381
Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση των 6 μ.μ. | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος

New York Times: Ο Σωτήρης Τσιόδρας ένας από τους νέους ήρωες της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 12:01
Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση των 6 μ.μ.
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος

New York Times: Ο Σωτήρης Τσιόδρας ένας από τους νέους ήρωες της Ευρώπης

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 12:01

Τον Σωτήρη Τσιόδρα και τους υπόλοιπους επιστήμονες του πλανήτη, που ενημερώνουν την κοινή γνώμη για τον κορονοϊό και έχουν γίνει «εθνικοί ήρωες» στις χώρες τους, εξυμνεί σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times.

«Οι ανερχόμενοι ήρωες της εποχής του κορονοϊού. Οι κορυφαίοι επιστήμονες», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ με θέμα τους επιστήμονες που έχουν αναλάβει σε διάφορες χώρες να χαράξουν μια στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού και την επιστροφή της επιστήμης στο προσκήνιο, αφού οι διάφοροι λαϊκιστές πολιτικοί αρχηγοί είχαν προσπαθήσει να την βάλουν «στην άκρη».

«Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, οι ήρωες έρχονται στο προσκήνιο γιατί πολλές από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες μας απειλούνται, ανάμεσά τους και η ανάγκη μας για βεβαιότητα, νόημα και σκοπό, αυτοεκτίμηση και την αίσθηση του να ανήκουμε κάπου μαζί με άλλους», εξηγεί η Ιλέιν Κινσέλα, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ στην Ιρλανδία, που έχει διερευνήσει τον ρόλο των ηρώων στην κοινωνία.

«Οι ήρωες πρέπει να πληρούν κάποιες από αυτές τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες», προσθέτει.

Η εφημερίδα μάλιστα αποκαλεί τους επιστήμονες «τις νέες διασημότητες της Ευρώπης».

Αφού αναφέρει τα παραδείγματα των επικεφαλής λοιμωξιολόγων των κυβερνήσεων σε Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ και Γερμανία, η δημοσιογράφος στρέφεται στην Ελλάδα, «η οποία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει μια μεγάλη επιδημία, όλοι συντονίζονται το απόγευμα στις 18:00 για να ακούσουν τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα».

«Οι ανακοινώσεις του δεν έχουν εξάρσεις, βασίζεται απολύτως στις σημειώσεις του, καθώς ενημερώνει τη χώρα για τα τελευταία στοιχεία.

Κάποιες φορές δίνει κάποιες πρακτικές συμβουλές, όπως η αναλογία χλωρίνης και νερού που απαιτείται για την απολύμανση μιας επιφάνειας.

Σπεύδει δε πάντα να διαλύσει κάθε παραπληροφόρηση.

Ο έλληνας επικεφαλής στη μάχη κατά του κορονοϊού –εκκλησιαζόμενος και πατέρας επτά παιδιών με μακρά επιστημονική καριέρα στις μολυσματικές ασθένειες, σπουδάζοντας στο Harvard, στο M.I.T. και αλλού– δεν είναι ο άνθρωπος του εξωραϊσμού.

Οντας ειλικρινής, πρωταγωνίστησε στην απόφαση να λάβει η χώρα μερικά από τα πιο έγκαιρα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, κάτι που φαίνεται να αποδίδει, καθώς η Ελλάδα μετρά μόλις 68 θανάτους από την αρχή της κρίσης (όταν γραφόταν το κείμενο)».

Σε αντίθεση, το Βέλγιο που έχει αντίστοιχο πληθυσμό, μετρά 1.283 θανάτους, αναφέρει η δημοσιογράφος.

Ο κ. Τσιόδρας συνδυάζει βασικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν αποδεκτό στο κοινό που αγωνιά, λέει στους NYT o Θίο Αναγνωστόπουλος, ιδρυτής της SciCo: «Είναι ένας από εμάς, αλλά με αποδεδειγμένη γνώση. Είναι ταπεινός, μετριοπαθής, συμπονετικός, αλλά και αναμφισβήτητα ένας κορυφαίος επιστήμονας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...