578
«Προσοχή εκτροχιάζεστε», το μήνυμα των Βρυξελλών στην Αθήνα | φωτ. αρχείου

Κομισιόν: Πάνω από 1% του ΑΕΠ το κόστος των παροχών Τσίπρα!

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2019, 13:40
«Προσοχή εκτροχιάζεστε», το μήνυμα των Βρυξελλών στην Αθήνα
|φωτ. αρχείου

Κομισιόν: Πάνω από 1% του ΑΕΠ το κόστος των παροχών Τσίπρα!

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2019, 13:40

Αυτό που είχε διαφανεί από την παλαιοκομματική πρακτική του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο, με την απόπειρα εξαγοράς ψήφων μέσω του πακέτου παροχών, επισημοποιήθηκε με τον πλέον ηχηρό τρόπο στην έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, καμία από τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών, με το κόστος τους να ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ της χώρας, θέτοντας σε μέγιστο κίνδυνο της δημοσιονομική της προσαρμογή.

Συγκεκριμένα το κόστος της παροχολογίας υπολογίζεται από 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ μόνο για το 2019 και από 1,2% έως 1,6% του ΑΕΠ για το 2020 (όταν η διαβεβαίωση των κυβερνώντων ήταν για 0,6% του ΑΕΠ ετησίως).

Η έκθεση αξιολόγησης περιλβαμβάνει σειρά προειδοποιήσεων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2019, καθώς επίσης για την καθυστέρηση στην εφαρμογή προαπαιτούμενων και συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων (δείτε κάτω το σχετικό απόσπασμα).

Ειδικότερα, όπως διαπιστώνει η Κομισιόν, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων «έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες», ενώ ορισμένα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι «συνεπή» και δεν διασφαλίζουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των ευρωπαίων εταίρων, ενέχοντας «κινδύνους» για την επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.

«H υιοθέτηση των δημοσιονομικών μέτρων της 15ης Μαΐου συνιστά κίνδυνο για την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η έκταση του ρίσκου θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των νέων σχημάτων για εξόφληση των οφειλών με δόσεις και τον αντίκτυπο που αυτή θα έχει στα υφιστάμενα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Τα μέτρα εγείρουν ανησυχίες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προϋπλογισμού», υπογραμμίζεται και γίνεται λόγος για επανεξέταση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης το ερχόμενο  φθινόπωρο.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «τα δημοσιονομικά της Ελλάδας εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους από δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Πηγή ανησυχίας για τους θεσμούς αποτελεί τέλος, και η  ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση Τσίπρα, «δεδομένου -όπως αναφέρεται-  ότι ο στόχος είναι να ακολουθηθεί μία πιο φιλική στην ανάπτυξη πολιτική και να κατευθυνθεί μεγαλύτερο μερίδιο των κοινωνικών δαπανών σε ομάδες, που απειλούνται περισσότερο με φτώχεια».

«Συνολικά, τα μέτρα στοχεύουν στην κατανάλωση και θα απορροφήσουν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο που θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε αναπτυξιακές πολιτικές όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και των εισφορών» εκτιμά η Επιτροπή.

Οσο για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ, καλύπτοντας το υπόλοιπο ποσό από το λεγόμενο μαξιλάρι ρευστότητας, η Κομισιόν επισημαίνει σε αυστηρό τόνο : «η όποια πρόταση τροποποιεί την συμφωνία στην οποία κατέληξε η Ελλάδα με τους πιστωτές τον Ιούνιο του 2018, θα πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup στο πλαίσιο μίας επικαιροποιημένης ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Δείτε ολόκληρη την Εκθεση της Κομισιόν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, παρατήρησε πως το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες.

«Τον Μάιο, η Ελλάδα υιοθέτησε μια σειρά επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων και ανακοίνωσε περισσότερα αργότερα. Σήμερα, η έκθεση αναφέρει ότι πακέτο [παροχών] είναι ακριβό και δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τη [δημοσιονομική] πολιτική», ήταν η  χαρακτηριστική επισήμανσή του.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, τα μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα αναιρούν ορισμένα στοιχεία σημαντικών μεταρρυθμίσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή», με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% το 2019 και μετά.

«Είναι σημαντικό να μην χαθεί η μεγάλη πρόοδος των τελευταίων ετών», ήταν το μήνυμα – προειδοποίηση με το οποίο έκλεισε την τοποθέτησή του ο κ. Ντομπρόβσκις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...