202
Μερικές από τις μαθήτριες που απήχθησαν, μετά την απελευθέρωσή τους | REUTERS/Afolabi Sotunde

Νιγηρία: Ελεύθερες οι 279 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από ενόπλους

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 13:02
Μερικές από τις μαθήτριες που απήχθησαν, μετά την απελευθέρωσή τους
|REUTERS/Afolabi Sotunde

Νιγηρία: Ελεύθερες οι 279 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από ενόπλους

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2021, 13:02

Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση της απαγωγής 279 κοριτσιών, από οικοτροφείο θηλέων στη βορειοδυτική Νιγηρία, την περασμένη εβδομάδα.

Την Τρίτη, οι ένοπλοι απελευθέρωσαν όλες τις μαθήτριες.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι δήλωσε πως αισθάνθηκε «απέραντα χαρούμενος» όταν πληροφορήθηκε την απελευθέρωση των κοριτσιών.

«Ευτυχής που η δοκιμασία τους είχε ευτυχές τέλος χωρίς επεισόδιο», έγραψε ο Μπουχάρι στο Twitter.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, συμμορία ενόπλων είχε επιχειρήσει να απαγάγει 317 κορίτσια από δημόσιο δευτεροβάθμιο οικοτροφείο θηλέων στην πόλη Τζανγκίμπε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ομως, κάποιες μαθήτριες κατάφεραν να διαφύγουν και έτσι τελικά, οι ένοπλοι απήγαγαν 279 κορίτσια. Ολα απελευθερώθηκαν, δήλωσε ο κυβερνήτης της Ζαμφάρα Μπέλο Ματαουάλε.

Τα σχολεία έχουν γίνει στόχοι μαζικών απαγωγών για λύτρα στη βόρεια Νιγηρία από ένοπλες συμμορίες. Την πρακτική αυτή είχε χρησιμοποιήσει η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ και αργότερα το Ισλαμικό Κράτος.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι πληρώνει λύτρα. Ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι κάλεσε τις κυβερνήσεις των πολιτειών «να αναθεωρήσουν την πολιτική τους να ανταμείβουν συμμορίτες με χρήματα και οχήματα, προειδοποιώντας ότι η πολιτική αυτή μπορεί να γίνει μπούμερανγκ».

Η απαγωγή στην πολιτεία Ζαμφάρα ήταν η δεύτερη το τελευταίο δεκαήμερο στη χώρα. Το Σάββατο, ένοπλοι απελευθέρωσαν 27 εφήβους που είχαν απαχθεί από το σχολείο τους στις 17 Φεβρουαρίου, στην πολιτεία του Νίγηρα, στη βορειοκεντρική Νιγηρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...