789
Τα νομικά εμπόδια για τις επενδύσεις της Cosco δεν τελειώνουν στην απόφαση του ΚΑΣ | φωτ. αρχείου

«Ναυμαχία» ΚΑΣ – Cosco στον Πειραιά

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2019, 12:54
Τα νομικά εμπόδια για τις επενδύσεις της Cosco δεν τελειώνουν στην απόφαση του ΚΑΣ
|φωτ. αρχείου

«Ναυμαχία» ΚΑΣ – Cosco στον Πειραιά

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2019, 12:54

Οι φόβοι της Cosco αναφορικά με τα επενδυτικά της σχέδια για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (του οποίου κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο) επιβεβαιώθηκαν μετά την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος μεγάλο τμήμα του Πειραιά.

Συγκεκριμένα με την επίμαχη απόφαση ως αρχαιολογικός χώρος κηρύσσονται το 1ο, 2ο και μικρό τμήμα του 3ου δημοτικού διαμερίσματος του Πειραιά, ενώ όσον αφορά στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα (υπόλοιπο 3ου, 4ο και 5ο) ο έλεγχος των εκσκαφών θα συνεχιστεί και όπου χρειαστεί θα υπάρξουν μικρότερες ή σημειακές κηρύξεις.

Στη θυελλώδη συνεδρίαση του Συμβουλίου για το Αρχικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan), στάδιο α’ και στάδιο β’, του ΟΛΠ, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης με έντονους διαξιφισμούς μεταξύ της γενικής γραμματέως Πολιτισμού, Μαρίας Βλαζάκη, και των εκπροσώπων του Οργανισμού, τα μελη του ΚΑΣ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τον μεγάλο κατασκευαστικό όγκο των έργων που προβλέπονται στο επενδυτικό σχέδιο.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου σημειώθηκε ότι η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά ήταν κάτι αναμενόμενο, πολύ περισσότερο τώρα που το master plan του ΟΛΠ συνιστά χωρική ρύθμιση, η θεσμική κατοχύρωση της έγκρισής του προϋποθέτει, σύμφωνα με τον νόμο, την οριοθέτηση περιοχών που περιέχουν αρχαιότητες ή ενδείξεις για αρχαιότητες.

Σκληρή ήταν η σύγκρουση των εκπροσώπων του ΟΛΠ με την κυρία Βλαζάκη και για το θέμα της μετατροπής σε Μουσείο Εναελίων Αρχαιοτήτων παλαιάς αποθήκης σιτηρών, κοντά στην πύλη E2.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΑΣ πρότεινε να χρηματοδοτήσει ο ΟΛΠ, με ποσό που ανέρχεται σε περίπου 70 εκατ. ευρώ, τη μετατροπή της αποθήκης σε Μουσείο. Οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ υποστήριξαν πως αυτό δεν προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης ενώ στην πρόταση του Συμβουλίου να επιστρέψουν το κτίριο στο ελληνικό Δημόσιο απάντησαν πως είναι διατεθειμένοι να το πράξουν, εφόσον τροποποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης και το τίμημα που προβλέπεται σε αυτήν.

Εντάσεις προέκυψαν και για το θέμα της κατασκευής εξάστερου ξενοδοχείου στην περιοχή Πόρτο Λεόνε. Το Συμβούλιο ζήτησε να μειωθεί το ύψος του τετραώροφου κτιρίου, αλλά και ο όγκος του που ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες τ.μ.

Το ΚΑΣ συντάχθηκε εξάλλου με τη γνωμοδότηση της επιτροπής σχεδιασμού και ανάπτυξης Λιμένων για το εμπορικό κέντρο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο τέρμιναλ κρουαζιέρας, ενώ παράλληλα ζήτησε να κλείσουν τα ναυπηγεία στην Κυνοσούρα και στην Σαλαμίνα, καθώς όπως υπογραμμίστηκε, λειτουργούν σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ απάντησαν πως για τα δύο ναυπηγεία, ο Οργανισμός – όταν ήταν ακόμη υπό κρατικό έλεγχο – είχε συνάψει συμβάσεις οι οποίες λήγουν το 2052.

Τα νομικά εμπόδια για την επένδυση της Cosco δεν τελειώνουν όμως εδώ, καθώς στις 5 Απριλίου εξετάζεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή κατασκευαστικών για τον διαγωνισμό ανάπτυξης της νέας βάσης της κρουαζιέρας συνολικού προϋπολογισμού 169 εκατ. ευρώ.

Την απογοήτευσή του για την απόφαση εξέφρασε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης  Μώραλης. Η δημοτική αρχή και η Περιφέρεια κινήθηκαν πολύ γρήγορα, αλλά δεν έγινε δεκτό το αίτημα για αναβολή της σχετικής συζήτησης, παρατήρησε εκτιμώντας ότι τα χειρότερα μάλλον αποφεύχθηκαν.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Μώραλης επανέλαβε την απορία του για το γεγονός ότι το ΚΑΣ, ενώ δέχτηκε την αναβολή που είχε ζητήσει ο ΟΛΠ,  δεν έκανε το ίδιο με το αντίστοιχο αίτημα του δήμου. «Δεν μπορεί να ζητάει αναβολή μια ολόκληρη πόλη και να μην το δέχεται το ΚΑΣ», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς τι σημαίνει η απόφαση για τον ΟΛΠ, ο κ. Μώραλης απάντησε λέγοντας πως δεν μπορεί μία επένδυση για την οποία έχει κατατεθεί σχέδιο εδώ και 12 μήνες να έχει τώρα προβλήματα και να επηρεάζει ολόκληρη την πόλη».

Δεν αρκεί «να προστατεύουμε τα μνημεία, αλλά πρέπει να τα αναδεικνύουμε κιόλας για να τα χαίρονται οι πολίτες», ήταν η αιχμή που άφησε ο δήμαρχος Πειραιά για τα μέλη του ΚΑΣ.

Πόλη και λιμάνι πρέπει να συμπορεύονται, τόνισε και μετέφερε την εκτίμηση στελεχών του ΟΛΠ με τα οποία είχε επικοινωνία, ότι  μετά την επίμαχη απόφαση του Συμβουλίου ανακύπτουν σίγουρα περισσότερες δυσκολίες.

ΝΔ: «Εξωπραγματικός ισχυρισμός»

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΚΑΣ προέβη στον εξωπραγματικό ισχυρισμό ότι σχεδόν ο μισός Πειραιάς είναι αρχαιολογικός χώρος. Το ΚΑΣ, όμως, το διορίζει η κυβέρνηση και επομένως εκείνη είναι υπόλογη για τις γνωμοδοτήσεις του που υπονομεύουν κάθε οικοδομική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν άλλο να ταλαιπωρούν την Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία θα διασφαλίσει την υλοποίηση επενδύσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου

Από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, θεωρεί «επιτακτική» την ανάγκη, το υπουργείο Πολιτισμού και το ΚΑΣ να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις και τους δημότες του Πειραιά, για το ποιες περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες θα επιφέρει στην καθημερινότητά τους ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός.

«Μετά από 10 χρόνια διαρκούς οικονομικής ύφεσης και οκτώ χρόνια μεγάλης κυκλοφοριακής ταλαιπωρίας από τα έργα τραμ και μετρό, η πόλη μας έχει άμεση ανάγκη από το οξυγόνο της γρήγορης ανάπτυξης και της επαναφοράς της στην κανονικότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...