393
| Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: Οι Ελληνες ήταν και είναι ποταποί

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2022, 19:44
|Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: Οι Ελληνες ήταν και είναι ποταποί

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2022, 19:44

Εκτενή αναφορά στην περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής έκανε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα σε ομιλία του στην Κιουτάχεια επ’αφορμής της 100ής επετείου από τα γεγονότα που ακολούθησαν της μικρασιατικής εκστρατείας, η οποία τιμάται στη γειτονική χώρα στις 30 Αυγούστου ως «Ημέρα της Νίκης», στο πλαίσιο της οποίας δε δίστασε να χαρακηρίσει τους Ελληνες «άπιστους» και «ποταπούς».

«Ο εχθρός, που άρχισε να εισβάλει στην πατρίδα από παντού, μετά την αντίσταση στα Αδανα, το Αντέπ, το Μαράς, όταν είδε τις δυσκολίες, άφησε την υπεργολαβία των ύπουλων σκοπών του στους Ελληνες. Ο εχθρός μπορεί να είχε περισσότερα πολυβόλα, κανόνια, φορτηγά, αυτοκίνητα και αεροπλάνα από εμάς, αλλά η γεμάτη πίστη καρδιά των στρατιωτών μας κάλυπτε όλες αυτές τις ελλείψεις. Στην πραγματικότητα, ενώ ο ελληνικός στρατός υποχωρούσε, το 65% από τους 200 χιλιάδες στρατιώτες του υπέστη πανωλεθρία στη γραμμή Αφιόν-Κιουτάχεια.

Μετά τη μεγάλη επίθεση που ξεκίνησε από το Κοτζάτεπε και επεκτάθηκε στο Τουμλού – Μπουνάρ, αυτό το γεμάτη πίστη έθνος έριξε από τη Σμύρνη τους άπιστους στη θάλασσα (…). Ο ελληνικός στρατός κατατροπώθηκε μέσα σε τέσσερις ημέρες, όταν οι διοικητές του αιχμαλωτίστηκαν και ηττήθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις. Από τη μια πλευρά ο στρατός μας προελαύνανε προς τη Σμύρνη, από την άλλη συνέχιζε να καταδιώκει τα στρατεύματα του ελληνικού στρατού που έφευγαν προς τα βόρεια του Εσκί Σεχίρ. Βλέπουμε ότι το κάψιμο και η καταστροφή όλων των πόλεων μας από τον εχθρό, καθώς υποχωρούσε, το βλέπουμε σαν απόδειξη του ποταπού χαρακτήρα τους. Οπως είναι και σήμερα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

«Το έθνος μας, που κέρδισε την εθνική του ανεξαρτησία, έπρεπε να περιμένει πολύ για να φτάσει στην ανεπτυγμένη και ευημερούσα Τουρκία που ονειρευόταν μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας», αλλά «έχουμε ξεπεράσει κάθε εμπόδιο. Αποτρέπουμε κάθε επίθεση. Χαλάμε κάθε παιχνίδι. Γνωρίζουμε ότι όποιος κάνει υπομονή, νικά», σημείωσε ακόμα ο τούρκοςε πρόεδρος στο πλαίσιο της ίδιας ομιλίας.

Οικονόμου για Ερντογάν: «Εχει επιλέξει να διαστρεβλώνει την Ιστορία»

Αμεση υπήρξε η αντίδραση της Αθήνας. «Ο κ. Ερντογάν έχει επιλέξει να διαστρεβλώνει την Ιστορία, για να εξυπηρετήσει τον αναθεωρητισμό του», διαμήνυσε η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Η Ελλάδα, αντίθετα, στη μακραίωνη πορεία της, γράφει Ιστορία. Ιστορία για την οποία είμαστε υπερήφανοι, αφού η Ελλάδα διαπρέπει με τον πολιτισμό της και τα επιτεύγματά της. Η Ελλάδα, όποτε χρειάζεται, γνωρίζει άριστα να υπερασπίζεται με σθένος και αποτελεσματικότητα τα δίκαιά της», τόνισε σε γραπτή δήλωσή του ο Γιάννης Οικονόμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...