319
Οι ηγέτες της G7 με την Ελισάβετ στην «οικογενειακή φωτογραφία»: Μέρκελ, Μακρόν, Τζόνσον, Μπάιντεν στην πρώτη σειρά. Βαν ντερ Λάιεν, Σούγκα (Ιαπωνία), Τριντό, Ντράγκι, Μισέλ πίσω : | Jack Hill/Pool via REUTERS

Να επουλώσουμε την πληγή της ανισότητας, το μήνυμα Τζόνσον στους ηγέτες της G7

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2021, 00:01
Οι ηγέτες της G7 με την Ελισάβετ στην «οικογενειακή φωτογραφία»: Μέρκελ, Μακρόν, Τζόνσον, Μπάιντεν στην πρώτη σειρά. Βαν ντερ Λάιεν, Σούγκα (Ιαπωνία), Τριντό, Ντράγκι, Μισέλ πίσω :
|Jack Hill/Pool via REUTERS

Να επουλώσουμε την πληγή της ανισότητας, το μήνυμα Τζόνσον στους ηγέτες της G7

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2021, 00:01

Με προτροπές στα άλλα μέλη να χτίσουν καλύτερες οικονομίες μετά το τέλος της πανδημίας συνόδευσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον την παρέμβασή του προς τους άλλους έξι ηγέτες της G7, (συν τους δύο εκπροσώπους της ΕΕ) τους οποίους φιλοξενεί στην Κορνουάλη.

«Είναι σημαντικό να μάθουμε από τα λάθη της προηγούμενης κρίσης του 2008 στην οικονομία και να επουλώσουμε την πληγή της ανισότητας», πρόσθεσε ακόμη ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα διαθέσει πάνω από 400 εκατομμύρια στερλίνες για να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση ευάλωτα παιδιά από όλο τον κόσμο και κυρίως κορίτσια.

Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε και η διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Ο βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα διανείμει  φέτος και μέσα στο επόμενο έτος 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η δέσμευση της Βρετανίας έρχεται λίγο μετά τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για 500 εκατομμύρια δόσεις του σκευάσματος στις Pfizer  σε 92 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Συνολικά οι ηγέτες των κρατών της G7 έχουν υποσχεθεί να διαθέσουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις ως το 2022.

Μετά από τις συνομιλίες τους, οι επτά ηγέτες παρέστησαν σε δεξίωση που παρέθεσε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Η 95χρονη μονάρχης συνοδευόταν από τον γιο και διάδοχό της στον θρόνο, πρίγκιπα Κάρολο, τη σύζυγό του Καμίλα, τον εγγονό της πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγο του τελευταίου, Κέιτ. Ηταν η πρώτη σημαντική δημόσια εκδήλωση στην οποία παρέστη η βασιλική οικογένεια μετά τον θάνατο του συζύγου της Ελισάβετ, πρίγκιπα Φιλίππου, τον Απρίλιο.

Στη δεξίωση η βασίλισσα συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν είναι ο 13ος αμερικανός πρόεδρος που γνωρίζει από κοντά η Ελισάβετ στα 69 χρόνια της βασιλείας της.

Το αστείο της βασίλισσας συνοψίζει πολύ καλά το κλίμα των συναντήσεων: «Υποτίθεται τώρα ότι πρέπει να δείξουμε ότι το διασκεδάζουμε;», ρώτησε όταν οι ηγέτες πόζαραν για την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία. Σε αυτό απάντησε ο βρετανός πρωθυπουργός: «Ναι, εμείς το διασκεδάζουμε, έστω και αν δεν φαίνεται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...