333
Ο πρόεδρος του Eurogroup στην τελευταία συνεδρίαση της ευρωομάδας, στις 22 Μαΐου, στις Βρυξέλλες | Alexandros Michailidis / SOOC

Ντάισελμπλουμ: «Να υλοποιηθούν τα 140 προαπαιτούμενα για να καταβληθεί η δόση»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2017, 11:43
Ο πρόεδρος του Eurogroup στην τελευταία συνεδρίαση της ευρωομάδας, στις 22 Μαΐου, στις Βρυξέλλες
|Alexandros Michailidis / SOOC

Ντάισελμπλουμ: «Να υλοποιηθούν τα 140 προαπαιτούμενα για να καταβληθεί η δόση»

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2017, 11:43

Αν στο εσωτερικό της χώρας μας δημιουργήθηκε το τελευταίο 24ωρο, έστω φευγαλέα, ένα κλίμα ρήξης με τους δανειστές, εκείνοι έσπευσαν να υπενθυμίσουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης και της χώρας.

Στην ενημερωτική επιστολή που έστειλε την Τετάρτη στο ολλανδικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τα 140 προαπαιτούμενα της συμφωνίας, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

Στην επιστολή ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «η Ελλάδα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να οριστικοποιήσει τα υπόλοιπα θέματα ώστε η επιτροπή να συντάξει την τελική έκθεση προόδου για τα προαπαιτούμενα, η οποία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την πληρωμή της επόμενης δόσης του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Επίσης εξηγεί ότι τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ Βρυξελλών και ΔΝΤ για τα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα αυτά «είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ».

Αναφέρει ότι «τον Μάιο του 2016 εντοπίστηκαν πιθανά μέτρα για το χρέος που μπορούν να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος ώστε με την πλήρη εφαρμογή τους να οδηγήσουν σε αποδεκτά επίπεδα τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας», τονίζοντας ότι το θέμα περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει περαιτέρω συζήτηση για το πώς μπορεί να καταστεί εφικτή η εφαρμογή τους στο τέλος του προγράμματος.

Με πιο αισιόδοξο αλλά εξίσου προειδοποιητικό τόνο είχε αναφερθεί στα προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση, μία μέρα πριν ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο ίδιος έκανε λόγο για τα πάνω από 140 «φιλόδοξα» προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τόνισε, ως συνήθως, ότι βρισκόμαστε στο «σωστό δρόμο» αλλά φρόντισε να διασαφηνίσει ότι πριν επιλυθεί το ζήτημα του χρέους, υπάρχουν κάποιες απαιτήσεις οι οποίες πρέπει να επιλυθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...