393
Ο Τζουζέπε Κόντε κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων | EPA/ANGELO CARCONI

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό ανήγγειλε ο Κόντε, «πρέπει να αποφύγουμε νέο lockdown»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 07:58
Ο Τζουζέπε Κόντε κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων
|EPA/ANGELO CARCONI

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό ανήγγειλε ο Κόντε, «πρέπει να αποφύγουμε νέο lockdown»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 07:58

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, παραδέχτηκε σε τηλεοπτικό μήνυμά του αργά την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, που επέστρεψε σε δεύτερο κύμα και στην Ιταλία.

Ο Τζουζέπε Κόντε, φορώντας μάσκα, κάλεσε τους Ιταλούς να φορούν μάσκα, να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να προσέχουν όταν συναντούν φίλους και συγγενείς. Ωστόσο «πρέπει να αποφύγουμε νέο γενικό lockdown, διότι θα ήταν τεράστιο πλήγμα για την οικονομία», επισήμανε – κάτι που στον έναν ή τον άλλο βαθμό επαναλαμβάνουν όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό διάταγμα, η τηλεργασία θα αυξηθεί μέχρι και το 75% του συνόλου των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης.

Τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και σε κάθε τραπέζι δεν θα κάθονται πάνω από έξι πελάτες, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να είναι όρθιοι μέχρι τις έξι το απόγευμα και καθιστοί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες, όπου υπάρχει συνωστισμός, μετά τις 9 το βράδυ. Οι αίθουσες στοιχημάτων θα κλείνουν την ίδια ώρα.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, συνεχίζεται η διδασκαλία με φυσική παρουσία των μαθητών. Στα λύκεια, οι μαθητές θα μπαίνουν μια ώρα αργότερα: στις 9 το πρωί και όχι στις 8, όπως γινόταν έως τώρα. Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα ξεκινήσουν και απογευματινά μαθήματα.

Απαγορεύονται, ακόμη, φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου και όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων που οδηγούν σε μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Σε όλα τα γυμναστήρια της Ιταλίας θα ελεγχθεί, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση των ιταλικών Αρχών, τα κρούσματα ήταν 11.705, ενώ 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Το Σάββατο τα περιστατικά ήταν 10.925, με 47 νεκρούς. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία 36.543 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19.

H περιφέρεια με τα περισσότερα κρούσματα ήταν και πάλι η Λομβαρδία (2.975), όπου είναι το Μιλάνο, ενώ ακολουθούν η Καμπανία, με κύρια πόλη την Νάπολη (1.376) και η περιφέρεια Λάτιο, με πρωτεύουσα την Ρώμη (1.198). Οι ειδικοί θεωρούν κρίσιμη την κατάσταση στο Μιλάνο.

Ολα αυτά έχουν κόστος, κατ’ αρχάς οικονομικό. Ο Κόντε δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση «θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες που θα πληγούν οικονομικά από τα νέα μέτρα. Η στρατηγική μας δεν είναι ίδια με εκείνη της άνοιξης. Τους περασμένους μήνες αυξήσαμε το νοσηλευτικό προσωπικό και διπλασιάσαμε τις θέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Κάθε μέρα παράγουμε, πλέον, 20 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News