουν στις σκηνές των προσφύγων, προσπαθούν να επιβληθούν και να τους εκδιώξουν. Πολύ συχνά, οι πρόσφυγες αναγκάζονται να περάσουν τη νύχτα έξω από τον καταυλισμό εξαιτίας του φόβου των επιθέσεων, αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο μέχρι να ξημερώσει.

2017-03-16T122939Z_2084829051_RC1483415840_RTRMADP_3_EUROPE-MIGRANTS-GREECE
Στη Σούδα της Χίου, με φόντο τα τουρκικά παράλια (REUTERS/Alkis Konstantinidis)

Ανάμεσά τους βρίσκεται και η 51χρονη Αντούλα, με καταγωγή από τη Συρία. Ηρθε στην Ελλάδα μαζί με τα τέσσερα από τα 11 παιδιά της. Ο 17χρονος γιος της δολοφονήθηκε στο Λίβανο. Η Aντούλα και τα παιδιά της αναγκάστηκαν σε ένα αδιάκοπο «κρυφτο-κυνηγητό» στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν από τον ISIS. Κατάφεραν να διαφύγουν μέσω Λιβάνου, ενώ μετά τη δολοφονία του 17χρονου γιου της επέστρεψαν στη Συρία για να βρεθούν λίγο αργότερα στο Ιράκ και σήμερα στη Χίο. Η οικογένεια της Αντούλα είναι μία ανάμεσα στους περίπου 700 πρόσφυγες που διαμένουν σήμερα στον καταυλισμό της Σούδας ενώ περισσότεροι από 3.500 πρόσφυγες έχουν περάσει από τη Χίο μόνο κατά τους πρώτους μήνες του 2017. «Παλεύουμε με τις ώρες, τις ημέρες, τον χρόνο. Δεν έχουμε ζεστό νερό, κοιμόμαστε στο πάτωμα, φοβόμαστε τις επιθέσεις», διηγείται η ίδια.

Το SolidarityNow σε συνεργασία με το βραβευμένο φωτορεπόρτερ Γιώργο Μουτάφη δημιούργησε ένα πανοραμικό βίντεο 360 μοιρών με τίτλο «Εγκλωβισμένοι στη Σούδα της Χίου». Κάνοντας χρήση της νέας τεχνολογίας, δίνει τη δυνατότητα στους θεατές να γίνουν «συμμέτοχοι» στην καθημερινότητα της 51χρονης Aντούλα, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κομπάνι εξαιτίας του πολέμου και βρίσκεται εγκλωβισμένη, τους τελευταίους εφτά μήνες, στον καταυλισμό της Σούδας μαζί με τα τέσσερα παιδιά της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...