413
Η Αννα Φρανκ, λίγο πριν αναγκαστεί να μετακομίσει στην κρυψώνα για να γλιτώσει από τους Ναζί | EPA/ANNE FRANK FONDS BASEL

Νέες αμφιβολίες για τον προδότη της Αννας Φρανκ

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 15:16
Η Αννα Φρανκ, λίγο πριν αναγκαστεί να μετακομίσει στην κρυψώνα για να γλιτώσει από τους Ναζί
|EPA/ANNE FRANK FONDS BASEL

Νέες αμφιβολίες για τον προδότη της Αννας Φρανκ

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 15:16

Τελικά δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι βρέθηκε αυτός που πρόδωσε την Αννα Φρανκ και την οικογένειά της και η υπόθεση φαίνεται ότι θα παραμείνει ένα μυστήριο.

Τον Ιανουάριο κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο «The Betrayal of Anne Frank» της Καναδής Ρόζμαρι Σάλιβαν, που βασίστηκε σε μία εξαετή εξονυχιστική έρευνα  –και το ντοκιμαντέρ που προέκυψε από αυτήν– στην οποία συμμετείχαν ειδικοί στην Τεχνητή Νοημοσύνη, εγκληματολόγοι, ιστορικοί και πρώην ερευνητές του FBI.

Χρησιμοποιώντας τις τελευταίες αστυνομικές και τεχνολογικές μεθόδους, η ομάδα απέρριψε όλες τις επικρατέστερες θεωρίες για το ποιος πρόδωσε την κρυψώνα της οικογένειας στους Ναζί και παρουσίασε μια καινούργια δική της: ότι αυτό το πρόσωπο ήταν ο Αρνολντ βαν ντεν Μπεργκ, ολλανδοεβραίος συμβολαιογράφος, μέλος του Εβραϊκού Συμβουλίου, ενός σώματος που είχαν ιδρύσει οι Εβραίοι του Αμστερνταμ με εντολή των Γερμανών, ο οποίος κατέδωσε τους Φρανκ και άλλους Εβραίους, για να μην καταλήξουν ο ίδιος και η κόρη του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η είδηση ότι πιθανώς βρέθηκε ο προδότης της Αννας Φρανκ ενθουσίασε πολύ κόσμο, καθώς η ιστορία της 15χρονης Εβραίας και του ημερολογίου της εξακολουθεί να είναι πολύ αγαπητή, 77 χρόνια μετά τον θάνατό της.

Είναι όμως παράλληλα, μία υπόθεση που ακόμα διχάζει τους ιστορικούς. Ετσι, την επομένη της κυκλοφορίας του βιβλίου, που έγινε ανάρπαστο, ειδικοί είπαν ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν με το συμπέρασμα της έρευνας, ότι δεν είναι καθόλου σίγουροι πως ο Βαν ντεν Μπεργκ, ο οποίος πέθανε τη δεκαετία του ’50 από καρκίνο στον φάρυγγα, ήταν ο προδότης και ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτός ή κάποιος άλλος από το εβραϊκό συμβούλιο είχε πρόσβαση στις διευθύνσεις όπου κρύβονταν εβραϊκές οικογένειες.

Οι Φρανκ έμειναν στην κρυψώνα, στο Αμστερνταμ, από τον Ιούλιο του 1942 έως τον Αύγουστο του 1944 όταν τους ανακάλυψαν οι Ναζί. Η Αννα Φρανκ πέθανε τον Φεβρουάριο του ’45, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν, πιθανώς από τύφο.

Μετά τις έντονες αντιρρήσεις, τη Δευτέρα, ο ολλανδικός εκδοτικός οίκος Ambo Anthos, ανακοίνωσε ότι σταματά τις νέες εκδόσεις του βιβλίου και ζητεί συγγνώμη για την κυκλοφορία του, μέχρι να ελεγχθεί η θεωρία που διατυπώνουν η συγγραφέας και οι ερευνητές.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο οίκος παρασύρθηκε από την προσμονή που είχε δημιουργήσει τους προηγούμενες μήνες η επικείμενη έκδοσή του και ότι θα έπρεπε να είχε προσεγγίσει το βιβλίο με μια πιο κριτική ματιά.

Ο αμερικανός οίκος HarperCollins που έχει αγοράσει τα δικαιώματα για τις ΗΠΑ δεν σχολίασε το γεγονός.

Ο Πίετερ βαν Τβισκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, είπε ότι όλα τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν σωστά τεκμηριωμένα και ότι δεν καταλαβαίνει την ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου.

Αναμένεται η συνέχεια…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...