1349
|

Ποιο θα είναι το νέο πρόσωπο της Νοτρ Νταμ;

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2019, 07:15

Ποιο θα είναι το νέο πρόσωπο της Νοτρ Νταμ;

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2019, 07:15

Ηταν βράδυ της 15ης Απριλίου του 2019 όταν ολόκληρος ο πλανήτης συγκλονίστηκε από το θέαμα της Παναγίας των Παρισίων τυλιγμένης στις φλόγες. Η εκκλησία σήμα-κατατεθέν του Παρισιού αλλά και κτίριο-σταθμός της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, έμοιαζε αβοήθητη, αλλά ευτυχώς, η καταστροφή δεν ήταν ισοπεδωτική. Το μεγαλύτερο κομμάτι της ξύλινης-μεταλλικής σκεπής καταστράφηκε, με μόλις το ένα τρίτο της να μένει στη θέση του.

Ευτυχώς, το πέτρινο ταβάνι έσωσε το αριστουργηματικό εσωτερικό της εκκλησίας, συγκρατώντας σε μεγάλο βαθμό το πάνω φλεγόμενο τμήμα της κορυφής. Μέχρι τις 22 Απριλίου 2019 συγκεντρώθηκε το ιλιγγιώδες ποσό του 1 δισ. ευρώ από δωρεές μεγιστάνων και απλών πολιτών. Και ήδη από τις 17 του ίδιου μήνα η Γαλλία είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της για τη διοργάνωση διαγωνισμού προκειμένου να αποκατασταθεί το καμένο κομμάτι της Notre Dame από την αρχιτεκτονική πρόταση κάποιου σύγχρονου δημιουργού.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ δήλωσε πως η κυβέρνηση αναζητεί «μία φρέσκια ματιά, εναρμονισμένη μα τις τεχνικές και τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής». Αυτό κινητοποίησε και ενέπνευσε πολλούς αρχιτέκτονες και σχεδιαστές να επιστρατεύσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, προκειμένου να προτείνουν νέες προτάσεις για τη σκεπή και το ξακουστό και από το ομώνυμο αριστούργημα του Ουγκώ, κωδωνοστάσιο.

Οπως αναφέρουν πολλά ξένα δημοσιεύματα, οι προτάσεις ποικίλλουν σε υλικά και τεχνοτροπίες. Από φουτουριστικούς γυάλινους πύργους μέχρι γκόθικ επιρροές, οι προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής προσφέρουν μία νέα ματιά πάνω στο κλασικό κτίριο.

Ασφαλής επιλογή

Τα σχόλια κάτω από τη συγκεκριμένη πρόταση τονίζουν ότι πρόκειται για την πιο ασφαλή επιλογή, που δεν μοιάζει εντελώς χάλια. Φαίνεται πως οι Γάλλοι είναι ορκισμένοι λάτρεις του κλασικού, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τέτοιο κτίριο-μνημείο.

Φουτουρισμός και παλιγγενεσία


Ο αρχιτέκτονας Βενσάν Καλεμπό οραματίστηκε κάτι που συνδέει την επιστήμη, την τέχνη και την πνευματικότητα. Το πρότζεκτ του έχει τίτλο «Palingenesis», από την ελληνική λέξη παλιγγενεσία (=επιστροφή στη ζωή) συμβολίζει το θαύμα τού να ξαναγεννιέται κάτι από την αρχή. Η τρισδιάστατη κρυστάλλινη σκεπή καταλήγει σε έναν ατμοσφαιρικό κήπο. «Διαφάνεια, άνοιγμα, μοίρασμα για την ανάπτυξη της κοινωνίας μας: αυτές είναι οι ιδέες πίσω από αυτό το νέο, διάφανο δάσος της Notre Dame, υπογραμμίζοντας το νέο πρόσωπο του Εκκλησίας για τον 21ο αιώνα» εξηγεί ο ίδιος ο δημιουργός.

Η πράσινη σκεπή


Το Studio NAB προτείνει να μετατραπεί η σκεπή του καθεδρικού ναού σε μία κατασκευή στη λογική του θερμοκηπίου. Με έμφαση στο οικολογικό μήνυμα, πρόκειται για μία διαδραστική πρόταση.

