220
Ολοι θέλουν ένα αστέρι στον κάδο τους | Christchurch City Council

Νέα Ζηλανδία: Είσαι καλός «ανακυκλωτής»; Κερδίζεις ένα χρυσό αστέρι!

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 12:11
Ολοι θέλουν ένα αστέρι στον κάδο τους
|Christchurch City Council

Νέα Ζηλανδία: Είσαι καλός «ανακυκλωτής»; Κερδίζεις ένα χρυσό αστέρι!

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 12:11

Μια λύση στο αιώνιο πρόβλημα του πώς να κινητοποιήσεις τους πολίτες προς ένα σκοπό  έδωσαν στη Νέα Ζηλανδία για να κάνουν ακόμη πιο αποτελεσματική την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων.

Με το νέο σχέδιο δίνουν από ένα χρυσό αστέρι σε όσους μαζέψουν και τοποθετήσουν στον σωστό κάδο τα υλικά – σαν τα «βραβεία» που παίρνουν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο.

Αφορμή ήταν η πτώση που παρατήρησε ο δήμος του Κραϊστσέρτς τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, μήνες με lockdown, στην ποσότητα των απορριμμάτων προς ανακύκλωση. Οπως φαίνεται, πολλοί πολίτες έριχναν απρόσεκτα στους κάδους τα σκουπίδια και πολλά κατέληγαν στη χωματερή αντί για το εργοστάσιο διαλογής.

Η λύση ήταν ένα σύστημα ανταμοιβών, αλλά και τιμωριών όσων ξεχνούν ή αδιαφορούν να μοιράσουν σωστά τα υλικά.

Οι καλοί ανακυκλωτές κερδίζουν ένα χρυσό αστέρι στον κάδο, ενώ οι κακοί βλέπουν τους κάδους τους να αφαιρούνται, μετά από τρεις προειδοποιήσεις. Η ιδέα είναι, αντί να λένε οι Αρχές στους δημότες τι να μην κάνουν, να αρχίσουν να τους λένε και ένα «μπράβο» για όσα έκαναν (με συμπεριφορικούς όρους, positive reinforcement).

Το πείραμα πήγε πολύ καλά και το ποσοστό του ανακυκλώσιμου υλικού ανέβηκε μέσα σε λίγους μήνες από το 48% στο 80%. Περίπου ένας στους τέσσερις κάδους έχει κερδίσει το αστέρι του καλού ανακυκλωτή, ενώ πάνω από 50 δημότες αποδείχτηκαν τόσο καλοί «μαθητές» που από τις προειδοποιήσεις έφτασαν και αυτοί στο δικό τους αστέρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...