419
Ο πρώτος αστροναύτης εισέρχεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου τον υποδέχονται με θέρμη οι συνάδελφοί τους | Twitter/NASA

Τέσσερις αστροναύτες έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το «ταξί» της SpaceX

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 11:54
Ο πρώτος αστροναύτης εισέρχεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου τον υποδέχονται με θέρμη οι συνάδελφοί τους
|Twitter/NASA

Τέσσερις αστροναύτες έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το «ταξί» της SpaceX

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 11:54

Τέσσερις νέους ένοικους έχει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός εδώ και λίγες ώρες, καθώς το σκάφος Crew Dragon «Resilience» της Space X προσδέθηκε με επιτυχία μετά από ένα ταξίδι 27 ωρών.

Οι αστροναύτες είναι ο 51χρονος κυβερνήτης Μάικ Χόπκινς, ο 44χρονος Βίκτορ Γκλόβερ (ο πρώτος έγχρωμος αστροναύτης στον ΔΣΣ και ο μοναδικός «πρωτάρης» στο Διάστημα), η 55χρονη Σάνον Γουόκερ και ο 55χρονος Σοΐτσι Νογκούτσι της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA. Θα παραμείνουν στον σταθμό για έξι μήνες.

Η πρόσδεση έγινε σε ύψος 422 χιλμ από το Αϊνταχο των ΗΠΑ. Δύο ώρες αργότερα, οι αστροναύτες μπήκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου τους υποδέχθηκαν θερμά, οι τρεις συνάδελφοί τους, δύο Ρώσοι και μία Αμερικανίδα, που ήδη κατοικούν προσωρινά στο Διάστημα, από τον Οκτώβριο.

Επειδή δεν υπάρχουν αρκετές καμπίνες μέσα στον σταθμό, ο κυβερνήτης της NASA, Μάικ Χόπκινς, θα κοιμάται -τουλάχιστον προσωρινά- στο «παρκαρισμένο» σκάφος Crew Dragon.

Το σκάφος της SpaceX ταξιδεύει προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθό – EPA/NASA HANDOUT

Τους τέσσερις αστροναύτες συνόδευσε στο ταξίδι τους ένα αιωρούμενο κουκλάκι «Γιόντα», που λειτουργεί ως δείκτης της βαρύτητας μέσα στη διαστημική κάψουλα, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους φαν του «Πόλεμου των Αστρων».

Είναι η δεύτερη επιτυχής αποστολή διαστημικού «ταξί» (η πρώτη ήταν πριν μερικούς μήνες) για την εταιρεία του Ελον Μασκ, που έχει υπογράψει συμφωνία με τη NASA για τη μεταφορά προμηθειών όκαι πληρωμάτων.

Είναι επίσης, το πρώτο βήμα της NASA στην επιστροφή της στη Σελήνη, που σχεδιάζει για το 2024. Η επόμενη αποστολή της Space X στον ΔΣΣ θα είναι η μεταφορά ενός ρομποτικού μεταγωγικού Dragon στις 2 Δεκεμβρίου.

Ευρωπαϊκή αποτυχία

Δεν πήγαν όλα καλά όμως, την Τρίτη στο Διάστημα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου Vega της εταιρείας Arianespace από το διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική, ο πύραυλος απέκλινε της πορείας του και η αποστολή του απέτυχε, συμπαρασύροντας στην απώλεια έναν ισπανικό (SEOSAT-Ingenio) και έναν γαλλικό δορυφόρο (TARANIS της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας CNES) που μετέφερε.

Είναι η δεύτερη σημαντική δυσλειτουργία πυραύλου Vega την τελευταία διετία, μετά από εκείνη το 2019, όταν χάθηκε ένας δορυφόρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων λόγω τεχνικής βλάβης, όπως διαπιστώθηκε αργότερα.

Οι πύραυλοι Vega έχουν ύψος περίπου 30 μέτρων και μεταφέρουν φορτία έως 1.500 κιλών σε πολικές τροχιές, σε ύψος 700 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη. Εχουν εκτοξευθεί 17 φορές μέχρι σήμερα από το 2012 που τέθηκαν σε λειτουργία, με 15 επιτυχίες και δύο αποτυχίες. Οι ESA και Arianespace, ήδη, αναπτύσσουν μία βελτιωμένη έκδοση του Vega που θα μεταφέρει φορτία έως 2.300 κιλά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News