Ο φοίνικας γεννιέται από τις στάχτες του


Το σκεπτικό εδώ, είναι κάτι που παραπέμπει στο μυθικό πτηνό που ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του, συμβολίζοντας την ίδια την περιπέτεια της Notre Dame, που είναι πλέον έτοιμη να ξαναγεννηθεί, πιο δυνατή και πιο αποφασισμένη από πριν. Ενας ύμνος στην εφτάψυχη υπόσταση ενός ναού που αντέχει στον χρόνο και ευτυχώς, άντεξε και στις φλόγες.

Λουλούδια στη σοφίτα

Η συγκεκριμένη πρόταση, αναδεικνύει τη σοφίτα σε ένα προσβάσιμο πάρκο, με μοβ χρώματα που υπενθυμίζουν τις φλόγες, ενώ παράλληλα, οι τόσο γενναιόδωρες προσφορές μπορούν να μετατρέψουν τον χώρο σε ένα καταφύγιο ζώων και εντόμων που απειλούνται μέσα στην ίδια την πόλη. «Μακάρι αυτή η ανοικοδόμηση να βοηθήσει το περιβάλλον και να δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο πώς ένα τόσο ιστορικό μνημείο μπορεί να εναρμονιστεί με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και να αποτελέσει σύμβολο για τις μελλοντικές γενιές» υπογραμμίζει η ομάδα που βρίσκεται πίσω από αυτή τη μακέτα.

Βελόνα που αγγίζει τον Παράδεισο


Ο διάσημος βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ πρότεινε να μετατραπεί το κωδωνοστάσιο σε μία «εξαιρετικά λεπτή βελόνα που αγγίζει τα σύννεφα του Παραδείσου». Με το σκεπτικό ότι η γυάλινη κατασκευή θα δώσει περισσότερο φως στον ναό, αντανακλώντας τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Πίστη στο πρωτότυπο

Η πρόταση αυτή, δεν κραυγάζει κάποια πρωτοτυπία, απλά θέτει ένα πολύ βασικό ερώτημα: «Τι πιο σημαντικό, από το να ξαναδούμε τη Notre Dame όπως ακριβώς ήταν και πριν, αλλά με τη χρήση λιγότερο εύφλεκτων υλικών; Το ξύλο μπορεί να φύγει, όμως η βασική ιδέα πρέπει να μείνει, μαζί με την καθησυχαστική σκέψη ότι υπάρχει κάτι που δεν αλλάζει και μένει στη θέση του από γενιά σε γενιά, από αιώνα σε αιώνα». Από το γαλλικό στούντιο Digione Godart + Roussel.

Φως, περισσότερο φως


Αλλη μία ιδέα που βασίζεται στο γυαλί, το οποίο ανακηρύσσεται βασιλιάς αυτού του διαγωνισμού. Το σκεπτικό είναι να αντανακλάται το φως από τη σκεπή, αλλά και να διαχέεται μέσα στον ίδιο τον ναό. Ιδέα του ρώσου αρχιτέκτονα Αλεξάντερ Νερόβνια. Ωστόσο, τα περισσότερα σχόλια για τη συγκεκριμένη γυάλινη οροφή σε πράσινους τόνους δεν είναι και τόσο κολακευτικά. «Τι έχουν πάθει όλοι οι αρχιτέκτονες με το γυαλί; Εχουν ξεμείνει από άλλες ιδέες;» αναρωτιέται κάποιος μέσω Διαδικτύου.

Οι Avengers στη Notre Dame


Αλλη μία φουτουριστική πρόταση με τίτλο «Nouvelle Dame», που όπως σχολίασαν αρκετοί, παραπέμπει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας και σε ένα φαντασιακό στρατηγείο των κινηματογραφικών Avengers.

Με έμπνευση από το «Frozen»


Πολλοί είδαν σε αυτή την πρόταση κάτι από την ταινία «Frozen» της Disney, με το κομμάτι που λείπει να θυμίζει κατασκευή από πάγο, ή από lego.

Σαν γλυπτό σε κίνηση


Σε αυτή την περίπτωση, το κωδωνοστάσιο έχει μία κίνηση «βίδας ή στροβιλισμού», δείχνοντας προς τον ουρανό. Χαρακτηρίστηκε σαν σπείρα που την έριξε στη Notre Dame ο Θεός ή ένας αόρατος γίγαντας.

