460
Δημιουργική απασχόληση με μαρκαδόρους και με έμπνευση από λεπτομέρειες του Παρθενώνα | Μουσείο Ακρόπολης

Τα μουσεία κάνουν καλό στα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2019, 15:00
Δημιουργική απασχόληση με μαρκαδόρους και με έμπνευση από λεπτομέρειες του Παρθενώνα
|Μουσείο Ακρόπολης

Τα μουσεία κάνουν καλό στα παιδιά

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2019, 15:00

Εκεί όπου οι «μεγάλοι» βλέπουν το έπος μιας μάχης, τα παιδιά θαυμάζουν τη λάμψη μιας πανοπλίας. Και ενώ το γυμνό σώμα της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι δεν προκαλεί πλέον καμία έκπληξη στο ενήλικο κοινό, οι πολύ μικρότερης ηλικίας θεατές θα το θεωρήσουν σαν ένα ενδιαφέρον μάθημα ανατομίας, ενώ θα εντυπωσιαστούν από το κοχύλι πάνω στο οποίο στέκεται η αναδυόμενη θεά του ξακουστού πίνακα.

«Τα έργα τέχνης λειτουργούν σαν μία μηχανή του χρόνου, που βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο μέσα από τις δυσκολίες, τις αντιφάσεις και τις ομορφιές του» λέει χαρακτηριστικά στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο παιδίατρος Τζουζέπε ντι Μάουρο.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων στις 18 Μαΐου, ο ίδιος προτρέπει γονείς και δασκάλους να πάρουν τα παιδιά και να κάνουν μία μεγάλη και χορταστική βόλτα στα μουσεία. Ολο και περισσότερες έρευνες τονίζουν τη σημασία της επαφής των παιδιών με την τέχνη από πολύ μικρή ηλικία. Οι μικροί φιλότεχνοι, ακριβώς επειδή έχουν πολύ φρέσκια και ακατέργαστη ματιά πάνω στα αριστουργήματα με τα οποία όλοι οι άλλοι είναι απολύτως εξοικειωμένοι, μπορούν να τα αποκωδικοποιήσουν με μεγαλύτερη ευκολία και να προσέξουν λεπτομέρειες που εμάς μας έχουν διαφύγει.

Οι μικροί επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης μαθαίνουν να αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη (Μουσείο Ακρόπολης)

Στη θέα μίας σταύρωσης, μίας μάχης, ή μίας σκηνής από την Αποκάλυψη, τα παιδιά δίνουν βάση στην αναπαράσταση και απορροφούν πολύ περισσότερες πληροφορίες από κάποιον που υπερηφανεύεται ότι έχει δει τον ίδιο πίνακα δεκάδες φορές.

Ωστόσο, είναι σημαντική η… διαπαιδαγώγηση των μεγάλων, προκειμένου να γίνει στη συνέχεια σωστή δουλειά και με το ανήλικο, πλην όμως φιλότεχνο κοινό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ιταλίας, το 44,6% των ανηλίκων, ηλικίας από 6 ως 10 ετών επισκέπτονται ένα μουσείο μόλις μία φορά τον χρόνο, ενώ οι ενήλικοι συνοδοί τους δεν δίνουν την απαιτούμενη προσοχή στα εκθέματα, με αποτέλεσμα τα ίδια τα παιδιά να είναι σα να μην πάτησαν ποτέ το πόδι τους στο μουσείο.

Χωρίς λόγια (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/IntimeNews)

Οσο για την ξακουστή Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία, ήδη υπάρχουν οι πρώτες σκέψεις, προκειμένου να γίνει η τέχνη πραγματικά πιο προσβάσιμη για τους μικρούς επισκέπτες: τοποθετώντας κάποιους πίνακες σε χαμηλότερη θέση, έτσι ώστε να είναι ορατοί από τα παιδιά, είναι μία κίνηση που αυτομάτως τα κάνει να νιώσουν πιο ευπρόσδεκτα σε ένα μουσείο και όχι ότι βρίσκονται σε έναν χώρο «για μεγάλους».

Με αφετηρία το κεφάλι ενός λιονταριού, κάθε παιδί μπορεί να σκεφθεί τη δική του ευφάνταστη ιστορία (Μουσείο Ακρόπολης)

Με αφορμή λοιπόν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες δράσεις και στη χώρα μας, η οποία όπως και η Ιταλία, είναι γεμάτη από αξιόλογα μουσεία και έργα τέχνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News