565
Τώρα πλέον Σόιμπλε και Λαγκάρντ συγκρούονται ανοιχτά |

Σκηνικό πολλαπλών ρήξεων για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2017, 21:38
Τώρα πλέον Σόιμπλε και Λαγκάρντ συγκρούονται ανοιχτά |

Σκηνικό πολλαπλών ρήξεων για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2017, 21:38

Το άρωμα του 2015 επέστρεψε στην ατμόσφαιρα. Και αυτή τη φορά φαίνεται ότι οι ρήξεις, αν σημειωθούν, θα είναι πολλαπλές και οι απώλειες που θα προκαλέσουν ίσως είναι μεγαλύτερες. Στην κυβέρνηση επιμένουν να αναζητούν πολιτική λύση και, ταυτοχρόνως, σηκώνουν τους τόνους κατά των δανειστών. Παραλλήλως ρίχνουν στην κυκλοφορία ένα σενάριο περί συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αν και το μάζεψαν αμέσως μετά. Το έβαλαν, όμως, με κάποιο τρόπο στο τραπέζι. Οπως επίσης και το ενδεχόμενο -που διαψεύδεται- να μην πάρουμε τη δόση και να πάμε σε αθέτηση πληρωμών.

Την ίδια στιγμή ο Σόιμπλε επιτίθεται με σφοδρότητα στο ΔΝΤ που προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας δεν θα υπερβαίνει το 1% τα επόμενα 40 χρόνια. «Ετσι δεν μπορεί να επιβιώσει η χώρα» λέει ο Γερμανός.

Ας τα δούμε ένα προς ένα

Η επίθεση Σόιμπλε στο ΔΝΤ

Σφοδρή επίθεση ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξαπέλυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο. Όπως αναφέρει το newmoney.gr, ο κ. Σόιμπλε δεν δίστασε να κατηγορήσει το ΔΝΤ για τη σύνταξη «μάταιων προγραμμάτων» και να προσθέσει ότι, όλα αυτά που εκτιμά το Ταμείο για την ελληνική οικονομία, πέραν όλων των άλλων, δεν πρόκειται να την καταστήσουν ποτέ ισότιμο μέλος της ευρωζώνης.

«Διαφωνούμε με το ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, το ΔΝΤ δεν είναι πρόθυμο να δεχθεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ξεπεράσει το 1% για τα επόμενα 40 χρόνια» τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Στηριζόμενος, μάλιστα, στην παραπάνω εκτίμηση του ΔΝΤ, δεν δίστασε να προσθέσει ότι «ως εκ τούτου, κάποιος μπορεί να εξηγήσει γιατί όλα τα προγράμματα (σ.σ.: της Ελλάδας) αποδείχθηκαν μάταια».

Επιπρόσθετα, εκτίμησε ότι με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1% στα επόμενα 40 χρόνια η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να κλείσει το χάσμα που την χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Τα τηλεφωνήματα Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός είχε νέες τηλεφωνικές επαφές με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ  συνομίλησε και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να δώσει οτιδήποτε σχετικά με τις προθέσεις των άλλων ηγετών και σημείωσε μόνο ότι «ο Πρωθυπουργός τους μετέφερε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και όλοι συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου».

Ουσιαστικά η Αθήνα τρέχει να προλάβει και μετά την αυστηρή προειδοποίηση Ντράγκι που είπε ότι για να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα πρέπει το χρέος της να είναι βιώσιμο. Ομως πώς θα συμβεί αυτό όσο οι δανειστές δεν αποφασίζουν την απομείωσή του;

Δεν θα αρνηθούμε τη δόση

Η κυβέρνηση, με δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, διέψευσε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild ότι, αν χρειαστεί, πρόκειται να παραιτηθεί από την δόση των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ αν δε υπάρξει λύση στο ζήτημα του χρέους. Η Bild σημειώνει ότι για την καταβολή του ποσού, το οποίο ανέρχεται σε 7 δισ., η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει χρήματα στην άκρη, μεταξύ άλλων, με το να μην καταβάλει χρέη σε εταιρείες οι οποίες συναλλάσσονται με το Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα πληρώσει χωρίς έξωθεν βοήθεια την δόση του Ιουλίου και δεν θα απαιτηθεί νέο δάνειο. Σημειώνεται ότι η μη καταβολή της δόσης θα συνιστά για την Ελλάδα χρεοκοπία. Ο υπουργός μάλιστα μιλά για διαστρέβλωση των δηλώσεων που έγιναν τη Δευτέρα. Πρόκειται για ενημέρωση ξένων συντακτών την οποία έκανε με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...