Η γοητεία του βιτρό


Μία από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις, είναι αυτή του Αλεξάντρε Φαντότζι, που οραματίζεται τον θρίαμβο του βιτρό, το οποίο δεσπόζει σε άλλα σημεία της εκκλησίας, και στη σκεπή. «Ολόκληρη η σκεπή, όσο και ο πυργίσκος θα είναι φτιαγμένος από αυτό το ειδικό χρωματιστό γυαλί. Στο εσωτερικό του ναού, ο φυσικός αυτός φωτισμός διαθλάται σε πολλά εντυπωσιακά χρώματα με τη βοήθεια του ήλιου. Και τη νύχτα, τα εσωτερικά φώτα δημιουργούν μία κατανυκτική ατμόσφαιρα, πάντα σε συνδυασμό με τη βιτρό, ρετρό γοητεία» εξηγούν οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης μακέτας.

Σαν σεντόνι-φάντασμα


«Ελπίζω οι υπεύθυνοι να επιλέξουν κάτι που σέβεται την υπάρχουσα δομή, αλλά δεν φοβάται να τολμήσει και κάτι ανατρεπτικό, διατηρώντας και τη διαχρονική ομορφιά του ναού και τη φαντασία των νέων δημιουργών»
: αυτά τα λόγια συνοδεύουν τη συγκεκριμένη ιδέα του Νταβίντ Ντερού, αν και οι περισσότεροι την έχουν ήδη χαρακτηρίσει σαν το φάντασμα του Κουασιμόδου που πλανάται πάνω από τη σκεπή, ή σαν ένα σεντόνι που καλύπτει το όμορφο κτίριο, χωρίς λόγο.

Συμφιλίωση με τις φλόγες


Ο σχεδιαστής Ματιέ Λεανέρ σκέφτηκε ότι με τη συγκεκριμένη επίχρυση κατασκευή σε σχήμα φλόγας, θα υπενθυμίζει σε όλους την τραγωδία από την οποία σώθηκε η Notre Dame και θα βοηθήσει τους Γάλλους να συμφιλιωθούν με αυτό το τραυματικό γεγονός. Κάποιοι όμως το θεωρούν αρκετά δυσοίωνο και δεν συμφωνούν σε αυτή την τόσο εξόφθαλμη επίδειξη των τραυμάτων.

Και πάλι βιτρό


Εδώ κυριαρχεί ένα και μόνο υλικό, το ανθεκτικό γυαλί, υψηλής τεχνολογίας, κατασκευασμένο από ένα διάσημο και παραδοσιακό εργοστάσιο στη Γαλλία. Το γυαλί έχει και αντιηλιακή προστασία, προκειμένου να λειτουργεί ως φίλτρο του ήλιου, ο οποίος θα διαχέεται ελεγχόμενα στους χώρους της Notre Dame, ζεσταίνοντας την ατμόσφαιρα.

Ψηλά στον ουρανό


«Αυτό που συνέβη στη Notre Dame ήταν σωστή τραγωδία. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτά τα 850 χρόνια ανεξίτηλης ομορφιάς, ήρθε όμως η ώρα για να ξαναγεννηθεί ό,τι χάθηκε στις στάχτες. Η γοτθική αρχιτεκτονική φιλοσοφία ήταν τα κτίρια να προσπαθούν να αγγίξουν τον ουρανό, να ενωθούν με το θείο. Τώρα είναι πολύ πιθανό να τα καταφέρουμε με αυτήν την ελαφριά κορυφή που θα συνδέει τον Παράδεισο με τη γη»
είναι η φιλόδοξη δήλωση του συγκεκριμένου στούντιο.

Αφιερωμένο στον Ντόναλντ Τραμπ


Από ένα σημείο και μετά, κανείς δεν ξέρει αν κάποιες προτάσεις είναι αληθινές, ή απλώς λειτουργούν ως κακόγουστα τρολ. Οπως αυτή που μοιάζει με ένα από τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Ντόναλντ Τραμπ, με χρυσά συντριβάνια, υπεροψία και μπόλικη κακογουστιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...