301
Εθελοντής λαμβάνει το υποψήφιο εμβόλιο της Pfizer στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής | Pfizer /Handout via REUTERS

Η Pfizer επανέρχεται: 95% αποτελεσματικό το εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2020, 14:24
Εθελοντής λαμβάνει το υποψήφιο εμβόλιο της Pfizer στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής
|Pfizer /Handout via REUTERS

Η Pfizer επανέρχεται: 95% αποτελεσματικό το εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2020, 14:24

Χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και με 95% αποτελεσματικότητα δηλώνει η Pfizer ότι είναι το υποψήφιο εμβόλιό της για τον κορονοϊό, σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν την Τετάρτη οι New York Times.

Στο ίδιο πλαίσιο, το υποψήφιο εμβόλιο έχει 94% αποτελεσματικότητα σε ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στην εκδήλωση σοβαρών και επικίνδυνων για τη ζωή συμπτωμάτων.

Πρόκειται για τα πρώτα ολοκληρωμένα αποτελέσματα από το σύνολο των κλινικών δοκιμών που δίνει η φαρμακευτική εταιρεία στη δημοσιότητα.

Η ανεξάρτητη ομάδα η Data Monitoring Committee, που παρακολουθεί τα αποτελέσματα και τις παρενέργειες του υποψήφιου εμβολίου, αναφέρει ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανησυχίες ασφάλειας αναφορικά με το BNT162b2, όπως ονομάζεται, και ότι η μόνη ανεπιθύμητη παρενέργεια που παρατηρήθηκε σε ποσοστό συχνότητας ανώτερο ή ίσο του 2%, μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, ήταν αίσθημα κόπωσης κι ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εθελοντές εμφάνισαν λιγότερα και ηπιότερα ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Pfizer και BioNTeck δηλώνουν έτοιμες τις επόμενες ημέρες να καταθέσουν φάκελο επείγουσας έγκρισης του εμβολίου τους στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Αν λάβει έγκριση στις ΗΠΑ, το πιο πιθανό σενάριο είναι να εγκριθεί με ταχύτερες διαδικασίες και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, οπότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις ειδικές ομάδες πληθυσμού τον Ιανουάριο.

Ελπίδες και από την Κίνα

Προκαταρκτικά αποτελέσματα από τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι ένα από τα υποψήφια εμβόλια για την Covid-19 που αναπτύσσονται στην Κίνα, αυτό της Sinovac, ίσως προσφέρει ανοσία σε διάστημα μόλις 14 ημερών.

Η δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet βασίστηκε σε μόλις 144 εθελοντές της φάσης 1 και 600 εθελοντές της φάσης 2, όπως γράφει η Washington Post.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, τα ευρήματα δικαιολογούν την έγκριση του εμβολίου για «επείγουσα χρήση», καθώς προσφέρουν ενδείξεις για ταχεία ανοσοανταπόκριση.

Στις δοκιμές του υποψήφιου εμβολίου της Sinovac, εκτός από την Κίνα, συμμετέχουν επίσης η Τουρκία, η Βραζιλία και η Ινδονησία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...