785
Τα τρία δάκτυλα ενός διαδηλωτή και στο φόντο χιλίαδες νέων Ταϊλανδών στους δρόμους | Reuters

Τρία δάχτυλα υψωμένα απειλούν το καθεστώς στην Ταϊλάνδη

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2020, 16:08
Τα τρία δάκτυλα ενός διαδηλωτή και στο φόντο χιλίαδες νέων Ταϊλανδών στους δρόμους
|Reuters

Τρία δάχτυλα υψωμένα απειλούν το καθεστώς στην Ταϊλάνδη

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2020, 16:08

Κανείς δεν κάνει ένα βήμα πίσω στην Ταϊλάνδη: ούτε ο μεν (ο πρωθυπουργός), ούτε οι δε (οι διαδηλωτές).

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πραγιούτ Τσαν-Ο- Τσα ανακοίνωσε την Παρασκευή το μεσημέρι ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, μία ημέρα αφότου δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους αψηφώντας την απαγόρευση των συναθροίσεων που έχει επιβληθεί στη χώρα στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχουν υιοθετηθεί και τα οποία θα διαρκέσουν έως και 30 ημέρες.

Έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πραγιούτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα επιβληθεί ο νόμος εναντίον όσων παραβιάζουν την απαγόρευση διεξαγωγής πολιτικών συγκεντρώσεων.

«Δεν παραιτούμαι», τόνισε.

«Η κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει το έκτακτο διάταγμα. Πρέπει να προχωρήσουμε διότι η κατάσταση έχει γίνει βίαιη. Θα ισχύει για 30 ημέρες ή λιγότερο, αν η κατάσταση ηρεμήσει».

Η κατάσταση βέβαια δεν ηρεμεί.

Και πώς να συμβεί αυτό όταν τις τελευταίες 48 ώρες η αστυνομία συνέλαβε 21 άτομα, ανάμεσα τους και τρία σημαίνοντα στελέχη των διαδηλώσεων -βασικά, τους τρεις ηγέτες της κίνησης των αντιφρονούντων φοιτητών.

Ανάμεσά τους ο Παρίτ Σιβαράκ, γνωστός και ως «Πιγκουίνος», και ο 36χρονος δικηγόρος Ανόν Νούμπα.

Ο Παρίτ Σιβαράκ μετά την σύλληψή του

Η τρίτη επικεφαλής του κινήματος, Πανουσάγια Σιτιζιραουατανακούλ, γνωστή και ως «Ρουνγκ» (Ουράνιο Τόξο), συνελήφθη λίγο αργότερα, σύμφωνα με εικόνες που ανάρτησαν στο Διαδίκτυο οι ακτιβιστές.

Ο Νούμπα έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι τον μετέφεραν στην Τσιάνγκ Μάι.

«Η σύλληψή μου αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων μου και η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για εμένα», πρόσθεσε.

Για να υποστηρίξουν τους συλληφθέντες, το βράδυ της Πέμπτης περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της ταϊλανδέζικης πρωτεύουσας τραγουδώντας και υψώνοντας τα χέρια τους στη γνωστή χειρονομία-σύμβολο των διαδηλώσεων, δηλαδή τα τρία υψωμένα δάκτυλα.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, για λόγους ενότητας και συνεννόησης, οι νεαροί διαδηλωτές χρησιμοποιούν αυτό το κομμάτι της σύγχρονης κινηματογραφικής ποπ κουλτούρας: την χειρονομία των πρωταγωνιστών του Hunger Games (Αγώνες Πείνας), με τα τρία υψωμένα δάκτυλα.

Την ίδια ώρα οι αρχές της Ταϊλάνδης σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στο φοιτητικό κυρίως κίνημα αμφισβήτησης που ξεκίνησε το καλοκαίρι.

Υιοθέτησαν έκτακτο διάταγμα το οποίο, εκτός της απαγόρευσης πολιτικών συναθροίσεων, απαγορεύει «τα μηνύματα στο Διαδίκτυο, τα οποία μπορεί να βλάψουν την εθνική ασφάλεια» ή «να προκαλέσουν φόβο».

