500
|

Νέοι τραμπουκισμοί στο ΑΠΘ – με το «έτσι θέλω» διέκοψαν το ντιμπέιτ των αντιπρυτάνεων

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2019, 15:17

Νέοι τραμπουκισμοί στο ΑΠΘ – με το «έτσι θέλω» διέκοψαν το ντιμπέιτ των αντιπρυτάνεων

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2019, 15:17

Μία ημέρα μετά τη χειροδικία «αγανακτισμένων» φοιτητών κατά μελών της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου, νέο επεισόδιο σημειώθηκε στο Ιδρυμα με «θύμα» αυτή τη φορά το προγραμματισμένο ντιμπέιτ των υποψήφιων αντιπρυτάνεων

Η συζήτηση είχε οργανωθεί εν όψει των πρυτανικών εκλογών της 11ης Ιουνίου, με πρωτοβουλία της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, στο αμφιθέατρο “Κ. Τριαρίδης” του Γ.Π.Ν.Θ. “ΑΧΕΠΑ”. Πριν καν αρχίσει ωστόσο, φοιτητές μπούκαραν στον χώρο της εκδήλωσης φωνάζοντας συνθήματα και δεν επέτρεψαν την έναρξη της.

Οι εισβολείς επέμειναν μάλιστα στον ισχυρισμό ότι θύματα στο επεισόδιο της Τρίτης ήταν οι ίδιοι, καθώς όπως λένε μέλος της Συγκλήτου σήκωσε πρώτος το χέρι και χτύπησε έναν από τους φοιτητές.

Η ουσία είναι ότι με το «έτσι θέλω» κατάφεραν να διακόψουν άλλη μία εκδήλωση του Ιδρύματος, μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, με το κλίμα έξι ημέρες πριν από τις πρυτανικές εκλογές να παραμένει έκρυθμο.

Από την πλευρά τους, οι καθηγητές καταγγέλλουν την ομάδα φοιτητών ότι μπήκε δια της βίας μέσα στην αίθουσα της Συγκλήτου και άρχισε να βιαιοπραγεί εναντίον των καθηγητών, των αντιπρυτάνεων και του ίδιου του πρύτανη.

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου:

«Σε συνέχεια παρόμοιων επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας, σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου, ομάδα τριάντα περίπου φοιτητών εισέβαλε βίαια στα γραφεία της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προπηλακίζοντας -φωνάζοντας συνθήματα, βρίζοντας, απειλώντας- και ασκώντας σωματική βία σε φύλακες, εργαζομένους, παρευρισκόμενους Καθηγητές, στον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις. Τηλεοπτικό συνεργείο που έτυχε να βρίσκεται στον χώρο για άλλον σκοπό, αναγκάστηκε διά της βίας να σβήσει οποιαδήποτε καταγραφή» αναφέρει αρχικά το ΑΠΘ και συνεχίζει:

«Αυτή τη φορά ασκήθηκε έντονη σωματική βία κατά παρευρισκόμενου Καθηγητή. Συγκεκριμένα, του αφαίρεσαν το κινητό για να σβήσουν οποιαδήποτε καταγραφή γεγονότων, τον γρονθοκόπησαν και τον εξώθησαν βίαια προς παρακείμενο ανοιχτό παράθυρο, με κίνδυνο να πέσει από τον 7ο όροφο. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα». 

Σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο «το κύριο αίτημα της ομάδας αυτής είναι να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, αξίωση καταφανώς παράνομη. Τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές τραμπούκων δεν έχουν καμιά θέση στις συνεδριάσεις ενός δημοκρατικού οργάνου, όπως η Σύγκλητος. 

Η Σύγκλητος είναι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα διοίκησης, το οποίο δεν νομιμοποιείται, με βάση τη νομοθεσία, να συνεδριάζει με την παρουσία τρίτων στην αίθουσα. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δέχεται εκπροσώπους φοιτητών, αλλά όχι ομάδες που προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους με τη βία. Οι αποφάσεις της για το θέμα αυτό έχουν γνωστοποιηθεί δημόσια από τις 8/10/2014 και παραμένουν και σήμερα ενεργές (βλ. σχετική ανακοίνωση παρακάτω που υπάρχει από τότε και στην ιστοσελίδα: https://www.auth.gr/news/anouncements/17668). 

«Οι Πρυτανικές Αρχές ενημέρωσαν το Υπουργείο, την Εισαγγελία και την Αστυνομία για τα γεγονότα. 

Καλούμε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, Καθηγητές, εργαζομένους και φοιτητές, να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και να απομονώσουν αυτή τη μειοψηφική ομάδα». 

Παρέμβαση εισαγγελέα

Για τα έκτροπα στο ΑΠΘ παρενέβη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, με παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία καλείται να φέρει εις πέρας η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Η παρέμβαση του εισαγγελέα περιορίζεται στα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα της παράνομης βίας και της διακοπής συνεδρίασης πανεπιστημιακού οργάνου. Τυχόν άλλες αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν κατά τα ίδια επεισόδια απαιτούν έγκλιση και θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας των διωκτικών Αρχών εάν και εφόσον κατατεθούν μηνύσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...