1030
O Ερσίν Τατάρ πανηγυρίζοντας στην κατεχόμενη, βόρεια Λευκωσία | REUTERS/Harun Ucar

«Εκλογές» στα Κατεχόμενα της Κύπρου: Το μακρύ χέρι του Ερντογάν «μίλησε»

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2020, 20:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/10/2020, 11:50
O Ερσίν Τατάρ πανηγυρίζοντας στην κατεχόμενη, βόρεια Λευκωσία
|REUTERS/Harun Ucar

«Εκλογές» στα Κατεχόμενα της Κύπρου: Το μακρύ χέρι του Ερντογάν «μίλησε»

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2020, 20:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/10/2020, 11:50

Έχοντας αντέξει τις πιέσεις της Άγκυρας και απειλές κατά της ζωής του και της οικογενείας του ο Μουσταφά Ακιντζί διεκδίκησε την Κυριακή την επανεκλογή του ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Έφτασε κοντά αλλά δεν τα κατάφερε: ο εκλεκτός του Ταγίπ Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, εξελέγη με ποσοστό 51,74%, ενώ ο μετριοπαθής Ακιντζί έλαβε ποσοστό 48,26% —η συμμετοχή έφθασε στο 67,30%.

Φυσικά η Άγκυρα πανηγυρίζει. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, έσπευσε να χαιρετίσει τη νίκη του Τατάρ, λέγοντας ότι θα δουλέψουν μαζί για την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και επαναλαμβάνοντας τα περί «νομίμων δικαιωμάτων» του ψευδοκράτους στην Ανατoλική Μεσόγειο.

Λίγο αργότερα, τα συγχαρητήριά του στον νικητή έσπευσε να στείλει και ο πατρόνος του, ο Ερντογάν, εκ μέρους μάλιστα του τουρκικού έθνους. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να καταδείξει την ανάγκη προστασίας του δικαίου και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων», σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Κύλησαν όλα ομαλά; Όχι. Ακόμα και αν προσπεράσουμε τη βία που ασκήθηκε στον Ακιντζί ακόμα και πριν από τον α’ γύρο των παράνομων εκλογών και τη διαταγή από την Άγκυρα στα μικρά κόμματα να ψηφίσουν Τατάρ στον β’ γύρο —μεταξύ άλλων είχε επίσημα στο πλευρό του το Κόμμα των Εποίκων—, ο ίδιος ο απερχόμενος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων άφησε υπονοούμενα για αυτήν τη διαδικασία.

Η εκλογή Τατάρ «είναι μια επιλογή που δεν έγινε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες», είπε στις πρώτες του δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα ο Ακιντζί, ο οποίος ευχήθηκε μεν καλή τύχη στον Ερσίν Τατάρ αλλά φρόντισε με νόημα να δώσει και συγχαρητήρια «σε αυτούς που έπαιξαν ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα». Στις κάλπες της 11ης Οκτωβρίου ο Τατάρ είχε 32,35% και ο Ακιντζί 29,84% ποσοστό που είχε θεωρηθεί πράξη αντίστασης των Τουρκοκυπρίων στις ορέξεις του Ερντογάν (εδώ).

Ο Ακιντζί σημείωσε, πάντως, ότι η επόμενη περίοδος θα είναι το τέλος της 45χρονης πορείας του στην πολιτική ζωή των Κατεχομένων.

Από την πλευρά του, ο Τατάρ έβγαλε μια γραπτή ανακοίνωση λέγοντας τα αναμενόμενα, ότι θα είναι ηγέτης όλων των Τουρκοκυπρίων κλπ ενώ εξέφρασε την ετοιμότητά του να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Απηύθυνε δε κάλεσμα στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλουν στη συνεννόηση.

Στη Λευκωσία διάβασαν το αποτέλεσμα με την αναμενόμενη απαισιοδοξία. Για «εποχή Τατάρ-Ερντογάν» στα Κατεχόμενα έκανε λόγο ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου. Ο Τατάρ είναι υπέρμαχος των δύο κρατών.

Σε μια πρώτη αντίδραση, το ΑΚΕΛ σημείωσε πως η εκλογή Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνιστά αρνητική εξέλιξη, έχοντας υπόψη τις θέσεις του στο Κυπριακό

«Ανεξαρτήτως τούτου, ενόψει του γεγονότος ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αρκετές φορές έχει επαναλάβει την πρόθεσή του να αναλάβει προσπάθεια για αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να μείνει προσηλωμένη και συνεπής στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά» συμπλήρωσε στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.

Το μήνυμα Αναστασιάδη

Το πρωί της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έστειλε τα συγχαρητήριά του στον Τατάρ, χαρακτηρίζοντας απόλυτα σεβαστή την ετυμηγορία της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η ετυμηγορία των συμπατριωτών μας να επιλέξουν ως νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας τον κ. Ερσίν Τατάρ είναι απόλυτα σεβαστή. Συγχαίρω τον κ. Ερσίν Τατάρ και προσβλέπω το συντομότερο σε μια συνάντηση γνωριμίας.

