354
Πάντα εκδηλωτικός και δημιουργικός ο θρυλικός αρχιτέκτονας σε εκδήλωση προς τιμήν του το 2006 | EPA/HARALD TITTEL

Πέθανε στα 102 του ο Ιεό Μινγκ Πέι, ο αρχιτέκτονας της γυάλινης πυραμίδας του Λούβρου

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2019, 07:25
Πάντα εκδηλωτικός και δημιουργικός ο θρυλικός αρχιτέκτονας σε εκδήλωση προς τιμήν του το 2006
|EPA/HARALD TITTEL

Πέθανε στα 102 του ο Ιεό Μινγκ Πέι, ο αρχιτέκτονας της γυάλινης πυραμίδας του Λούβρου

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2019, 07:25

Ο σινοαμερικανός μοντερνιστής αρχιτέκτονας  Ιεό Μινγκ Πέι, ένας από τους σημαντικότερους του 20ού αιώνα, πέθανε σε ηλικία 102 ετών.

Ο γιος του, Τσεν Τσουνγκ Πέι, δήλωσε στους New York Times ότι ο πατέρας του πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Είχε γεννηθεί στον Γκουαγκτζού της Κίνας το 1917 και σε ηλικία 18 ετών πήγε στις ΗΠΑ για σπουδές, μεταξύ άλλων στο ΜΙΤ και το Χάρβαρντ. Από το 1955 είχε το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο.

Ο Πέι υπήρξε γνωστός για τις γεωμετρικές γυάλινες και μεταλλικές επιφάνειες και την έμφαση του φυσικού φωτός ενώ αγαπούσε ιδιαίτερα την ισλαμική αρχιτεκτονική.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά δημιουργήματα του Ι.Μ. Πέι συγκαταλέγονται οι περίφημες Γυάλινες Πυραμίδες στην είσοδο του μουσείου του Λούβρου, ένα αμφιλεγόμενο στην εποχή του έργο, το οποίο σήμερα θεωρείται αναπόσπαστο τμήμα του μνημείου.

Το 1989 που το έργο ολοκληρώθηκε –επί Φρανσουά Μιτεράν– είχε συναντήσει οξύτατες αντιδράσεις, καθώς πολλοί πουρίστες της κλασικής αρχιτεκτονικής το θεωρούσαν προσβολή προς τον ιστορικό αυτό χώρο, που ήταν τα ανάκτορα των γάλλων βασιλιάδων ως τον 18ο αιώνα και μετά τη Γαλλική Επανάσταση μουσείο παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Τρεις δεκαετίες μετά τα εγκαίνια όμως, η Γυάλινη Πυραμίδα του Λούβρου θεωρείται -και δικαίως, ένα από τα εμβλήματα του Παρισιού, γεγονός που πιστοποιεί το πόσο οραματιστής υπήρξε στο έργο του ο Πέι.

Ο Γιουν Μιν Πέι, αριστερά, παρουσιάζει μακέτα του Γερμανικού Ιστορικού Μουσείου σε γερμανό υπουργό το 1997 (REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo)
Το κτίριο της Τράπεζας της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ (αριστερά) ένα από τα πιο γνωστά έργα του Πέι στη γενέτειρά του την Κίνα (REUTERS/Victor Fraile/File Photo)

Εργαζόταν ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία: ένα από τα τελευταία έργα του ήταν το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στη Ντόχα του Κατάρ που το ολοκλήρωσε μετά τα 80 του.

Σχεδίασε ακόμη τον ουρανοξύστη της Bank of China στο Χονγκ Κονγκ, το δημαρχείο του Ντάλας και τη προεδρική βιβλιοθήκη Τζον Φ. Κένεντι στη Βοστόνη.

Είχε βραβευτεί πολλές φορές ενώ το 1983 έλαβε το κορυφαίο αρχιτεκτονικό βραβείο Πρίτσκερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...