256
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Παρέμβαση Κοντονή για την υπόθεση του «Noor 1»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2018, 12:58
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής
|Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Παρέμβαση Κοντονή για την υπόθεση του «Noor 1»

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2018, 12:58

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής παρήγγειλε πειθαρχική έρευνα για τη 17μηνη καθυστέρηση καθαρογραφής της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, που αφορά την υπόθεση εισαγωγής δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» τον Ιούνιο του 2014.

Ειδικότερα, ο υπουργός απέστειλε έγγραφα στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλη Πέππα και την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου και ζητεί να κινηθεί η σχετική πειθαρχική διαδικασία και να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες για την καθυστέρηση αυτή.

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2016 και δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα, σημειώνει το ΑΠΕ.

Λίγες μέρες μετά την έκδοση της απόφασης ασκήθηκε έφεση υπέρ του νόμου από την εισαγγελέα της Έδρας Μαρία Τρουπή, καθώς θεώρησε επιεική την ετυμηγορία του δικαστηρίου (καταδίκαζε σε ισόβια πέντε άτομα, δύο Ελληνες και τρεις Τούρκους, και σε μικρότερες ποινές άλλους κατηγορούμενους).

Η έφεση περιλαμβάνει 52σέλιδη αιτιολογική έκθεση, όπου θεωρούνται επιεικείς οι ποινές που επιβλήθηκαν και αφορά οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και τον 42χρονο εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη (έχει καταδικαστεί σε ισόβια) και τέσσερις ακόμα Έλληνες, που είχαν καταδικασθεί ως απλοί συνεργοί.

Η αναίρεση υπέρ του νόμου δεν δημιουργεί καμία ανατροπή και δεν έχει έννομα αποτελέσματα στο «δια ταύτα» της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, απλώς έχει νομολογιακό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, από τους συνολικά 32 κατηγορουμένους, αθώοι κρίθηκαν οι 17, ενώ ορισμένοι από τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές της διακίνησης καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών.

Επιπλέον δεν αποδόθηκε σε κανέναν η ιδιότητα του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία προ διετίας εισήγαγε στην Ελευσίνα δύο τόνους ηρωίνης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.