Θέλω να βεβαιώσω τόσο τον ίδιο όσο και τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου για την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα μου να ανταποκριθώ άμεσα στη δεδηλωμένη πρόθεση του γγ του ΟΗΕ να αναλάβει, το ταχύτερο μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών της ΕΕ, κράτος μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι η Κύπρος. Θέλω να ελπίζω ότι την ιδία βούληση θα επιδείξει και ο κ. Τατάρ».

Ενας… πονηρός απόφοιτος του Κέιμπριτζ

Ο Ερσίν Τατάρ γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία και όπως πολλοί (Τουρκο)Κύπριοι βρέθηκε γρήγορα στη Βρετανία, όπου σπούδασε στο Κέιμπριτζ –αποφοίτησε το 1982. Επειτα εργάστηκε ως λογιστής στην PriceWaterhouse, ενώ από το 1986 ως το 1991 δούλεψε στην Polly Peck. Στην τελευταία όμως, υπήρξε πρωταγωνιστής –ή εστω δευτεραγωνιστής– σε οικονομικό σκάνδαλο: η σχετικά μικρή εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας, υπό την καθοδήγηση του επίσης Τουρκοκύπριου Ασίλ Ναντίρ, έγινε μια κλασική χρηματιστηριακή «φούσκα», καθώς τα αφεντικά άφησαν την επιχείρηση να καταρρεύσει έχοντας προηγουμένως κλέψει δεκάδες εκατ. στερλίνες.

Η υπόθεση απασχόλησε επί δεκαετίες τη βρετανική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το BBC, ο Τατάρ ήταν το δεξί χέρι του Ναντίρ, οι δυο τους είχαν στενή συνεργασία και στα δικαστήρια που έγιναν χρόνια αργότερα αναφέρεται ο ρόλος του σημερινού τουρκοκύπριου ηγέτη, μεταξύ άλλων στην προσπάθεια καταστροφής εγγράφων.

Στις αρχές των 90s και έχοντας να αντιμετωπίσουν έρευνες και επαπειλούμενες διώξεις για την κατάρρευση της Polly Peck, η Βρετανία δεν τους σήκωνε και ο Ναντίρ και ο Τατάρ γρήγορα διέφυγαν στη «μητέρα» Τουρκία. Ο Τατάρ προσελήφθη στη FMC Nurol Defence Industry Co στην Αγκυρα. Αντιθέτως ο Ναντίρ, όντας φυγόδικος –καθώς αντιμετώπιζε πια δεκάδες κατηγορίες κλοπής και απάτης–, πέταξε το 1993 με ένα δικινητήριο αεροσκάφος και βρήκε καταφύγιο στα κατεχόμενα της Κύπρου, σε μια περιοχή που χωρίς κρατική οντότητα δεν υπήρχε συνθήκη έκδοσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ναντίρ επέστρεψε κάποια στιγμή στη Βρετανία για να δικαστεί –τον κατηγορούσαν ότι είχε αρπάξει σχεδόν 150 εκατ. στερλίνες από την Polly Peck και κρίθηκε ένοχος για περίπου 30 εκατ. από τα κλοπιμαία– καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη, αλλά πέτυχε μια συμφωνία να μεταφερθεί σε τουρκική φυλακή. Σε πρώτη ανάγνωση ήταν μια ακατονόητη συμφωνία –ποιος θέλει να μείνει σε τουρκικές φυλακές;– αλλά η απορία λύθηκε όταν, σύμφωνα με την Telegraph, κατά την επιστροφή του στην Τουρκία του Ερντογάν το 2016, έμεινε μόλις… μία ημέρα στη φυλακή.

Ο Τατάρ ασχολήθηκε με την πολιτική, επίσης στα κατεχόμενα της Κύπρου. Η πιθανότητα έκδοσης εντάλματος σύλληψής του από την Interpol, ως συνεργού του Ναντίρ, τον είχε περιορίσει στη βόρεια Κύπρο, όπου το χέρι του διεθνούς νόμου δεν έφτανε. Εφτανε μόνο το χέρι του Ερντογάν. Αφού είχε περάσει ένα φεγγάρι από τον Τουρκοκυπριακό Πολιτιστικό Σύλλογο Κωνσταντινούπολης, βρέθηκε να είναι ο άνθρωπος του προέδρου στα κατεχόμενα: το 2009 συμμετείχε στην «κυβέρνηση» ως «υπουργός Οικονομικών» (ειρωνεία με αυτό το παρελθόν), ενώ δέκα χρόνια αργότερα εξελέγη πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), του μεγαλύτερου δεξιού κόμματος των Τουρκοκυπρίων. Ακολούθησε η υποψηφιότητά του στις εκλογές, όπου χάρη στην παρέμβαση του Ερντογάν, επικράτησε του Ακιντζί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...