730
|

Κορονοϊός στην Ευρώπη: Τα στατιστικά «ασθενούν», οι κυβερνήσεις θέλουν να αποφύγουν το lockdown

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2020, 17:50

Κορονοϊός στην Ευρώπη: Τα στατιστικά «ασθενούν», οι κυβερνήσεις θέλουν να αποφύγουν το lockdown

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2020, 17:50

Από το ένα άκρο της Ευρώπης στο άλλο – όπως εξάλλου και πέρα από τη Γηραιά Ηπειρο – τα στατιστικά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας και εφησυχασμού: τα κρούσματα της Covid-19 είναι περισσότερα και από αυτά την άνοιξη, οι θάνατοι μπορεί να μην είναι σε εφιαλτικά επίπεδα αλλά είναι πολλοί, η κατάσταση κατά τόπους είναι σχεδόν εκτός ελέγχου.

Το ερώτημα είναι κοινό: Τι μπορεί να γίνει;

Οι απαντήσεις που δίνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αμήχανες και αποσπασματικές, αν όμως μπορούμε να δούμε μια συνισταμένη είναι ότι ένα καθολικό lockdown όπως αυτό που βιώσαμε πριν από έξι μήνες είναι εκτός σχεδιασμών. Πολλά σχέδια ανατράπηκαν, ωστόσο, μέσα σε αυτή την πανδημία.

Στη φάση των εκκλήσεων προς τους πολίτες είναι η Γερμανία, η καγκελάριος της οποίας Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε προσωπικά τους συμπολίτες της να μειώσουν τις κοινωνικές συναναστροφές τους και να ταξιδεύουν όσο λιγότερο γίνεται.

Τα κρατίδια ακολουθούν διαφορετικές -όχι απόλυτα όμοιες- πολιτικές για την πανδημία, που συχνά υποκρύπτουν και εσωτερικούς ανταγωνισμούς και αντιπαλότητες. Στα μέσα της εβδομάδας έγινε μάλιστα συνάντηση των πρωθυπουργών τους με την καγκελάριο, στην οποία φάνηκε ότι ο κοινός βηματισμός δεν είναι αυτονόητα εύκολος.

Παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στη Γερμανία είναι χαμηλότερος σε σχέση με το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, έχει αρχίσει να αυξάνεται και το Σάββατο ανήλθε σε ημερήσιο ρεκόρ με 7.830 μολύνσεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την αρχή της πανδημίας αυξήθηκε κατά 33 και ανήλθε σε 9.767.

Αριθμό-ρεκόρ νέων κρουσμάτων, συνολικά 9.622, είχαμε την Παρασκευή στην Πολωνία, οι δομές υγείας της οποίας απειλούνται από το νέο ξέσπασμα. Γυμναστήρια και πισίνες έχουν κλείσει, τα εστιατόρια λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο ενώ πανεπιστήμια και γυμνάσια αναγκαστικά λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι προσπαθεί να αποφύγει ένα καθολικό lockdown, αλλά ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό πιθανόν να είναι αναπόφευκτο αν η κατάσταση επιδεινωθεί. Eξετάζουν ακόμη οι Αρχές σχέδιο κατασκευής νέων νοσοκομείων και παροχή κινήτρων στους γιατρούς για την θεραπεία ασθενών με Covid-19.

Εικόνα συναγερμού και στην Τσεχία, η οποία αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη στην Ευρώπη αύξηση νέων κρουσμάτων σε αναλογία με τον πληθυσμό της (πολύ κοντά στον ελληνικό). Η χώρα κατέγραψε 11.105 νέα κρούσματα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, στον μεγαλύτερο αριθμό από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων νέου κορονοϊού που έχουν διαγνωστεί από τον Μάρτιο στην Τσεχία ανέρχεται σε 160.112 και είναι ο διπλάσιος από αυτόν που είχε διαγνωστεί ως τις 2 Οκτωβρίου και περισσότερο από εξαπλάσιος από τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων SARS-CoV-2 που είχαν καταμετρηθεί πριν από τον Σεπτέμβριο.

Η γειτονική της Σλοβακία κατέγραψε το δεύτερο ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων την Παρασκευή, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Η χώρα αποφεύγει μια επανάληψη του αυστηρού lockdown που επιβλήθηκε νωρίτερα μέσα στον χρόνο, αλλά έχει απαγορεύσει την παρουσία πελατών σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, έχει διευρύνει την χρήση μάσκας, έχει επιβάλει την τηλεκπαίδευση στα Γυμνάσια, έχει περιορίσει τον επιτρεπόμενο αριθμό των προσώπων σε συναθροίσεις και έχει κλείσει ορισμένους δημόσιους χώρους.

Η Αυστρία κατέγραψε σήμερα 1.747 κρούσματα του κορονοϊού μέσα στο τελευταίο 24ωρο, ένα νέο ρεκόρ. Ηταν μόλις πριν από λίγες ημέρες, μέσα στον Οκτώβριο, όταν είχε ξεπεραστεί και το απόλυτο ρεκόρ της πρώτης φάσης της πανδημίας, τα 1.050 κρούσματα.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ διαγνώστηκε θετικός και για το λόγο αυτό, μολονότι είναι ασυμπτωματικός, ακύρωσε προγραμματισμένες επισκέψεις του σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων την Ελλάδα και την Κύπρο. Θετική στον κορονοϊό είναι και η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Σοφί Βιλμές.

Αλλά και η Ολλανδία ποηυ κατέγραψε νέο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων με περισσότερα από 8.000 το τελευταίο 24ωρο, όπως προκύπτει από στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ιδια η εικόνα και στην Ουκρανία. Η χώρα κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 6.410 νέων κρουσμάτων κορονοϊού, μια αύξηση άνω των 400 σε μία ημέρα. Καθώς ο ημερήσιος απολογισμός άρχισε να ξεπερνά τα 5.000 κρούσματα αυτόν τον μήνα, η ουκρανική κυβέρνηση θα παρατείνει ως το τέλος του έτους τα μέτρα καραντίνας που έχει επιβάλει.

Τέλος, στην Κύπρο ελήφθησαν νέα μέτρα για τον περιορισμό του αριθμού των προσώπων σε δημόσιες συναθροίσεις, σε καταστήματα και σε χώρους εστίασης. Τα μέτρα ισχύουν ως τις 2 Νοεμβρίου και μάλιστα είναι ενισχυμένα στην επαρχία της Λεμεσού λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και πάνω, είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς εσωτερικούς χώρους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...