416
Ο Εβο Μοράλες με υποστηρικτές του στο Μεξικό | REUTERS

Μοράλες: Είμαι ακόμα πρόεδρος της Βολιβίας

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2019, 08:43
Ο Εβο Μοράλες με υποστηρικτές του στο Μεξικό
|REUTERS

Μοράλες: Είμαι ακόμα πρόεδρος της Βολιβίας

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2019, 08:43

Ο Εβο Μοράλες θεωρεί ότι παραμένει πρόεδρος της Βολιβίας, καθώς το Κογκρέσο της Βολιβίας δεν έχει ακόμη κάνει αποδεκτή την παραίτησή του, όπως τόνισε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην El País.

«Το κοινοβούλιο πρέπει να απορρίψει ή να αποδεχθεί την παραίτησή μου», είπε ο Μοράλες στην εφημερίδα από το Μεξικό, όπου κατέφυγε αφού του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο.

«Οσο δεν το έχει κάνει, συνεχίζω να είμαι ο πρόεδρος», είπε.

Υποστηρικτές του Μοράλες συγκρούονται με την αστυνομία στη Λα Παζ

Ο πολιτικός υπενθύμισε ότι η ίδια διαδικασία πρέπει να εφαρμοστεί επίσης στην περίπτωση του Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, του αντιπροέδρου του που επίσης παραιτήθηκε την Κυριακή, καθώς και της Αντριάνας Σαλβατιέρα, της προέδρου της Γερουσίας που ήταν τρίτη στη σειρά διαδοχής, του αντιπροέδρου της Γερουσίας και του προέδρου της Βουλής.

Το γεγονός ότι η Τζανίνε Ανιες αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος, είπε ο Μοράλες, «είναι αντισυνταγματικό». Η ανάληψη της εξουσίας «από αυτήν την κυρία επιβεβαιώνει» ότι διαπράχθηκε «πραξικόπημα», συμπλήρωσε ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη πρόεδρος της χώρας, το 2006.

Στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας στους δρόμους της Λα Παζ
Καταγγέλει τις ΗΠΑ

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας κατήγγειλε επίσης την αναγνώριση από τη διπλωματία των ΗΠΑ της νέας «de facto κυβέρνησης» που σχηματίστηκε μετά την παραίτησή του την Κυριακή και τη φυγή του από τη χώρα με προορισμό το Μεξικό, όπου του προσφέρθηκε πολιτικό άσυλο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μοράλες απέδωσε τις εξελίξεις στη χώρα του σε μια «πολιτική και οικονομική συνωμοσία» που υποστηρίχθηκε -αν δεν προήλθε- από τις ΗΠΑ.

Ο Μάικλ Κόζακ, υπηρεσιακός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επικεφαλής του γραφείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις υποθέσεις του δυτικού ημισφαιρίου, διαβεβαίωσε μέσω Twitter ότι η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τη μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας.

Δύο νεκροί σε επεισόδια

Στο μεταξύ, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μοράλες, υποστηρικτές της νέας μεταβατικής κυβέρνησης και της αστυνομίας στη Βολιβία.

Δύο νεαροί σκοτώθηκαν από σφαίρες στην επαρχία Σάντα Κρους, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ινστιτούτου ιατροδικαστικής της γενικής εισαγγελίας στη Λα Πας.

Η εξέλιξη αυξάνει σε τουλάχιστον 10 τους νεκρούς των μετεκλογικών επεισοδίων, που διαρκούν τρεις εβδομάδες. Σε τμήματα της χώρας αναφέρθηκαν εξεγέρσεις, λεηλασίες και εμπρησμοί.

Ο Μοράλες εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί την Κυριακή, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, η οποία καταγγέλλοντας νοθεία, αρνήθηκε να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου, αφού ο στρατός απαίτησε να εγκαταλείψει τη χώρα ο Μοράλες για να αποκατασταθεί «η ειρήνη».