308
Το νεοζηλανδικό Κοινοβούλιο, γνωστό και ως «Σφηκοφωλιά», στο κέντρο της πρωτεύουσας Ουέλινγκτον | Reuters

Υπέρ της ευθανασίας η Βουλή της Νέας Ζηλανδίας – Ακολουθεί δημοψήφισμα

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 21:28
Το νεοζηλανδικό Κοινοβούλιο, γνωστό και ως «Σφηκοφωλιά», στο κέντρο της πρωτεύουσας Ουέλινγκτον
|Reuters

Υπέρ της ευθανασίας η Βουλή της Νέας Ζηλανδίας – Ακολουθεί δημοψήφισμα

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 21:28

«Πράσινο φως» στο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας άναψαν οι βουλευτές της Νέας Ζηλανδίας, μετά από μια «θερμή» δημόσια συζήτηση που διήρκεσε δύο χρόνια.

Τώρα τον λόγο θα έχουν οι πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν του χρόνου να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το νόμο μέσω ενός δημοψηφίσματος.

Δημοσκοπήσεις πάντως έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τάσσεται «υπέρ».

Στην τελική ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή 69 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και 51 «όχι».

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ακολούθησαν ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.

Ο νόμος αφορά μόνο πρόσωπα που είναι σε τελικό στάδιο ανίατης ασθένειας και τα οποία αναμένεται να πεθάνουν εντός έξι μηνών.

Για να είναι «επιλέξιμος» ένας ασθενής, θα πρέπει να είναι σε μη αντιστρεπτή φυσική κατάσταση και να βιώνει «αφόρητο πόνο», ο οποίος δεν μπορεί να ανακουφισθεί.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν έχει δημοσίως ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης σχετικά με την ευθανασία και ψήφισε διστακτικά υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με το αιτιολογικό ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για την προώθηση της νομοθεσίας.

Το δημοψήφισμα ήταν ένα αίτημα του λαϊκιστικού κόμματος ”Πρώτα η Νέα Ζηλανδία”, το οποίο απείλησε να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αν δεν διεξαγόταν δημοψήφισμα, πιθανόν καταδικάζοντάς το έτσι σε αποτυχία.

“Οι Νεοζηλανδοί μας εκλέγουν, αλλά δεν έχουν εκλέξει τις συνειδήσεις μας”, δήλωσε η βουλευτής του ”Πρώτα η Νέα Ζηλανδία” Τρέισι Μάρτιν.

Ο υποστηρικτής του νομοσχεδίου, ο φιλελεύθερος βουλευτής Ντέιβιντ Σέιμουρ, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία αισιόδοξος ότι αυτό θα εγκριθεί.

«Επεξεργαστήκαμε τα επιχειρήματα, δεν νομίζω ότι θα μπορέσει ποτέ κάποιος να πει ότι η βουλή δεν εξέτασε ενδελεχώς και με άρτιο τρόπο αυτό το νομοσχέδιο. ‘Εχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησε η κοινοβουλευτική διαδικασία. Και στο διάστημα αυτό συζητήσαμε όποιο επιχείρημα, υπέρ και κατά του νομοσχεδίου, μπορεί να φανταστεί κάποιος», είπε ο Σέιμουρ.

Την ώρα της ψηφοφορίας, διαδηλωτές κατά της ευθανασίας με πανό που έγραφαν «Βοηθήστε μας να ζήσουμε, όχι να πεθάνουμε» και «Η ευθανασία δεν είναι η λύση», πραγματοποιούσαν αγρυπνία έξω από το κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...