693
|

Δήμαρχος Πόρου: «Μεγάλη μερίδα της νεολαίας μας έχει προσβληθεί από τον ιό»

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 08:54

Δήμαρχος Πόρου: «Μεγάλη μερίδα της νεολαίας μας έχει προσβληθεί από τον ιό»

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 08:54

Στην αποκάλυψη ότι μεγάλη μερίδα της νεολαίας του Πόρου έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό προχώρησε ο δήμαρχος του νησιού –στη σκιά της επιβολής lockdown και έκτακτων περιοριστικών μέτρων λόγω της έξαρσης κρουσμάτων (εδώ).

Ο Γιάννης Δημητριάδης είναι ένα από τα πρόσωπα αυτής της υγειονομικής περιπέτειας του όμορφου νησιού του Αργοσαρωνικού καθώς την Παρασκευή κατήγγειλε δημοσίως (εδώ) την αβελτηρία της ΕΛ.ΑΣ που δεν επέβαλε κυρώσεις σε όσους επιχειρηματίες παραβίαζαν τα μέτρα. Αυτή η καταγγελία μάλιστα, οδήγησε στην απόφαση να αντικατασταθεί ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Πόρου (εδώ).

Με μια μακροσκελή ανάρτησή του στα social media την Κυριακή, ο δήμαρχος Πόρου έσπευσε να υποστηρίξει τους πολίτες (και ψηφοφόρους του). Δεν φταίει κανείς για το ότι κατά τα φαινόμενα στο νησί δεν ακολουθήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα –με αποτέλεσμα τα 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα και το lockdown–, αλλά φταίει ότι δεν υπήρχε κάποιος να επιτηρεί τους πολίτες. Δεν δίστασε μάλιστα ο δήμαρχος –ο δήμαρχος!–να πει ότι αν ήταν 25 ετών θα πήγαινε και αυτός στα «corona party»!

«Δεν φταίει η κοινωνία του Πόρου για αυτό, δεν φταίνε (μόνο) όσοι επιχειρηματίες δεν τηρούσαν τους κανόνες και φυσικά δεν φταίει η νεολαία μας (μάλλον θα ήμουν και εγώ μαζί τους στο corona party αν ήμουν 25 χρονών)» έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook ο κ. Δημητριάδης. O ίδιος βέβαια υποστήριξε ότι ο Πόρος ήταν το καλύτερα προετοιμασμένο νησί στην Ελλάδα. «Δεν γνωρίζω άλλο νησιωτικό Δήμο ο οποίος σωρευτικά: έχει ήδη από την Άνοιξη αποφασίσει την αναστολή όλων των καλοκαιρινών του εκδηλώσεων, έχει θεσμοθετήσει τοπικά πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων, έχει πεζοδρομήσει το κέντρο του για να αραιώσουν τα τραπέζια και να δημιουργηθούν διάδρομοι πεζών, έχει μοιράσει δωρεάν αριθμό μασκών πενταπλάσιο από τον αριθμό του πληθυσμού του, έχει σφραγίσει ο ίδιος κατάστημα που δεν τηρούσε τα μέτρα, έχει επιβάλει πρόστιμα, έχει καλέσει με δημόσια ανακοίνωση την αστυνομία να κάνει ελέγχους και, τέλος, ο Δήμαρχός του έχει θέσει με διαδικτυακές ομιλίες του αυστηρό πλαίσιο υποχρέωσης τήρησης των μέτρων στους επιχειρηματίες, χωρίς να λογαριάζει κανένα πολιτικό κόστος. Κι όμως, το νησί αυτό κατέληξε να είναι το πρώτο στο οποίο επιβάλλονται ειδικά περιοριστικά μέτρα και το πρώτο στο οποίο επιβεβαιώνεται σημαντικός αριθμός κρουσμάτων», έγραψε.

Είναι προφανές ότι ο 42χρονος δήμαρχος, ο οποίος βλέπει το νησί του να ερημώνει στην καρδιά του Αυγούστου, δεν θέλει να στρέψει το δάκτυλο στις συμπεριφορές των πολιτών και ψηφοφόρων του –φταίει η Αστυνομία που δεν επιτηρούσε τους πολίτες, το μήνυμά του. Ενα «blame game» τοπικού επιπέδου που αφορά τον ίδιο, τους κατοίκους του Πόρου και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Εκείνο όμως που έχει, επιδημιολογικά, πιο ενδιαφέρον είναι ότι δεν είναι μόνο τα 30 κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί –τα πραγματικά περιστατικά Covid-19 στο νησί είναι πολύ περισσότερα.

Εγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης: «Γιατί επιβλήθηκαν τα μέτρα αυτά; Επειδή ήδη έχουν διαπιστωθεί πάνω από 30 κρούσματα κορονοϊου (επί 150 περίπου τεστ) και επειδή στην πραγματικότητα -όπως πλέον γνωρίζουμε όλοι στην μικρή μας κοινωνία- μεγάλη μερίδα της νεολαίας μας έχει προσβληθεί από τον ιό. Η μερίδα αυτή της τοπικής κοινωνίας μπορεί εν δυνάμει να διασπείρει τον ιό στους επισκέπτες του νησιού, αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (ήδη αρκετοί γονείς νοσούν), με τον κίνδυνο η διασπορά να φτάσει τελικά και στην μέχρι στιγμής «στεγανή» ομάδα της τρίτης ηλικίας και τις ευπαθείς ομάδες και τότε να αρχίσουμε να θρηνούμε νεκρούς».

Μάλιστα ο κ. Δημητριάδης απευθύνει έκκληση στους πολίτες του Πόρου.

«Είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ ανησυχητικά δεδομένα και για το λόγο αυτό κλείνω, κάνοντας έκκληση σε όλους για τα εξής:
1) Όσοι έχετε την παραμικρή υποψία ότι μπορεί να νοσείτε, κάντε το τεστ!
2) Όσοι έχετε δεχθεί οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για καραντίνα τηρείστε τες στο ακέραιο!
3) Όσοι είστε στις παραπάνω δύο κατηγορίες και δεν έχετε ενεργήσει με τον αντίστοιχο τρόπο για να μην χάσετε το μεροκάματό σας, αλλά συνεχίζετε να εργάζεστε και να κυκλοφορείτε διασπείροντας τον ιό, σταματήστε να ζείτε μόνο με βάση το ατομικό σας συμφέρον σε βάρος των συνανθρώπων σας που μπορεί να πεθάνουν από την ανευθυνότητά σας και σε βάρος των συναδέλφων σας και όλης της οικονομικής ζωής του τόπου.
4) Όσοι γνωρίζετε συνανθρώπους σας που μπορεί να τους έχετε εκθέσει στον ιό ή να εκθέτουν εκείνοι άλλους, πείστε τους να πάνε να κάνουν το τεστ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...