Η στιγμή της σύλληψης της Πανουσάγια Σιτιζιραουατανακούλ

Το φιλοδημοκρατικό κίνημα ζητεί την αποχώρηση του πρωθυπουργού, του στρατηγού Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του 2014 και πέρυσι κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές.

Επίσης ζητεί την τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο υιοθετήθηκε το 2017 από τη χούντα και είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό προς τον στρατό.

Ωστόσο, οι νεαροί Ταϊλανδοί έχουν απαυδήσει και με τον βασιλιά της Ταϊλάνδης Μάχα Βατζιραλόνγκορν, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τη χώρα του εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού και δεν παρίσταται καν για τα… τυπικά, όσο και για την άρχουσα τάξη που προστατεύει τις ελίτ και τους πλούσιους, αφήνοντας τη μεσαία και την εργατική τάξη στο έλεος της φτώχειας.

Κάποιοι ακτιβιστές μάλιστα πάνε τις διαμαρτυρίες ακόμη πιο μακριά ζητώντας την εκ βάθρων μεταρρύθμιση της βασιλείας, ένα θέμα ταμπού στην Ταϊλάνδη, η οποία έχει μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες για την προσβολή του βασιλιά.

Την Τετάρτη, ένα αυτοκίνητο της βασιλικής αυτοκινητοπομπής, στο οποίο επέβαινε η βασίλισσα Σουτίντα, αναγκάστηκε να σταματήσει για μερικά λεπτά και δεκάδες φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές της έκαναν μια περιφρονητική χειρονομία, υψώνοντας τρία δάχτυλα.

«Φωνή λαού, οργή Θεού» στην Ταϊλάνδη

Ο Βατζιραλονγκόρν, που ανήλθε στον θρόνο το 2016 μετά τον θάνατο του πατέρα του, είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Μέσα σε λίγα χρόνια, με την υποστήριξη της κυβέρνησης ενίσχυσε τις εξουσίες του, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων άμεσα τον έλεγχο της βασιλικής περιουσίας.

Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση κερδίζει από το γεγονός ότι το παλάτι νομιμοποιεί την επιρροή του στρατού στην πολιτική.

Οι νεαροί Ταϊλανδοί έχουν επίσης μικρή κατανόηση για έναν μονάρχη που περνά λίγο χρόνο στην πατρίδα του.

Η απουσία του έγινε ακόμη πιο αισθητή στην κρίση τoυ κορονοϊού, οπότε ο βασιλιάς δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου σχεδόν για το ξέσπασμά του στην Ταϊλάνδη.

Ο 68χρονος βασιλιάς περνά πολύ χρόνο στη Γερμανία σε μια βίλα στη λίμνη Στάρνμπεργκ ή μένει σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Γκάρμις-Πάτενκίρχεν της Βαυαρίας.

Θεωρείται εκκεντρικός και αλαζόνας, ενώ η διαβόητη ιδιωτική του ζωή, ο εθισμός του στις… τακτικές εξαφανίσεις και τα ταξίδια στο εξωτερικό και η στρατιωτική του εμφάνιση σε περιόδους που οι Ταϊλανδοί αντιτάχθηκαν στη στρατιωτική χούντα δεν έγιναν ποτέ αποδεκτά.

«Προβλέπονται νέες συγκρούσεις μεταξύ των φιλοβασιλικών και του αντικαθεστωτικού κινήματος», προειδοποίησε ο ταϊλανδός πολιτικός επιστήμονας Θιτινάν Πονγκσουντχιράκ.

«Η ξαφνική σκλήρυνση της στάσης των αρχών κινδυνεύει να ενισχύσει τα παράπονα των νέων, που βρίσκονται στους δρόμους από το καλοκαίρι και να οξύνει τις εντάσεις», καταλήγει με νόημα.

Ολοι οι διαδηλωτές πλέον σηκώνουν τα χέρια τους στην χαρακτηριστική χειρονομία των τριών δακτύλων

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...