180
Το Πανεπιστήμιο Graubünden της Ελβετίας, όπου σημειώθηκε το ρεκόρ |

Νέο ρεκόρ 62,8 τρισ. ψηφίων του αριθμού «π» από ελβετούς επιστήμονες

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2021, 10:52
Το Πανεπιστήμιο Graubünden της Ελβετίας, όπου σημειώθηκε το ρεκόρ
|

Νέο ρεκόρ 62,8 τρισ. ψηφίων του αριθμού «π» από ελβετούς επιστήμονες

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2021, 10:52

Ο διάσημος αριθμός «π» δεν έχει σταματήσει να απασχολεί τους μαθηματικούς από τα βάθη του χρόνου και κάθε νέα ανακάλυψη αποτελεί είδηση.

Αυτή τη φορά, πρόκειται για ελβετούς ερευνητές, που υπολόγισαν έναν νέο αριθμό-ρεκόρ ψηφίων του.

Με τη βοήθεια ενός υπερυπολογιστή που έκανε υπολογισμούς επί 108 μέρες και εννέα ώρες, βρήκαν 62,8 τρισεκατομμύρια ψηφία, έναντι περίπου 50 τρισ. που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ του 2020 και το οποίο είχε πάρει υπερτριπλάσιο χρόνο για να βρεθεί.

Σχετική ανακοίνωση έκανε το Κέντρο Ανάλυσης Δεδομένων, Οπτικοποίησης και Προσομοίωσης του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών Graubuenden, σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ερευνητές περιμένουν από το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες να επικυρώσει το ρεκόρ τους και στο μεταξύ αποκάλυψαν μόνο τα τελευταία 10 ψηφία του νέου αριθμού: 7817924264.

Το «π» είναι ο ένας άρρητος αριθμός, μια μαθηματική σταθερά, που ορίζεται ως ο λόγος της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του και τα πρώτα ψηφία του είναι 3,141592653.

Το νέο ρεκόρ βέβαια, δεν έχει κάποια πρακτική εφαρμογή, αλλά η ιδέα πάντα ενθουσίαζε τους επιστήμονες, που δεν θα σταματήσουν ποτέ να αναζητούν περισσότερα ψηφία του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...