669
Εικόνα της βορειοκορεατικής TV μετά την πυρηνική δοκιμή. Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν πανευτυχής... Ο κόσμος ζει έναν εφιάλτη | KRT/via Reuters

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ξαναπάτησε το «κουμπί»

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2016, 08:34
Εικόνα της βορειοκορεατικής TV μετά την πυρηνική δοκιμή. Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν πανευτυχής... Ο κόσμος ζει έναν εφιάλτη
|KRT/via Reuters

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ξαναπάτησε το «κουμπί»

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2016, 08:34

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε τις υποψίες δυτικών χωρών και ανακοίνωσε ότι προχώρησε την Παρασκευή στην πέμπτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων καταρχάς από τη Σεούλ και την Ιαπωνία. Εκκλήσεις σε υψηλούς τόνους είχαμε από το Πεκίνο ενώ ο Λευκός Οίκος σχεδόν προαναγγέλλει αυστηρότερες κυρώσεις, που ως σήμερα δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν ή να αποθαρρύνουν το βορειοκορεατικό καθεστώς

Η έκρηξη καταγράφηκε σαν σεισμική δόνηση σε «ύποπτη» περιοχή όπου έχουν γίνει και άλλες δοκιμές.

«Οι πυρηνικοί μας επιστήμονες υλοποίησαν μια δοκιμή με μια νέα πυρηνική κεφαλή στο βόρειο πεδίο δοκιμών της χώρας. Το Κόμμα έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα τους πυρηνικούς επιστήμονες» ήταν η περιγραφή στη βορειοκορεατική τηλεόραση από τη γνωστή τηλεπαρουσιάστρια.

Περισσότερα αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση στο πρακτορείο ειδήσεων που επισημαίνει ότι τώρα πλέον η Βόρεια Κορέα θα παράγει «πυρηνικές κεφαλές κατά βούληση» ενώ μιλά και για μια «πιο μικρή, πιο ελαφριά πυρηνική κεφαλή με μεγαλύτερη ισχύ». Το τελευταίο υπονοεί ότι η Πιονγιάνγκ έχει στα χέρια της πυρηνικά που είναι δυνατόν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικούς πυραύλους, αν και οι δοκιμές της στους τελευταίους ίσως δεν είναι όσο επιτυχημένες όσο θα ήθελε. Αυτά στο βαθμό, βέβαια, που ισχύουν, γιατί είναι δύσκολο να διαχωριστεί η αλήθεια από την υπερβολή και το (προπαγανδιστικό) ψέμα στις βορειοκορεατικές ανακοινώσεις.

Η δόνηση καταγράφηκε από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) στις 09:30 τοπική ώρα (αργά μετά τα μεσάνυχτα στην Ελλάδα) έχει μέγεθος 5,3 βαθμών με μηδενικό εστιακό βάθος. Οι δοκιμές πυρηνικών όπλων καταγράφονται σαν σεισμικές δονήσεις, σημειώνεται δε ότι όλα τα σεισμικά γεγονότα στην περιοχή του επικέντρου συνδέονταν με τις δοκιμές.

Το BBC σημειώνει ακόμη ότι δορυφορικές φωτογραφίες έδειχναν ότι στο Πουνγκγίε-Ρι όπου έχουν γίνει και οι άλλες πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας καταγραφόταν αυξημένη δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες. Επιπλέον, σήμερα Παρασκευή είναι εθνική εορτή στη Βόρεια Κορέα όπου εορτάζεται η εγκαθίδρυση του καθεστώτος. Η Πιονγιάνγκ έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν αυτές τις ημέρες σαν ευκαιρία επίδειξης στρατιωτικής ισχύος.

Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα, πριν επιβεβαιωθεί η δοκιμή, θεωρούσε ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» η Βόρεια Κορέα να διεξήγαγε πυρηνική δοκιμή και μάλιστα με την πιο ισχυρή βόμβα που έχει δοκιμάσει ως σήμερα. Η Σεούλ εκτιμά, συγκεκριμένα, ότι η «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», δηλαδή σχεδόν την ίδια ισχύ με την πυρηνική βόμβα της Χιροσίμα.

2016-09-09T022539Z_521324678_S1AEUAFNYXAA_RTRMADP_3_NORTHKOREA-NUCLEAR
Νοτιοκορεάτης φαντάρος παρακολουθεί τα ρεπορτάζ για την πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας (Reuters)

Αμέσως μετά την καταγραφή της δόνησης η Σεούλ και η Ιαπωνία κινήθηκαν και για την διπλωματική καταγγελία της δοκιμής.

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε νέα πυρηνική δοκιμή σε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την χαρακτήρισε «πράξη αυτοκαταστροφής» που δείχνει τον χαρακτήρα του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Η χώρα της δηλώνει ακόμη ότι θα καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να επιβληθούν ακόμη μεγαλύτερες κυρώσεις. Επιπλέον, η πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος επέστρεφε στις ΗΠΑ από το Λάος όπου παραβρέθηκε στη σύνοδο του ASEAN.

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε την «αμετακίνητη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων μας στην Ασία και σε όλο τον κόσμο» ενώ ανέφερε ότι ο Ομπάμα θα έχει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες συμμαχικών χωρών προαναγγέλλοντας στην ουσία νέο γύρο κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

2016-09-09T051116Z_189554414_S1AEUAGCRCAA_RTRMADP_3_NORTHKOREA-NUCLEAR
Σεούλ, πρωί της Παρασκευής, 9 Σεπτεμβρίου. Ενας περαστικός παρακολουθεί τα ρεπορτάζ της νοτιοκορεατικής τηλεόρασης για τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, ο σταλινικός ηγέτης της Βορείου Κορέας (Reuters)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα δήλωσε ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα. Εφόσον επιβεβαιωθεί η δοκιμή εγείρει μια πολύ σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, τόνισε νωρίτερα την Παρασκευή ο Κισίντα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ενα βήμα πριν από την καταδίκη στάθηκε και το Πεκίνο, ο πιο στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι αντιτίθεται σθεναρά στις πυρηνικές δοκιμές, καλεί τη χώρα να σταματήσει τις ενέργειες που το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώνουν την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...