326
Η Νάταλι Πορτμαν | Shutterstock

Η Νάταλι Πόρτμαν κατά του Νετανιάχου – Αρνείται να δεχθεί βραβείο στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2018, 18:17
Η Νάταλι Πορτμαν
|Shutterstock

Η Νάταλι Πόρτμαν κατά του Νετανιάχου – Αρνείται να δεχθεί βραβείο στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2018, 18:17

Μπορείς να γυρίσεις την πλάτη στην ίδια σου την πατρίδα; Μπορείς αν λέγεσαι Νάταλι Πόρτμαν και πατρίδα σου είναι το Ισραήλ, με την τουλάχιστον αμφιλεγόμενη πολιτική στην Παλαιστίνη. Η γεννημένη στην Ιερουσαλήμ το 1981 οσκαρική ηθοποιός αρνήθηκε να δεχθεί βραβείο από το Ισραήλ, επικρίνοντας ανοιχτά τη χώρα και την κυβέρνησή της για τις φονικές επιθέσεις στην Παλαιστίνη.

Η Νάταλι Πόρτμαν, η οποία έχει διπλή υπηκοότητα (ΗΠΑ και Ισραήλ) καθώς σε ηλικία μόλις ετών εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Ουάσιγκτον, δεν θα παραστεί σε τελετή, τον Ιούνιο, για να λάβει βραβείο το οποίο συνοδεύεται από έπαθλο ενός εκατ. δολαρίων και τιμά προσωπικότητες που συμβάλλουν στον σεβασμό των ισραηλιτών ανά τον κόσμο.

Το ίδρυμα «Genesis Prize Foundation», που θα απένειμε το βραβείο στη Νάταλι Πόρτμαν , με ανακοίνωσή του, τόνισε ότι σέβεται το δικαίωμα της ηθοποιού να διαφωνεί δημόσια με την πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Το «Genesis Prize Foundation», που από το 2014  βραβεύει προσωπικότητες οι οποίες με τη δράση τους υπογραμμίζουν την ανάγκη σεβασμού της εβραϊκής κοινότητας, έσπευσε πάντως να εκφράσει την ανησυχία του μετά την απόφαση της Πορτμαν: «Μας θλίβει που η ηθοποιός αποφάσισε να μην παραστεί στην τελετή απονομής του βραβείου Genesis στην Ιερουσαλήμ για πολιτικούς λόγους. Φοβόμαστε ότι εξαιτίας της απόφασής της, πολιτικοποιείται η φιλανθρωπική μας πρωτοβουλία».

Η στάση της 36χρονης ηθοποιού αναμένεται να τροφοδοτήσει – δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά – ζωηρό σχολιασμό στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ακολουθούμενη, πάντως, πολιτική από το Ισραήλ σχετικά με το Παλαιστινιακό συναντά κατά καιρούς την αντίθεση καλλιτεχνών.

Το ταξίδι της στο Τελ Αβίβ ακύρωσε, τον Δεκέμβριο, η τραγουδίστρια από τη Νέα Ζηλανδία Λορντ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις στην Παλαιστίνη.

Σφοδρές κριτικές συνάντησε το μουσικό συγκρότημα Radiohead για τη συναυλία που παραχώρησε στις 19 Ιουλίου του 2017 στο Ισραήλ.

Η Πόρτμαν, πάντως, και στο παρελθόν είχε φανερώσει την αντίθεσή της στην πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης, επικρίνοντας με έντονο τρόπο τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Δεν υποστηρίζω καθόλου τις κινήσεις του Νετανιάχου. Απογοητεύτηκα όταν επανεξελέγη» δήλωσε το 2015, σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Hollywood Reporter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...