516
13 Νοεμβρίου: σε αυτήν την αίθουσα του Κογκρέσου άρχισαν να καταθέτουν οι μάρτυρες για το «ουκρανικό σκάνδαλο» που μπορεί να στοιχίσει ακριβά στον Ντόναλντ Τραμπ | REUTERS/Joshua Roberts

ΗΠΑ: το κεφάλι του Τραμπ «παίζεται» στο Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 21:46
13 Νοεμβρίου: σε αυτήν την αίθουσα του Κογκρέσου άρχισαν να καταθέτουν οι μάρτυρες για το «ουκρανικό σκάνδαλο» που μπορεί να στοιχίσει ακριβά στον Ντόναλντ Τραμπ
|REUTERS/Joshua Roberts

ΗΠΑ: το κεφάλι του Τραμπ «παίζεται» στο Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 21:46

Στο Κογκρέσο, σε μία αίθουσα συνεδριάσεων γεμάτη από βουλευτές, δημοσιογράφους και κοινό, άρχισε η διαδικασία για τη διερεύνηση του «ουκρανικού σκανδάλου» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Το θέμα, επί του οποίου θα στοιχειοθετηθεί ή όχι η παραπομπή Τραμπ, αφορά αν ο αμερικανός πρόεδρος άσκησε πιέσεις στην ουκρανική πλευρά ώστε να «κάψει» τους Μπάιντεν, υιό και πατέρα, δηλαδή αν ζήτησε να καρπωθεί πολιτικά οφέλη ο ίδιος μέσα από τη συκοφάντηση ενός πολιτικού αντιπάλου του.

Την έναρξη της διαδικασίας ο Λευκός Οίκος την αντιμετώπισε με επιτηδευμένη αποστασιοποίηση, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος δεν παρακολουθεί τις ακροάσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων: «Εχει συναντήσεις στο Οβάλ Γραφείο. Δεν παρακολουθεί τη Βουλή. Εργάζεται» – αυτή ήταν η λακωνική φράση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο ίδιος ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της υποδοχής του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.

Της εξέτασης των δύο πρώτων μαρτύρων προηγήθηκαν η εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών, Δημοκρατικού βουλευτή Ανταμ Σιφ, και ο αντίλογος του βουλευτή των Ρεπουμπλικανών Ντέβιν Νούνες. Ο Σιφ περιέγραψε το πλαίσιο της έρευνας που αφορά τις πιέσεις προς τον «νεαρό και άπειρο» ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και ο Ρεπουμπλικανός αντέτεινε ότι πρόκειται για «θεατρικό σόου σκηνοθετημένο από τους Δημοκρατικούς». Ακολούθησαν οι καταθέσεις των δύο πρώτων μαρτύρων.

Αρχικώς ο Γουίλιαμ Τέιλορ, διπλωμάτης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, και κατόπιν ο Τζορτζ Κεντ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, επανέλαβαν ουσιαστικά τις προηγούμενες μαρτυρίες τους.

Ο διπλωμάτης Γουίλιαμ Τέιλορ ενώ καταθέτει (REUTERS/Joshua Roberts)

Για έναν «αντικανονικό» διπλωματικό δίαυλο που είχε στηθεί στην Ουκρανία και ο οποίος επιδίωκε να εξυπηρετήσει συμφέροντα «που μακροπρόθεσμα ήταν αντίθετα με τους στόχους της αμερικανικής πολιτικής» κατέθεσε ο Τέιλορ, υπογραμμίζοντας ότι «θεώρησε τρελό» ότι η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία πάγωσε «με αντάλλαγμα» την έναρξη εισαγγελικής έρευνας στο Κίεβο εις βάρος των πολιτικών αντιπάλων του Τραμπ. Σύμφωνα με τον Τέιλορ, ο Τραμπ «ενδιαφερόταν περισσότερο» για την έναρξη έρευνας εις βάρος του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, παρά για την κατάσταση στην ίδια την Ουκρανία.

Ο Τζορτζ Κεντ ορκίζεται προτού καταθέσει (REUTERS/Jonathan Ernst)

Ο Κεντ, αναφερόμενος στους «διαύλους» για τους οποίους κατέθεσε προηγουμένως ο Τέιλορ, επικέντρωσε στην ανάμειξη του πρώην δημάρχου Νέας Υόρκης και συνηγόρου του Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι, στην κατεύθυνση διενέργειας ερευνών στην Ουκρανία με πολιτικό κίνητρο και αντανάκλαση στις ΗΠΑ.

«Δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ζητούν από άλλες χώρες να εμπλακούν σε επιλεκτικές πολιτικές έρευνες ή διώξεις αντιπάλων αυτών που κυβερνούν, επειδή τέτοιες επιλεκτικές ενέργειες υπονομεύουν το κράτος δικαίου» είπε ο Κεντ. Ειδικότερα για τον Τζουλιάνι κατέθεσε ότι ήταν αυτός ο οποίος εξαπέλυσε «εκστρατεία ψεμάτων» εναντίον της πρεσβευτού Μαρί Γιοβάνοβιτς, την οποία τελικά ανακάλεσε αιφνιδίως η Ουάσινγκτον τον περασμένο Μάιο. Η Γιοβάνοβιτς θα καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων την ερχόμενη Παρασκευή.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες τα διαδραματιζόμενα στο Κογκρέσο θα μεταδίδονται «ζωντανά» ώστε να πληροφορηθούν οι Αμερικανοί τι συνέβη. Σίγουρο θεωρείται πάντως ότι εικόνα που θα σχηματίσουν είναι πως οι σημερινές ΗΠΑ είναι διχασμένες. Η Αμερική του Τραμπ δίχασε σε βαθμό πόλωσης τόσο την πολιτική ζωή όσο και την κοινωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...