226
Φίλοι του Βιτάλι Σίσοβ διαμαρτύρονται για την δολοφονία του έξω από την πρεσβεία της Λευκορωσίας | REUTERS/Gleb Garanich

Ουκρανία: Προστασία στους Λευκορώσους μετά τη δολοφονία αντικαθεστωτικού στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2021, 14:39
Φίλοι του Βιτάλι Σίσοβ διαμαρτύρονται για την δολοφονία του έξω από την πρεσβεία της Λευκορωσίας
|REUTERS/Gleb Garanich

Ουκρανία: Προστασία στους Λευκορώσους μετά τη δολοφονία αντικαθεστωτικού στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2021, 14:39

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε εντολή για την αναθεώρηση των κινδύνων που διατρέχουν οι Λευκορώσοι που βρίσκονται στην Ουκρανία, μετά τον θάνατο του αντικαθεστωτικού ακτιβιστή Βιτάλι Σίσοβ.

Ο επικεφαλής μη κυβερνητικής οργάνωσης που βοηθά τους πολίτες της Λευκορωσίας που έχουν καταφύγει στην Ουκρανία για να ξεφύγουν από το καθεστώς Λουκασένκο, βρέθηκε απαγχονισμένος σε πάρκο του Κιέβου την Τρίτη, αφού βγήκε για πρωινό τζόγκινγκ. Η ουκρανική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία που εμφανίσθηκε σαν αυτοκτονία.

«Κάθε Λευκορώσος που μπορεί να γίνει στόχος εγκληματιών σε σχέση με την δημόσια πολιτική του θέση θα πρέπει να δεχθεί ειδική και αξιόπιστη προστασία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο λευκορώσος πολίτης Βιτάλι Σίσοβ, που εξαφανίστηκε στο Κίεβο χθες, εντοπίστηκε κρεμασμένος σε ένα πάρκο του Κιέβου, κοντά στον τόπο κατοικίας του», διευκρίνισε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Την εξαφάνιση του Σίσοβ, του επικεφαλής του Σπιτιού της Λευκορωσίας στην Ουκρανία (BDU), κατήγγειλε στις αρχές η σύντροφός του χθες αφού εκείνος δεν επέστεψε στο σπίτι τους μετά το πρωινό τζόγκινγκ του.

Διαδηλωτές με τη φωτογραφία του Σίσοβ έξω από την πρεσβεία της Λευκορωσίας στο Κίεβο

Η Ουκρανία, η Πολωνία και η Λιθουανία έχουν γίνει «ασφαλή καταφύγια» για τους Λευκορώσους μετά την καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, από το καθεστώς του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

To BDU βοηθά Λευκορώσους αυτοεξόριστους να βρουν στέγη, δουλειά και νομικές συμβουλές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...