434
O Nτόναλντ Τραμπ στις 4 Ιουλίου στη σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων | Reuters

New York Times: Ο Τραμπ ζήτησε να γίνει άγαλμα στο Ορος Ράσμορ

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 11:10
O Nτόναλντ Τραμπ στις 4 Ιουλίου στη σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων
|Reuters

New York Times: Ο Τραμπ ζήτησε να γίνει άγαλμα στο Ορος Ράσμορ

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 11:10

Το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αμετροεπής άνθρωπος που η μοίρα το έφερε να ηγείται της ισχυρότερης χώρας του κόσμου, είναι γνωστό. Αλλά δεν παύει κάθε φορά να σε εκπλήσσει. Ιδίως αν έχει βάση το ρεπορτάζ των New York Times, σύμφωνα με τo οποίο ο ένοικος του Λευκού Οίκου εξέφρασε την επιθυμία να μπει το πρόσωπό του στο εμβληματικό Ορος Ράσμορ, όπου δεσπόζουν οι φιγούρες των τεσσάρων γιγάντων της αμερικανικής Ιστορίας (Τζορτζ Ουάσινγκτον, Τόμας Τζέφερσον, Αβραάμ Λίνκολν και Θίοντορ Ρούσβελτ).

Οπως ανέφεραν οι NY Times, ο Τραμπ ήρθε σε επαφή με τη Κρίστι Νόεμ, κυβερνήτη της Νότιας Ντακότας όπου βρίσκεται το μνημείο στην οποία εξέφρασε αυτήν του την επιδίωξη.

Η Κρίστι Νόεμ, στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υποδέχθηκε πρόσφατα τον Τραμπ στη Νότια Ντακότα προσφέροντας του μία μινιατούρα 1,2 μ. του Όρους Ράσμορ, η οποία περιελάμβανε τη μορφή του. Το γεγονός σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετέβη στη Νότια Ντακότα για τους εορτασμούς της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. H σκηνοθεσία ήταν κραυγαλέα και προφανής του στόχου του Τραμπ να μπει στο ίδιο κάδρο με τους τέσσερις προέδρους που δημιούργησαν την Αμερική τον 19ο αιώνα και στην αυγή του 20ου.

Σε συνέντευξή της, η Νόεμ είχε αναφέρει ότι είχε συζητήσει το 2018 με τον πρόεδρο Τραμπ την πιθανότητα να μπει και το πρόσωπό του στο μνημείο. Αυτό συνέβη όταν είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά στο Οβάλ Γραφείο, την ίδια χρονιά. «Αρχισα να γελάω», αλλά εκείνος «δεν γελούσε, ήταν απόλυτα σοβαρός». «Κύριε πρόεδρε πρέπει να έρθετε στη Νότια Ντακότα κάποια στιγμή. Έχουμε το Όρος Ράσμορ» φέρεται να είπε η Νόεμ στον Τραμπ. «Ξέρεις πως είναι το όνειρό μου να δω το πρόσωπό μου στο Ορος Ράσμορ;» της απάντησε. Σύμφωνα με το CNN ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εκφράσει τη συγκεκριμένη επιθυμία και το 2017 κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Οχάιο.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε στους New York Times ότι το Εθνικό Μνημείο του Ορους Ράσμορ, όπου έχουν σμιλευτεί στον γρανίτη τα ύψους 18 μ. πρόσωπα τεσσάρων προέδρων, είναι ομοσπονδιακό και όχι πολιτειακό μουσείο, άρα δεν υπόκειται στην δικαιοδοσία της Κρίστι Νόεμ.

Στη φιέστα στο Ορος Ράσμορ στις 4 Ιουλίου ο αμερικανός πρόεδρος είχε προειδοποιήσει ότι οι διαδηλώσεις που γίνονται για τη φυλετική ανισότητα στην αμερικανική κοινωνία απειλούν τα θεμέλια του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. «Ας μην γελιόμαστε, αυτή η αριστερή πολιτιστική επανάσταση έχει σχεδιαστεί για να ανατρέψει την αμερικανική επανάσταση», είχε δηλώσει ο Τραμπ. Τότε είχε βρει την ευκαιρία να ανακοινώσει τη δημιουργία ενός «Εθνικού Κήπου Αμερικανών Ηρώων», τον οποίο περιέγραψε ως ένα μεγάλο πάρκο όπου θα εκτίθενται αγάλματα των «σημαντικότερων Αμερικανών που έζησαν ποτέ», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...