306
Η Τερέζα Μέι σε προεκλογική επίσκεψη σε βιοτεχνία ενδυμάτων | REUTERS/Leon Neal/Pool

Η Τερέζα Μέι κινδυνεύει να χάσει την αυτοδυναμία!

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2017, 08:44
Η Τερέζα Μέι σε προεκλογική επίσκεψη σε βιοτεχνία ενδυμάτων
|REUTERS/Leon Neal/Pool

Η Τερέζα Μέι κινδυνεύει να χάσει την αυτοδυναμία!

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2017, 08:44

Η επιλογή της Τερέζα Μέι να προκηρύξει εκλογές λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ώστε να προχωρήσει σε αυτές με νωπή λαϊκή εντολή, αρχίζει να δείχνει όλο και πιο ριψοκίνδυνη.

Οταν ανακοίνωσε την πρόθεσή της, η διαφορά υπέρ των Συντηρητικών έφτανε σε διψήφια ποσοστά και έκανε τις εκλογές να μοιάζουν περίπατος. Ωστόσο, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν έχουν καλύψει μέρος της διαφοράς ενώ και οι Τόρις δεν δείχνουν σε θέση να κερδίσουν πολλά περισσότερα από όσα ήδη κατείχαν.

Μια νέα δημοσκόπηση από την έγκυρη εταιρεία YouGov δείχνει ακριβώς ότι το κόμμα των Συντηρητικών κινδυνεύει να χάσει την ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή στις εκλογές της 8ης Ιουνίου, όπως ανέφεραν οι Times του Λονδίνου.

Αντίθετα με μια σειρά δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί θα αυξήσουν την πλειοψηφία τους, η ανάπτυξη και χρήση ενός νέου μοντέλου προβλέψεων της YouGov ανά εκλογική περιφέρεια δείχνει ότι μπορεί να χάσουν 20 από τις 330 βουλευτικές έδρες που κατέχουν και ότι, αντίστοιχα, οι Εργατικοί μπορεί να κερδίσουν σχεδόν 30 έδρες.

Το μοντέλο της YouGov προβλέπει πάντως σχετικά εύκολη εκλογική νίκη για τους Συντηρητικούς, που τους φέρνει στο 42% των ψήφων, έναντι 38% για τους Εργατικούς του Κόρμπιν. Πάντως, αυτή η διαφορά των τεσσάρων μονάδων είναι η μικρότερη από οποιαδήποτε άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση.

Με δεδομένο ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Συντηρητικών είναι μόλις τέσσερις έδρες (κατέχουν 330 ενώ για την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζονται 326), η επόμενη ημέρα των εκλογών ενδέχεται να φέρει τη Βρετανία ενώπιον της ανάγκης να αναζητήσει βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα.

Το προβάδισμα των Τόρις άρχισε να μειώνεται μετά την αποκάλυψη στις 18 Μαΐου του σχεδίου της Μέι να αναγκάσει ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων να αναλάβουν μεγαλύτερη αναλογία του κόστους περίθαλψης, μια πρόταση που αποκαλείται από τους αντιπάλους της Μέι και από τον Τύπο «φόρος της άνοιας».  Παράλληλα, κριτική δέχτηκε η κυβέρνηση για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ κατά την οποία σκοτώθηκαν 22 άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...