255
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι εκτός από τα Patriot, υπάρχουν και άλλα συστήματα που μπορούν να παρέχουν οι σύμμαχοι, όπως το γαλλικό SAMP/T. | REUTERS/Yves Herman

ΝΑΤΟ: Σύντομα το Κίεβο θα εφοδιαστεί με νέα συστήματα αεράμυνας

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2024, 11:02
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι εκτός από τα Patriot, υπάρχουν και άλλα συστήματα που μπορούν να παρέχουν οι σύμμαχοι, όπως το γαλλικό SAMP/T.
|REUTERS/Yves Herman

ΝΑΤΟ: Σύντομα το Κίεβο θα εφοδιαστεί με νέα συστήματα αεράμυνας

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2024, 11:02

Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να στείλουν στην Ουκρανία πρόσθετα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ενώ πληθαίνουν οι φωνές ότι οι Ουκρανοί μπορεί να χάσουν στο πεδίο της μάχης ως το τέλος του 2024.

Η έκτακτη συνεδρίαση, υπό τη μορφή του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, συγκλήθηκε εν μέσω κλιμακούμενων πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον Ουκρανών αμάχων και μόλις μια ημέρα πριν από μια κρίσιμη ψηφοφορία του Σαββάτου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ όπου θα συζητηθεί το πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 60 δισ. δολαρίων, όπως αναφέρει το Politico.

«Στο εγγύς μέλλον»

«Το ΝΑΤΟ έχει καταγράψει τις δυνατότητες και τις ανάγκες σε όλες τις γραμμές του μετώπου και υπάρχουν συστήματα που μπορούν να διατεθούν στην Ουκρανία. Αναμένω συγκεκριμένες ανακοινώσεις στο εγγύς μέλλον με βάση τις πληροφορίες που έχουμε», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ.

«Εκτός από τα συστήματα Patriot, υπάρχουν και άλλα όπλα που μπορούν να παρέχουν οι σύμμαχοι, όπως το (γαλλικό σύστημα) SAMP/T και πολλά άλλα. Πολλοί σύμμαχοι που δεν έχουν διαθέσιμα συστήματα δεσμεύτηκαν να παράσχουν οικονομική υποστήριξη για να μπορέσει να τα αγοράσει η Ουκρανία», είπε στους δημοσιογράφους ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Εκκληση Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει αυτή τη συνεδρίαση, που διεξήχθη διαδικτυακά, επειδή η χώρα του αντιμετωπίζει ελλείψεις σε πυρομαχικά, καθώς έχει «παγώσει» η αμερικανική βοήθεια.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό συστημάτων Patriοτ ενώ στην Ευρώπη τέτοιες συστοιχίες διαθέτουν η Ισπανία, η Ελλάδα και άλλες χώρες.

Το ΝΑΤΟ συνεργάζεται επίσης με τη βιομηχανία για να αυξήσει την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού που χρειάζεται η Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...