282
Ο Εντουαρντ Σνόουντεν σε εξώφυλλο του περιοδικού Wired | flickr

Νομπέλ Ειρήνης: o Σνόουντεν, η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta και οι Κούρδοι Πεσμεργκά

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2018, 19:33
Ο Εντουαρντ Σνόουντεν σε εξώφυλλο του περιοδικού Wired
|flickr

Νομπέλ Ειρήνης: o Σνόουντεν, η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta και οι Κούρδοι Πεσμεργκά

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2018, 19:33

Τον ακτιβιστή Εντουαρντ Σνόουντεν, τη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta και τις μονάδες των Κούρδων Πεσμεργκά που πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος πρότειναν νορβηγοί βουλευτές για το Νομπέλ Ειρήνης 2018, όπως μετέδωσε το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων ΝΤΒ.

Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος της Νορβηγίας Πέτερ Έϊντε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πρότεινε για το βραβείο τη δημοσιογράφο της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta Ελένα Μιλάσινα, την ιδρυτή του Κέντρου Yπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Memorial» Σβετλάνα Γκανούσκινα και την εκπρόσωπο της ρωσικής Επιτροπής για την Aποτροπή των Bασανιστηρίων» Όλγκα Σαντόφσκαγια. Μάλιστα, ο Έϊντε θεωρεί ότι και οι τρεις Ρωσίδες μπορούν να είναι υποψήφιες για το βραβείο.

Επίσης, ο βουλευτής πρότεινε τον πρώην συνεργάτη της αμερικανικής ΝSΑ (National Security Agency-Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας), Εντουαρντ Σνόουντεν, που σήμερα ζει στη Μόσχα, μετά τις αποκαλύψεις του για τις παρακολουθήσεις της μυστικής αυτής υπηρεσίας.

Οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Αριστερού Κόμματος της Νορβηγίας πρότειναν επίσης για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Διεύθυνση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, η νορβηγίδα βουλευτής του δεξιού Κόμματος Προόδου που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, Χιμανσού Γκουλάτι (ινδικής καταγωγής) δήλωσε στη διαδικτυακή εφημερίδα Nettavisen ότι πρότεινε για το Νομπέλ Ειρήνης τους ένοπλους Κούρδους Πεσμεργκά.

Αν και πολεμούσαν το Ισλαμικό Κράτος με όπλα, η συμβολή τους στον αγώνα «με τον κύριο εχθρό της ανθρωπότητας» ήταν σημαντική, σημείωσε η ίδια.

Το Νομπέλ Ειρήνης απονέμεται σε ετήσια βάση στο Οσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, και συγκεκριμένα στο δημαρχείο της πόλης. Τα υπόλοιπα βραβεία απονέμονται στην Αίθουσα Συναυλιών της Στοκχόλμης την ίδια ημέρα. Η βράβευση γίνεται στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Νομπέλ, παρουσία του βασιλιά της χώρας. Ο βραβευθείς παραλαμβάνει ένα αναμνηστικό δίπλωμα, ένα μετάλλιο και ένα αποδεικτικό για την είσπραξη του χρηματικού επάθλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...