295
Το σουηδικό μοντέλο: η Notre Dame με πισίνα σε σχήμα σταυρού | UMA/u-m-a.se

Νοτρ Νταμ, τώρα και με… πισίνα στην οροφή!

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2019, 10:45
Το σουηδικό μοντέλο: η Notre Dame με πισίνα σε σχήμα σταυρού
|UMA/u-m-a.se

Νοτρ Νταμ, τώρα και με… πισίνα στην οροφή!

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2019, 10:45

Οταν ζητήθηκε από αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να επανασχεδιάσουν την καμένη οροφή της Notre Dame δίνοντας έμφαση και στη σύγχρονη εποχή, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει μέχρι πού μπορούσε να φτάσει αυτή η φαντασία.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, εκτός από διάφορες άλλες προτάσεις με πρωταγωνιστή το γυαλί, το ατσάλι και τους κήπους-ταράτσα, έρχεται τώρα να προστεθεί και η ιδέα για μία πισίνα στην οροφή, με θέα όλο το Παρίσι.

Λίγο πριν από την επίσημη προκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκατάσταση της χτυπημένης από την πυρκαγιά Παναγίας των Παρισίων και τα αρνητικά σχόλια ήδη δίνουν και παίρνουν στα social media, καθώς οι περισσότεροι είναι υπέρ της άποψης να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης με απόλυτο σεβασμό στο γοτθικό πρωτότυπο και να αφήσουν τις υπερβολικές και συχνά κακόγουστες πρωτοτυπίες στην άκρη.

Το στούντιο αρχιτεκτονικής Ulf Mejergren Architects (UMA) με έδρα τη Στοκχόλμη προτείνει για την οροφή μία πισίνα σε σχήμα σταυρού και με… επιτηρητές τα αγάλματα των 12 Αποστόλων, τα οποία ευτυχώς όταν ξέσπασε η πυρκαγιά της 15ης Απριλίου 2019, είχαν αφαιρεθεί από τις θέσεις τους για λόγους συντήρησης.

«Κατά τη γνώμη μας, αυτός ο ναός δεν αποτελεί ένα ερημικό νησί στην καρδιά της πόλης. Ανήκει στην πόλη και στους πολίτες» σχολιάζει το σουηδικό αρχιτεκτονικό γραφείο δικαιολογώντας την πρότασή του για την king size πισίνα. Τα social media έχουν πάρει φωτιά, με ειρωνικές απορίες του τύπου αν η πισίνα θα γεμίζει με αγιασμό.

Η φωνή της λογικής έρχεται από έναν πολύ έμπειρο τεχνίτη σε θέματα μεγάλων κτιρίων, τον Φλοριάν Ρενούτσι, ο οποίος σχολιάζει σχετικά: «Οφείλουμε να σεβαστούμε το πνεύμα και την ουσία του αρχικού σχεδίου και να αφήσουμε τους πειραματισμούς στην άκρη. Η γοτθική περίοδος αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της αρχιτεκτονικής. Αν το κάνουμε σωστά, θα ζήσει για άλλα χίλια χρόνια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...